Pronaći nišu i nišne proizvode, uz in-house istraživanje i razvoj, bio je i jest misija Geoluxa, brzorastuće visokotehnološke tvrtke sa sjedištem u Samoboru, koja danas svojim proizvodima drži više od trećine kineskog tržišta hidroloških radara. Riječ je o potpuno novoj tehnologiji i industriji beskontaktnih radara i senzora u prometu, sigurnosti i hidrologiji, koja nema puno konkurencije u svijetu, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Tomislav Grubeša, suosnivač i direktor Geoluxa.

– Nakon desetak godina rada na stotinama projekata za druge, prvi samostalni projekt kojeg smo osmislili i proveli bili su prometni radari za mjerenje brzina na autocestama, na zahtjev klijenta s Novog Zelanda, što se pokazalo kao vrlo dobar biznis. Slučajno smo ušli i u hidrologiju – izradu tehnologije za radare koji mjere udaljenost, vodostaj, brzinu vode, protok vode… što je sve potrebno za navodnjavanje, obranu od poplave, a moguće je i mjerenje količina otopljenog snijega, što je vrlo bitno za praćenje što se događa s kompletnom klimom, istaknuo je Grubeša.

Iako se cijeli proizvodni program i gotovo cjelokupna proizvodnja realizira u Hrvatskoj, najmanje su radili u Hrvatskoj. No, upravo je pokrenut veliki projekt kompletne organizacije hidrološke infrastrukture i kada bude realiziran Hrvatska će biti praktički vodeća država u svijetu što se tiče hidrološke mreže, barem što se mjerenja tiče a i s druge strane modeliranja. Vjerujem da smo i mi, s našim uspjehom u svijetu, potaknuli i da nove tehnologije primjenimo i kod nas, ocijenio je Grubeša u razgovoru s Darkom Bukovićem, urednikom emisije Vrijeme je za gospodarstvo. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Geolux, kojeg su pokrenuli Grubeša i Nikša Orlić 2007. godine, organski je rastao, trenutno zapošljava 15 osoba, zapošljavaju nove, jer imaju velike planove.

– Nakon dužeg rada u suradnji s partnerima, kooperantima, problema s logistikom, problemom transporta i nedostatkom čipova, odlučili smo veći dio proizvodnje prebaciti in-house, pod naš krov, kako bi bili samodostatni kako bi jednostavnije isporučivali svoje proizvode i bili fleksibilni, rekao je Grubeša.

Na upit o segmentu rada vezanog uz upravljanje poplavama, Grubeša pojašnjava kako je bitno proaktivno mjerenje, ne samo padalina nego i topljenja snijega koji je jedan od glavnih uzroka poplava, bitno je mjerenje na velikoj količini lokacija vodostaja i posebno protok vode, što je jako bitno u svim hidrološkim sustavima praćenja.

– Inovacije u segmentu hidrologije i sigurnosti su jako dobro prihvaćene na tržištu na kojem radimo, a sve je plod našeg razvoja, našeg tima, istaknuo je Grubeša. Ponosan je na ekipu i plitku hijerarhiju, gotovo nikakvu birokraciju, kako svi mogu raditi svoj posao, a i osnivači su tu i s lemilicom.

– U Hrvatskoj se može raditi za svjetsko tržište, ustvrdio je Grubeša. Dodao je da proizvode izvoze u više od 50 zemalja diljem svijeta, te imaju primjene u širokom spektru industrija, a uključuju državne agencije za vode, hidrologiju i meteorologiju, zatim hidroenergetiku u rasponu od malih do gigantskih elektrana diljem svijeta, vodoopskrbu, odvodnju, navodnjavanje, te mjerenja razine mora i valova.

Na upit o sudjelovanju u segmentu sigurnosti, Grubeša dodaje kako su imali u sklopu NATO-a demonstraciju novih tehnologija na vojnoj vježbi u kojoj je Geolux demonstrirao primjenu svojih radara i tehnologije, što je veliki uspjeh i za hrvatsku vojnu industriju.

– Svaki dan radimo i stvaramo, uz nove izazove i situacije, a svaki je dan drugačiji i to pokreće, zaključio je Grubeša razgovor za PoslovniFM.

Objavljeno 24. lipnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM