Hrvatska bi trebala paziti da nam porezi ne budu znatno drugačiji nego što su u zemljama koje su nam turistička i gospodarska konkurencija. Mislim konkretno na PDV na noćenja, na hranu i piće. Manje porezno opterećenje rezultiralo bi sigurno povećanjem potrošnje gostiju i siguran sam kako bi se, u konačnici, prikupilo poreza u istim količinama u državnu blagajnu s nižim poreznim stopama, ocijenio je u razgovoru za PoslovniFM Ivica Max Krizmanić, glavni direktor Hotela Esplanade.

Istodobno, svaka okolnost koja olakšava i pojednostavljuje dolazak gostiju je veliki plus za turiste. Uvođenje eura gostima iz EU pojednostavit će putovanje u Hrvatsku, više neće ni gubiti izvjesnu vrijednost svojeg novca u konverziji. Ujedno, čekanje na granici komplicira putnicima život. Kad to ukinemo i uđemo u Schengen, uvjeren sam kako će brojni gosti iskoristiti jednostavnost dolaska, a osobito u luksuznom segmentu, jer su to gosti koji iznimno cijene svoje vrijeme i koji ne žele nikakve komplikacije tijekom putovanja, pogotovo kraćeg odmora.

Ugled hotela Esplanade velika je prednost na tržištu, ali i odgovornost. Taj ugled ne opstaje bez ustrajavanja na kvaliteti i ne traje beskrajno, ocijenio je Krizmanić u razgovoru s Goranom Rihtarićem, urednikom emisije Turizam 385. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Krizmanić vjeruje kako ćemo se u potpunosti oporaviti već sljedeće godine i prestiči pred-pandemijske rezultate, jer pratimo trendove.

– Izgleda, po najavama, kako se Istra već oporavila. Dalmacija i kontinent slijedit će taj trend. Naravno, potreban je izniman oprez, jer smo proživjeli brojna ”iznenađenja” posljednje dvije godine, a ratna zbivanja u Ukrajini ipak značajno utječu na daleka tržišta, od koje je za nas najznačajnije SAD-a. To je tržište bilo od iznimnog značaja za nas, a profitirali bismo dodatno i izravne zračne povezanosti s tim tržištem. Možda takav let ne bi bio u startu isplativ, ali bi se zasigurno dugoročno pokazao održiv, smatra Krizmanić.

Na upit o radnoj snazi odnosno problemima s radnom snagom za cijeli turizam, Krizmanić odgovora kako u Hotelu nije toliko prisutan nedostatak radne snage, jer su atraktivan poslodavac, i radi same reference. No, više ne ne javlja 100 ljudi na golas, teško je i ocijeniti kandidate u samom razgovoru i ustvrditi tko će pokazati osobnost i uklopiti se u duh Hotela Esplanade. Primjećujem kako je sve manje prijava uistinu motiviranih radnika, spremnih dati svoj maksimum i pružiti gostu vrhunsku uslugu i doživljaj, naglasio je glavni direktor Esplanade.

Gledajući općenito na plaće, one će rasti, što je dobro. Vlasnici će biti prisiljeni povećavati plaću, naravno i to će moći do one održive razine. Hotel mora stvarati određeni profit, to je razumljivo, ali i plaće će rasti zbog toga što mora rasti i usluga. Zato rastu i cijene naših usluga, istaknuo je. Zato pokušavamo na neki način filtrirati goste i da ne dolazimo više do popunjenosti 100 %. Nastojimo iskoristiti trend kako bismo održivije poslovali, jer se uslijed promjena u strukturi gostiju, naših 208 soba popuni i do 440 gostiju, što gotovo nikad nije bio slučaj prije pandemije, napomenuo je Krizmanić.

U ovom trenutku popunjenost hotela Esplanade je otprilike nešto veća od 60 %, što je otprilike na 80-tak postotaka popunjenosti iz 2019. godine u ovo doba godine, usporedio je direktor hotela Ivica Max Krizmanić proljeće 2022. s proljećem pretpandemijske, 2019. godine. Očekivanja gostiju su sve veća, a popunjenost sve bolja tijekom ljeta. Obiteljski putnici zamijenili su poslovne, pa se uz promjene sezonalnosti mijenja i struktura gostiju, njihove navike i broj koji u nekom vremenu boravi u hotelu. Obiteljski gosti ustaju kasnije od poslovnjaka, duže provode vremena na doručku i više hrane konzumiraju. Redovito su sobe popunjenije većim brojem članova obitelji u slučaju odmora, dok poslovnjaci putuju sami. Prošlih godina postotak leisure gostiju popeo se na visokih 90%, iznio je nekoliko zanimljivih podataka Krizmanić. Dodao je kako u ljetnim mjesecima očekuju optimalnu popunjenost od 80% kapaciteta.

Autor: Goran Rihtarić Foto: PoslovniFM

Objavljeno 29. travnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM