Prijelaz poslovanja na nasljednike, drugu generaciju događa se trenutno u brojnim obiteljskim kompanijama, tako i kod nas. Treba proći kroz proces prilagodbe, ali sustav nije naklonjen poduzetništvu jer ne postoji, primjerice, nikakvo savjetodavno tijelo ni mjesto koje bi, posebno danas kad je jako veliki broj tvrtki, obiteljskih kompanija, u postupku prijelaza i prijenosa poslovanja, bio podrška, mjesto razmjene ideja, ponude razne varijante rješenja, konzultacije, s ciljem pospješenja tog prijelaza, ocijenio je u razgovoru za Poslovni FM Danko Bačelić, suvlasnik i direktor tvrtke Bačelić d.o.o.

Savjetujemo se, konzultiramo se, upravo smo u fazi pripreme izrade obiteljskih protokola i pripreme tog transfera. Ako ne ponudimo djeci taj jedan način postupnog uvođenja prilagodbe i ako im ne ponudimo jedan mentorski, kvalitetan pristup svemu, da ih zaista uvodimo tako da budemo i mentori i roditelji odnosno da otvorimo svoju tvrtku, jer često smo kao roditelji znali zatvoriti to svoje područje rada i djeca nisu mogla doživljavati svoj budući posao kao menadžera. No, mi smo o tome mislili na vrijeme, pa sve troje djece rade unutar tvrtke. I da, nismo odmah ponudili svojoj djeci da budu glavni menadžeri, nego sam tražio od njih da budu u tim svojim počecima skromni, da krenu od nečega, upoznaju u biti tu strukturu tvrtke, upoznaju širinu asortimana i isto tako i različitu strukturu zaposlenika, vide poslovne procese i onda, nakon tog svog jednog iskustva i zbližavanja tim strukturama unutar tvrtke, mogu danas, sutra lakše procijeniti i donositi odluke. Taj put je bio u svakom slučaju interesantan za njih i oni tvrde da je to jedno jako dobro iskustvo rada unutar tvrtke, istaknuo je Bačelić.

U razgovoru s Darkom Bukovićem, urednikom podcasta Vrijeme je za gospodarstvo, Bačelić je kao temelj svega i ključ svega izdvojio povjerenje, harmoniju unutar obitelji. Ako radite godinama u harmoniji i pripremate svoju djecu na nešto što je vrijedno, gradite povjerenje koje je u pravilu danas iznimno bitno jer upravo oni sutra, kao nositelji budućeg razvoja tvrtke, moraju s jedne strane imati i steći povjerenje i zaposlenika, ali i povjerenje dobavljača. Za nas je naša tvrtka je u biti član obitelji, odnosno naše dijete, četvrto dijete. Sve svoje znanje i energiju, sve ono što sam znao kumulirali smo u tvrtki, posvetili smo tvrtki i posvetili smo toj vrijednosti. Znaju djeca da to što roditelji stvaraju nije nešto što se može mjeriti kvadratima, nešto što se može mjeriti ne znam nekakvom materijom, nego jednostavno da je to nešto vrijedno jer je u to utkan naš trud, a upravo taj trud je u biti blago. Mi to blago predajemo njima, nasljednicima, ocijenio je Bačelić. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Bačelić se prisjetio i samih početaka 1992.

– Nije bilo jednostavno krenuti u jedan novi izazov, prepun neizvjesnosti u kojem nemate iskustva, nemate spoznaje, osim jedne – da želite časno i pošteno, kontinuirano raditi i predano raditi u tome što radite i ostvarivati svoj put. Kvaliteta stvara kvalitetu. Kada radite pošteno, korektno, kada radite u kvaliteti i standardu, onda sve to kumulira povjerenjem. To je odraz povjerenja, povjerenja i dobavljača, povjerenja partnera, povjerenja kupaca i to povjerenje raste iz dana u dan, iz godine u godinu i to povjerenje u pravilu je nešto što stavljam u osnovu za rast i razvoj. Mi rastemo iz godine u godinu više od 20 posto, od 93 milijuna kuna prihoda 2021. do 120 milijuna kuna u 2022. Rastemo dakle iz godine u godinu više od 20 posto. Mi smo tvrtka gazela, ustvrdio je Bačelić.

Ponosan je na Bačelić akademiju.

– Mi kao poduzetnici smo često bili u situaciji da smo bili uskraćivani u osnovnom elementu odnosno da stjecanju znanja. Nisam imao nažalost, kao dijete sa sela, mogućnost se školovati i zato sam odlučio u zenitu svog života ulagati u vlastiti razvoj, razvoj vlastite akademije odnosno investiram u akademiju u kojoj će se svaki svoj zaposlenik moći nadograđivati, moći školovati, gdje će moći napraviti neki iskorak. Ta akademija je u biti mjesto kontinuiranog usavršavanja. Danas se naši zaposlenici usavršavaju iz područja jezika, iz područja informatike, iz područja govornih vještina, prodajnih vještina. Svakom svom zaposleniku omogućavamo stalno i kontinuirano nagrađivanje, usavršavanje, a samim time isto tako i mogućnost boljeg. Znanje je moć. Znanje je nešto što vam nitko nikada ne može uzeti, naglašava.

Jedna od želja koju želite upravo sa prijelazom na nasljednike, u tvrtki osnovati i zakladu.

– Moja je želja danas-sutra omogućiti kroz zakladu da djeca slabijeg imovinskog stanja dobiju priliku da se, uz našu podršku i pomoć, u trenucima neimaštine osove, usmjere ka obrazovanju i, što bi se nekad reklo, damo im kruh u ruke.

– Poduzetništvo je generator razvoja! Ono mora imati aktivniju ulogu u kreiranju društva jer bez snažnog poduzetništva nema ni jake ekonomije, a bez jake ekonomije nema ni egzistencije niti sigurnosti. Danas u ovoj turbulenciji, ako nemamo stabilan proračun i nemamo jako gospodarstvo, mi smo vrlo krhki. Mi moramo imati snažnu ekonomiju, snažno gospodarstvo, ali želimo snažnu sinergiju sa vlastima i da jednostavno to gospodarstvo bude rasterećeno.

– Jednostavno, poduzetništvo je bilo godinama na margini. Svaki promašaj određenih struktura vlasti se u biti svelo na to da svoje promašaje u biti kompenziraju preko poduzetnika, tako da mi danas imamo vrlo visoke poreze. Udaljeni smo od baza, a zahvaljujući neučinkovitosti komora nastala je udruga Glas poduzetnika, koja se bori upravo za bolji standard malih, mikro i srednjih poduzetnika. Nije dobro ozračje jer mi poduzetnici nismo u dovoljnoj mjeri shvaćeni na dobrom tržištu, nismo dobro prezentirani. Mi poduzetnici, umjesto da budemo stvarno hvaljeni kao ljudi koji pokreću gospodarstvo, koji zapošljavaju, koji plaćaju, koji pune proračun, često smo u marginalizirani ili nas se proziva u komunikaciji. Tražimo i tražit ćemo i dalje reforme na svim segmenitma koji otežavaju poduzetnicima normalan rad, zaključio je Bačelić razgovor za PoslovniFM.

Autor: Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM.

Emisija Vrijeme je za gospodarstvo pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Priredio: Ivor Buković. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 20. siječnja 2023. Sva prava pridržana ©poslovniFM