Poduzetništvo u Hrvatskoj je dobra priča, nije točno da apsolutno ništa ne valja. No, biti poduzetnikom u nas nije lako. Još uvijek je premalo sustavne podrške i informacija institucija, iako ima puno ideja. Mladi ili poduzetnici s idejama ne znaju što sve i kako to iskoristiti, nekad bauljaju dok ne nađu taj put. Jedna dobra ideja može i u Hrvatskoj zaživjeti, to smo i mi dokazali. Naglašavam, nije lako. Porezi su dosta veliki, s jedne strane je automatska blokada brza, a s druge nije ista brzina naplate. Nisam vidio bankara do današnjeg dana koji ide u nečiju firmu vidjeti s čim se ljudi bave, koji u problemi, što je strašno – znači on te treba financirati i nema pojma s čime se ti baviš, a nisam vidio ni nekoga iz državnog sektora, potpornih institucija, svojevrsnog poduzetničkog agenta, koji bi došao i pitao mogu li i kako pomoći, istaknuo je Antonio Čulina, blues glazbenik i suvlasnik i direktor TLK Grupe, proizvođača Genox dezinficijensa.

Zašto država, kao što ima poreznike, inspekcije raznorazne, nema specijalizirane savjetnike koji bi s poduzetnikom mogli prepoznati mogućnosti koje može koristiti. Kada kreneš u poduzetništvo, nosi te ideja i zapravo uopće nemaš pojma koje su sve tvoje obaveze, nađeš knjigovođu koji tebi nešto objašnjava u dijelu vođenja knjiga, ali ne postoji čak sveobuhvatan priručnik ili mjesto informiranja o svim pravima, obvezama i mogućnostima za poduzetnika, kazao je Čulina, dodajući da možda nešto postoji ali on nije dosad naišao.

– Nemamo ljude koji spajaju, to rade pojedinci kao što ste vi Darko, vaš izniman i jedinstven medij, kao što su neki naši prijatelji, poznanici. Pojedinac je preslab i opet se vraćamo da je problem Hrvatske zajedništvo, a ne pojedinac. Pojedinac je odličan, istaknuo je Čulina u razgovoru Darko Bukovićem, urednikom emisije Vrijeme je za gospodarstvo. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Upitan o proizvodnji dezinficijensa i činjenici da je pandemija dodatno ‘pogurala’ projekt, Čulina odgovara kako je to točno, no i da je cijela priča počela još puno prije, točnije u vrijeme prethodne krize, 2008. Tada upoznaje Marijanu Ćiško, sadašnju suprugu koja u tom trenutku ostaje bez posla, ali radi na nekoj inovativnoj tehnologiji, za što su trebala sredstva za nastavak razvoja te tehnologiju. Nakon potvrde čakovečkog instituta, nastao je Genox, prvi evolucijski i bezalkoholni dezinficijens, a potvrde i certifikati uslijedili su u brojnim EU i svjetskim institucijama i agencijama, pojašnjava. Proizvodi se u 13 koraka, neotrovan, biorazgradiv i hrvatski proizvod, s mogućnosti neograničene primjene – od osobne potrošnje do poljoprivrede, industrije, posebno prehrambene industrije, u proizvodnji… znači apsolutno svugdje gdje je potrebna dezinfekcija Genox može biti upotrijebljen, napominje Čulina.

Jedan od novih investicijskih projekata je gradnja proizvodnog pogona u Pleternici, otkud je i supruga, zemljište je kupljeno, a u razvojnoj je fazi i proizvodnja novog proizvoda, dezinficijensa za medicinu, najavio je.

Vodi se krilaticom da ne postoji ništa što bi mijenjao odnosno sve je bilo kako je moralo biti. Čovjek treba prihvatiti neke stvari i boriti se za bolje sutra kako u privatnom životu tako i u svemu čime se bavi. Svi moramo dati sve od sebe, a vrijeme će pokazati. Iako je dosanjao svoj američki, pa onda i hrvatski san i dalje ga mnogi u svijetu neće prepoznati po imenu Antonio Čulina, nego Tony Lee King, ime je koje u glazbenom svijetu koristi Čulina.

U bluesu je od malih nogu, glazba mu je bila jedini i primarni posao do prije desetak godina, svirajući po brojnim gradovima svijeta. Odnedavno je i predsjednik Hrvatskih blues snaga, želja mu je otvoriti i blues klub u Velikoj Gorici, gdje se može pojest nešto fino i slušati dobar jazz, blues. A kako zvuči Tony Lee King možete poslušati u pauzama razgovara u sklopu emisije Vrijeme je za gospodarstvo.

Autor: Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 21. listopada 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM