U svakoj kriznoj situaciji, pa i zadnjoj koja se globalno dogodila, odvila se prirodna selekcija i u medijima – opstali su oni koji stvaraju vlastiti, kvalitetan sadržaj, a nestali su s tržišta oni koji su samo i jednostavno preuzimali sadržaj. Danas se još jednom potvrdilo da je i dalje sadržaj kralj, istaknula je u razgovoru za Poslovni FM Damjana Domanovac, glavna urednica PLACE2GO Croatian Travel Magazine i direktorica istoimenog sajma.

– Ako stvarate sadržaj i ako zaista taj sadržaj ima smisla, kvalitetnu poruku i kvalitetnu formu, govorimo tu i o tekstu i opremi, kvalitetan sadržaj kao poslovni model nema problema niti u vremenima krize, ocijenio je u razgovoru za Poslovni FM Adriano Požarić, glavni urednik magazina Turizam Info i organizator sajma Relax Adria. Ta se selekcija, dometnuo je, dogodila i prije 2019. a tek nakon 2021. došlo je do marginaliziranja tiskanih medija zbog interneta, osobito društvenih mreža.

Oglašivači i sponzori i svi oni koji žele promovirati kvalitetan proizvod više ne žele staviti sebe i istu grupu sa sadržajem društvenih mreža, već traže kvalitetne medije kao što su naši ili Poslovni FM, ustvrdilo je dvoje glavnih urednika turističkih magazina u razgovoru s Goranom Rihtarićem, urednikom podcasta Turizam 385.

Domanovac i Požarić su se osvrnuli i na turističku sezonu, najavu nove, aktivnostima i novitetima koje pripremaju, održivosti turističkih sajmova i sajmovanja, Cjelovit podcast Turizam 385 poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Tržište se sajmovanja mijenja, konstanto. Mijenjaju se i dolaze nekakvi novi korisnici i kupci, a mi kao organizatori se prilagođavamo novim okolnostima. Više čak i nije stvar korone, sad se mijenja sve živo. Sve je promjenjivo, smo je stalno stanje promjenjivosti, uz smiješak će Požarić. Dodaje da smo svi ranije godinama unaprijed znali što je konstanta u organizaciji sajma, a sada svakog jutra promišljamo što ćemo mijenjati toga dana.

Za Domanovac, koja ističe primjer zadnjeg Place2go sajma i činjenice da su se uvjeti i korona potvrde mijenjale doslovno za vrijeme trajanja, bitno je da je sajam održan u listopadu s temom zimovanja ponovo pokazao koliko je to ljudima potrebno, osjetila se opuštenost i dolazak u velikom broju.

Izdvaja i podatak kojeg primjećuje među čitateljima.

– Nešto vrlo, vrlo zanimljivo se javlja među mladima, gotovo kao neki novi pokret. Mladi, a takvih je sve više čitatelja od 25 godina, žele oživjeti neke kvalitetne stvari koje su postojale, kaže Domanovac, govoreći o

– I u segmentu B2B časopisa s pretplatom, namijenjenog većinom za one koji si bave turizmom – znači za direktore hotelijera, hotele, ugostitelje, turističke djelatnike, stasaju nove, druge generacije, djeca roditelja čiji su roditelji napravili kuće za odmor i ugostiteljske objekte pa sad oni polako preuzimaju obiteljski posao. U turističkom segmentu taj se dio publike zove ”Young and Wealthy but Normal”, znači do ovih novih generacija koja želi malo više birati, posvetiti se sebi, želi zdrav život, kvalitetniji doručak, oni imaju iznadprosječne prihode i žele kvalitetnije medije i žele kvalitetno putovati. Zanima ih sve što je vezano za zdravlje i održivost, naglašava Požarić.

Na ovogodišnjem Place2Go sajmu zemlja partner je Alžir, a zanimljivost je da se turizam u Alžiru tek započinje snažnije razvijati, a oni su upravo Hrvatsku uzeli kao uzor. Znači uzor u turističkom smislu jer bi jednog dana htjeli postati kao Hrvatska i razvijati turizam u kvalitetnom smjeru. Slavimo i jubilarni 10. sajam, istaknula je Domanovac.

Relax Adria započeo je kao sajam bazena i opreme za wellness, a sada 90-ak izlagača ispunjava svaki centimetar prostora. Uz sajam Relax Adria u ožujku, u svibnju održavamo Adriatic Expo, novi proizvod pokrenut prošle godine – sajamnekretnina i projekata nekretnina 18. 19. svibnja u Opatiji, naglasio je Požarić.

Domanovac i Požarić osvrnuli su se i na činjenicu kako su u inouemstvu vrlo česte kombinacije javno-privatnih partnerstva u održavanju velikih sajmova, pa u organizaciju velikih sajmova ulaze privatni partner i neka od institucija koja ima ingerenciju nad određenom djelatnošću. Kod nas bi, uglas će, prva pomisao bila svojevrsno i nekakvo pogodovanje, a kombinacije takve vrste suradnje mogu biti iznimno dobre.

Zagrebu i Hrvatskoj nedostaje kongresni centar, a čak Sarajevo i Beograd imaju puno bolje kongresne sadržaje i prostore za organizaciju događanja nego Hrvatska, naglasili su na kraju razgovora Domanovac i Požarić, koji iznosi podatak koji je teško shvatiti da nam je najveća kongresna dvorana stara gotovo 150 godina – Hotel Kvarner izgrađen je 1884. godine.

Autor: Goran Rihtarić Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Emisija Turizam 385 pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Priredio: Ivor Buković.

Objavljeno 3. ožujka 2023. Sva prava pridržana ©poslovniFM