Radim najviše sa strancima, moja ljubav jest dokumentarni film, a tu je niša naručeni film, turistički film i mislim da sam zapravo jedina osoba u Hrvatskoj koja 40 godina radi turističke filmove. Nekad su mi se i veliki redatelji malo i smijali da to nije umjetnost, međutim, vidim posljednjih godina da puno velikih redatelja koji su radili samo igrane filmove sad režiraju i promotivni turistički film, istaknula je je u razgovoru za PoslovniFM Spomenka Saraga, filmska producentica i poduzetnica, vlasnica tvrtke Balduči film. Dodaje kako je više od 30 godina radila u Jadran filmu, nakon čega je krenula u poduzetništvo u kojem već 12 godina uspješno posluje.

Jedan od najdražih filmova joj je Croatia Your Next  Filming Destination.

– To je film kojim se Hrvatska promovira kao lokacija za snimanje filmova. Posljednjih 10 godina najviše se bavim pružanjem usluga strancima koji dolaze snimati, bilo filmove, određene reality ili travel showove. Kad sam počela raditi s Korejcima u Hrvatsku je dolazilo oko 2500 korejskih turista, a prije korone taj e broj popeo na pola milijuna turista iz Koreje godišnje. Dakle, radila sam showove za američku televiziju, za englesku, evo sada već četiri godine zaredom podrška sam nizozemskoj televiziji, posljednje u realizaciji projekta Last Family standing. To je jedna vrsta preživljavanja obitelji s djecom, došli su u Liku i trebali su preživjeti u prirodi, spavati vani, hraniti se vani, zapaliti vatru, kuhati…Kako je prošla godina bila odlično primljena u Nizozemskoj, odlučili su i drugu sezonu snimiti u Hrvatskoj. Koncem listopada dolaze za jedan još veći show na obilazak terena i nadam se da će taj show snimati isto u Hrvatskoj. Hrvatska ima jednu jako lijepu perspektivu općenito što se turizma tiče, jer ne zaboravimo da su se brojni vrlo poznati i nagrađeni filmovi i serije snimali na ovim prostorima u prošlosti, tako da to nije ništa novo, ocijenila je Saraga.

– Produkcije dolaze u Hrvatsku dolaze jer smo mi izvrsna lokacija. I zbog korone smo izvrsna lokacija za sve europske produkcije, jer mi smo auto destinacija, tako da u bilo kojem slučaju i da se nešto dogodi, mogu se vratiti kući. Zanimljivi smo i za američke i druge produkcije, jer nama je sve blizu – planina, ravnica i more, ceste su nam izvrsne, imamo dvorce, imamo utvrde, stare gradove, nove gradove, imamo prelijepu obalu, prekrasne otoke. Uzet ću primjer filma Mamma Mia koji se sniman na Visu. Bila sam u Grčkoj u trenutku velike ljutnje na tadašnjeg ministra turizma i na turističku zajednicu Grčke zašto nisu dopustili i besplatno snimanje Mamma Mije u Grčkoj, a ne u Hrvatskoj, zbog čega se tražila i ostavka. I da promijenili su direktora turističke zajednice. Dakle, to je bio veliki problem u Grčkoj tada, a za Hrvatsku još jedna odlična reklama, napomenula je. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Začetnica i direktorica Zagreb TourFilm Festivala, međunarodnog festivala turističkog filma, ponosno ističe da je ove godine pristiglo 200 filmova iz 31 zemlje, ali od toga je 106 filmova u konkurenciji. Festival, koji će e održati od 12. do 15. listopada, 13. listopada će od 15 do 18 sati biti otvoren za građanstvo koje može pogledati sve filmove i vidjeti kako se drugi predstavljaju turistički svijetu.

Na upit urednika i voditelja emisije Turizam 385 Gorana Rihtarića kako promocija kroz turistički film svakako djeluje, ali da se turizam jako promijenio, Saraga odgovara potvrdno dodajući kako se turizam promijenio potpuno.

– Nekad se gotovo manje-više putovalo preko agencije, planiralo se dosta vremena unaprijed, a danas vidiš jeftinu avio kartu za par eura, deset eura i kupiš, bez obzira hoćeš li za tri mjeseca moći putovati tamo ili ne. Puno je samostalnih odlazaka. Svi objavljjuju, pojavljuju se novi influenceri.

A kod nas se iznajmljuje kao nešto posebno, kao nešto kvalitetno, luksuzno i skupo, a zapravo to nije. Kada uspoređujete neke hotele istog brenda vani i kod nas ne daju se usporediti! Puno više dobijete vani nego što dobijete ovdje. Mene jednostavno ljuti činjenica što drugdje na putovanju dvije tisuće kuna može imati uključenu i avionsku kartu i spavanje i puni pansion, a ovdje kod nas zapravo jedan hotelski dan košta dvije tisuće kuna, pita se Saraga.

Autor: Goran Rihtarić Foto: Darko Buković PolovniFM

Objavljeno 7. listopada 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM