Prihodi od nautičkog turizma u Hrvatskoj u 2022, po izračunima i procjenama, premašit će milijardu kuna. Odnosi se to samo na direktne prihode iznajmljivanja vezova, čemu treba dodati i prihode od iznajmljivanja brodova koji se generiraju upravo na području marina, a oni dostižu i dodatnih 300 milijuna eura. Hrvatska ima jednu od najjačih čarter flota na svijetu – ove godine evidentirano je gotovo 4000 aktivnih jahti i brodica koje se koriste u djelatnosti iznajmljivanja. Tomu svakako treba pribrojati i niz popratnih djelatnosti koje također generiraju prihode u marinama ili neposredno vezanih uz nautički turizam. Kad se podvuče crta ove godine naši poslovni rezultati su bolji i po broju plovila u tranzitu, popunjenosti kapaciteta, a naravno i prihodovno od 2019. godine, koju napokon možemo poslati u usporedbama u povijest, istaknula je u razgovoru za Poslovni FM Renata Marević, direktorica Marine Punat. Dodaje kako su troškovi poslovanja od sredine godine počeli značajno rasti, pa će se ukupni rezultati znati tek krajem godine.

U razgovoru s Goranom Rihtarićem, urednikom emisije Turizam 385, Marević se osvrnula i na komentare kako nautička ponuda ne zadovoljava potrebe potražnje.

– Ne živimo samo od nautičkog turizma već općenito kad govorimo o turističkoj djelatnosti promišljamo o osjetljivoj ravnoteži prirode i okoliša. Na nacionalnoj razini mora se postići dogovor, moramo se odlučiti za kvantitetu ili kvalitetu – hoćemo li mjeriti naš turistički rezultat i uspješnost na temelju fizičkih pokazatelja, primjerice koliko je gostiju boravilo kod nas, ili nam je važnije postojećim gostima ponuditi kvalitetu koju će onda takvi, lojalni gosti, znati i cijeniti. To je ujedno odgovor i na pitanje nedostaje li nam vezova u marinama i je li potrebno njihovo povećanje. Vez ne može biti jeftin, jer ga mora pratiti sve ono što čini uslugu koja prati sam vez, infrastruktura i sve drugo što je potrebno za plovidbu i boravak u marini. Najveći je izazov održati prirodnu održivost poslovanja, a ispuniti očekivanja gostiju, naglasila je Marević. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Trenutačno, ali i posljednjih nekoliko godina gorući problem je rješavanje pitanja produženja koncesijskih ugovora odnosno ukratko pitanje koncesija. Većina marina nalazi se u vremenski zadnjem desetljeću postojećih koncesijskih ugovora. Budući da smo mi već odavno investirali na što smo se obvezali koncesijskim ugovorima, često i značajno više kako bismo mogli pružiti kvalitetnu uslugu nautičarima. Nalazimo se u situaciji kada moramo odlučiti hoćemo li nastaviti investirati ili ćemo odustati od tih planova, jer trenutno zakonsko rješenje ne predviđa jednostavno produženje koncesijskog ugovora niti obeštećenje koncesionaru za odobrena ulaganja u slučaju prekida koncesije ili gubitkom koncesije prilikom sljedećeg natječaja.

Takvo neprirodno stanje nama predstavlja egzistencijalni izazov. Grupacija marina kroz Udruženje nautičkog turizma pokušava unijeti u novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama upravo dio kojim će se regulirati produženje koncesijskog ugovora ili barem regulirati obeštećenje za ulaganja, što je Vlada podržala, koja su bila nužna i koja se naprosto moraju obaviti kako bi marine mogle poslovati u sve zahtijevnijim uvjetima tržišta. U kontaktu smo i s The International Council of Marine Industry Associations – ICOMIA i većina članica ima regulirano produženje trajanja koncesijskih ugovora do isteka vrijednosti ulaganja, što je po nama optimalno riješenje, naglasila je Marević.

Na upit o planovima za 2023. Marević ističe kako, uz koncesijske probleme, ulaskom u schengenski prostor i uvođenjem eura otvara se područje i vrijeme u kojem znamo kako gostiju u nautici neće nedostajati.

– Kapaciteta imamo koliko imamo i kapacitetom ne možemo ostvariti više, ali možemo bolje. Možemo čišće, možemo više paziti na okoliš. Mislim da tržište samo nalazi balans. Odlučimo li se u nekom trenutku samo za kvantitetu, to će kratkoročno možda donijeti korist, ali dugoročno će se sustav narušiti ili čak trajno urušiti. Mislim da je dovoljno odgovornih, iskusnih i pametnih koncesionara i svih drugih dionika nautičkog turizma koji svi zajedno pazimo na održavanje te ravnoteže, zaključila je na kraju razgovora za PoslovniFM Renata Marević.

Autor: Goran Rihtarić Foto: Redakcija PoslovniFM

Objavljeno 23. prosinca 2022. Sva prava pridržana.