Ime Hilton pomaže u svim ovim izazovnim trenucima. Pomaže, jer kao gost uvijek idete prema logici sigurnosti i povjerenja u poznati brend.  Istodobno, pomaže u kriznim i izvanrednim okolnostima i situacijama, kada vidite sve prednosti što ste dio velike hotelske obitelji – imate se s kim konzultirati, netko vodi brigu o vama, uvijek se misli 3 koraka unaprijed, jer se lokalno bavite prvenstveno ljudima, resursima i tekućim problemima. Veliki sustavi imaju prednosti velikih brojeva, koje im pomažu kad izrade analize tržišta i predviđanja, odnosno imaju kvalitetniju širu sliku. Dodatno, pozicioniranje na karti svijeta kroz neki brend uvelike pomaže ne samo hotelu nego i destinaciji i to je nešto što misli kako bismo trebali više osvijestiti u nekim drugim našim destinacijama, ocijenila je za PoslovniFM Josipa Jutt Ferlan, predsjednica Uprave tvrtke Zagreb City Hotels i direktorica klastera Hilton hotela u Zagrebu.

– Pogotovo je šteta to ne iskoristiti danas, jer je otvaranje novog hotela velika investicija, a brendovi su danas dostupniji više nego ikad. Oni su se u utrci za osvajanje tržišta toliko izjednačili franšiznim poslovanjem i managementu u kvaliteti prema gostima, u kvaliteti edukacije zaposlenih, praćenju kvalitete I kontrolama koje su stroge i rigorozne nekoliko puta godišnje. Da, znači dobro je otvoriti nešto pod nekim brendom koji ima visoke standarde rada, koji ima protokole od kojih nema odstupanja i gdje se točno zna kako se odnosi prema gostu bilo kojoj situaciji. Poznatim svjetskim hotelskim brendom automatski otvarate neka područja i neka zanimljiva tržišta u svijetu. Za doseći takvu poziciju kroz globalni marketing kakav ima poznati brend, vi biste morali uložiti nevjerojatno puno novca, resursa i snage, isrtaknula je u Jutt Ferlan u razgovoru s Goranom Rihtarićem, urednikom emisije Turizam 385. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Uz svoju profesionalnu menadžersku ulogu, Jutt Ferlan je aktivna i u brojnim profesionalnim i stručnim udruženjima te organizacijama u Hrvatskoj. Tijekom godina shvatite, jer ste jako dugo u poslu, da se više ne možete isključivati nego se morate što više uključivati želite li biti sudionik i i sukreator našeg turizma, odnosno konkretno hotelijerstva, primjetila je Jutt Ferlan.

Na upit o kretanjima trendova u turizmu te sezoni, Jutt Ferlan ocjenjuje kako su nove prilike pred nama.

– Nekako prirodan tijek stvari pruža nam puno prilika, od ulaska u Schengenski prostor, u eurozonu, uskoro preuzimamo euro kao valutu, čime postajemo praktični za poslovanje i treća stvar koja nam se dogodila je rravnopravnost s ostalim zemljama u Europi po pitanju radne snage, radnih dozvola i sveg ostalog što dolazi s time. Ukinute su vize za hrvatske državljane za SAD. Smatram to jednom od važnih strateških odluka, jer znamo kako je prometna povezanost preduvjet za turistički promet. Kad radite klasičnu matematiku dugog leta, morate uzeti u obzir kako taj let donosi regionalnu povezanost s najvećom svjetskom gospodarskom silom i jednim od najzanimljvijih tržišta u svakom smislu, ocijenila je Jutt Ferlan. Smatra i da će time Zagreb dobiti priliku postati čvorište iz kojeg će putnici moći putovati dalje po Hrvatskoj i regiji te da treba osvijestiti prometnu i stratešku povezanost sa SAD-om kao izuzetno bitnu.

Što se pak tiče turističke sezone 2022, Jutt Ferlan vjeruje kako će oporavak početi već u drugom kvartalu, ali i da će brzina oporavka ovisi ovisiti o mnogo čemu, ali i o nama samima. Sigurno je da se nećemo vraćati više u neka razdoblja zatišja, već mislim da ćemo imati redovitu ljetnu situaciju. Ipak, možda nećemo više biti u toliko zavidnoj situaciji kao prošlo ljeto, kad su naši konkurenti na Mediteranu praktički bili blokirani COVID mjerama. Nismo imali brojne restriktivne mjere, a olakšavajući je moment jer smo u Europi, dostupni automobilom.

Mislim kako će puni oporavak uslijediti 2023. godine, ocijenila je.

Što se tiče poslovanja triju hotela u Zagrebu, kaže kako je oporavak malo sporiji nego što smo očekivali ispočetka. No, dobro je da sve ide u nekom pozitivnom pravcu, što nam daje nadu i optimizam da, u konačnici, možemo početi malo više ulagati u razvoj poslovanja. Dogodili su se neki novi trendovi i značajne promjene u poslovanju, od kojih su neke vjerojatno i trajne prirode. Primjer je to grupnog klasičnog turističkog segmenta, koji će se još morati neko vrijeme pričekati.

Naravno, apsolutni brojevi nisu više kao što su bili, međutim počeli smo raditi marketinške obrasce lokalnom tržištu. Da bi nas okolina doživjela ozbiljno moramo biti ustrajni, ne možete u neku aktivnost krenuti kampanjski, već treba gledati širu sliku, dva-tri koraka naprijed. Trenutno je iznimno bitno da zapravo svi zajedno budemo što fleksibilniji i osluškujemo nove trendove, da se prilagođavamo i modeliramo poslovanje prema njima, istaknula je na kraju razgovora za PoslovniFM Josipa Jutta Ferlan.

Autori: Goran Rihtarić/Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Emisija Turizam 385: Josipa Jutt Ferlan, pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM.

Objavljeno 18. veljače 2022.