Iz zdravstvenog turizma izrastao je crikvenički turizam prije više od 130 godina. Zato i ne treba čuditi da je upravo Crikvenica, pionir zdravstvenog turizma, mjesto održavanja najutjecajnije konferencija zdravstvenog turizma u regiji, Crikvenica International Health Tourism Conference (CIHT), koja će se održati 4. i 5. studenoga 2021. godine, devetu godinu zaredom. Nakon lanjskog online održavanja, konferencija će ove godine biti hibridna (i uživo i online), tradicionalno na engleskom jeziku, a okupit će svjetski priznate stručnjake s područja zdravstva, turizma, marketinga i obrazovanja, a sve s ciljem kako bi se razmotrili najnoviji trendovi u zdravstvenom turizmu, razmijenila iskustva te pronašli novi načini komuniciranja u ovim pandemijskim vremenima, istaknula je za PoslovniFM direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić, idejni pokretač CIHT konferencije.

Zdravstveni turizam je interdisciplinarna priča, nije jednoznačan, zbog čega su sudionici CIHT-a dolaze iz raznih djelatnosti. Sama konferencija podijeljena je u četiri tematske cjeline – to su zdravstveni turizam iz američke perspektive, koju će donijeti predstavnici udruženja ACAP (Association of Croatian American Professionals), Jan de Jong, suosnivač Webpower Adria, će govoriti o konkurentnosti turističke destinacije kroz raznolikost turističke ponude, na temu Hrvatska zemlja mogućnosti, Velimir Šonje, direktor Arhivanalitike, govorit će o hrvatskom turizmu i zrakoplovom turizmu, a posebna predavanja vezana su uz sportski turizam i zdravlje odnosno što su preduvjeti koje mora zadovoljiti turistička destinacija za organizirani prihvat sportaša, kaže Biondić. Izdvaja i radionicu koja će se održati prvog dana i koja govori o tome kako razviti zdravstveni turizam destinacije.

Drugi dan će se najviše govoriti o facilizaciji zdravstvenog turizma, a kao jedan od dobrih primjera bit će predstavljena i Poliklinika Rident, najveća dentalna poliklinika u Europi. Bit će riječi i o europskim zdravstvenom turizmu i u svjetlu Brexita, kao i primjerima njemačkog odnosno talijanskog tržišta.

Sa zdravstvenim turizmom Crikvenica je krenula još 19 stoljeću i jedni smo od pionira zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Ta se tradicija, bez obzira na uspone i padove, nije prekidala, ona traje i dan danas. A 2013. godine, povodom obilježavanja 125. godina organiziranog turizma Crikvenice. Gostovali su mnogobrojni turističko-zdravstveni ili zdravstveno-turistički profesionalci, međusobno smo puno učili, što je posebno važno za Crikvenicu kao destinaciju, jer je namjera da udio zdravstvenog turizma u ukupnom crikveničkom turizma bude još veći, naglašava Biondić, dodajući da za to postoje brojne pretpostavke, od klimatskih, razvojnih, prometnih do smještajnih. Ministarstvo turizma sporta već godinama podržava i sufinancira CIHT konferenciju, prepoznajući potrebu širenja svijesti o važnosti zdravstvenog turizma za produženje turističke sezone. Ne zaboravimo, navodi Biondić, da je zdravstveni turizam, onaj vid turizam koji generira izvanrednu potrošnju.

U Crikvenici evo krajem listopada još uvijek ima ima turista. Naravno, nisu to brojke kao u sezoni, no veseli činjenica da iz godine u godinu produžavamo turističku sezonu. Takvi se pomaci ne događaju preko noći, to može biti samo posljedica ulaganja u kvalitetu stvaranja novih sadržaja, novih kapaciteta. Do kraja godine preostalo je dosta aktivnosti i nadam se da će ovogodišnja turistička sezona u Crikvenici – trajati, istaknula je Biondić. Dodala je kako je prva na redu CIHT konferencija, krajem studenoga slijedi burza Put, gdje se na jednom mjestu poslova okuljaju brojne turističke agencije, hotelijeri, turističke zajednice ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva, a nakon toga polako počinje i adventski program, zadnjeg vikenda u studenom Adria Advent Maraton na kojem očekujemo između 1000 i 2000 sudionika, istaknula je Biondić u razgovoru s Goranom Rihtarićem, voditeljem emisije Turizam 385.

Upitana za komentar cijele sezone, Biondić je kazala kako su ova, ali protekla godina bile specifične godine, koje nitko, a kamoli turizam mogao očekivati. No, hrvatski se turizam stvarno pokazao kao vrlo žilav, vrlo otporen. Na našem smo području uspjeli ostvariti izvanredne turističke rezultate – Crikvenica je lani bila na razini nekakvih 60% ostvarenja od rekordne 2019. godine, a ove godine smo došli do gotovo 80% ostvarenja 2019. godine, što je stvarno jako dobar rezultat i svi bi morali biti zadovoljni turističkom sezonom. Čak nam se dogodilo da se u kolovozu tražio krevet više, odnosno naprosto goste nismo imali gdje smjestiti, naglasila je Biondić. Pratili smo situaciju, reagirali, pokretali promo manifestacije, otvorena događanja, jer se sve moralo odigravati laste minute.

Organizatori CIHT konferencije su Turistička zajednica Grada Crikvenice i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, a suorganizatori su, već tradicionalno, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Primorsko-goranske županije, Thalassotherapia Crikvenica i Poliklinika Terme Selce. Jadran galenski laboratorij naslovni je pokrovitelj ovogodišnje konferencije.

Program 9. CIHT konferencije je na poveznici: https://ciht.com.hr/schedule-2021/

Više informacija kako pratiti program i sudjelovati u njemu: https://ciht.com.hr/registration/.

Autori: Goran Rihtarić i Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 29. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM