Iza imena i brenda In Wood u Hrvatskoj krije se proizvodnja održivih mobilnih drvenih objekata, dakle kućica i bungalova, prva takva na hrvatskom i širem tržištu, potičući održivi turizam i gospodarstvo. Riječ je o inovativnom pristupu smještaju, a temelji se na spoju prirodnih materijala i održivog dizajna po mjeri i čovjeka, i prirode, ali i novčanika, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Mateja Angelina Kramar iz obiteljske tvrtke In Wood, ujedno i vlasnica tvrtke Green Fusion, prve hrvatske burze za investiranje u ekološke projekte.

Nakon 30 godina bavljenja uređivanjem okoliša, odnosno hortikulturom kod hotela, kampova, luksuznih i ostalih prostora poslovnih zona, otac je odlučio pokrenuti proizvodnju drvenih objekata, s naglaskom na održivost. Riječ je o ideji koja spaja privrženost okolišu, želju za poslovnim iskorakom, inovaciju na tržištu. Često svi danas govore o budućnosti održivog smještaja, pri čemu je jedno od ključnih pitanja i ekologija. U turizmu to znači i uštede energetskih resursa. Zbog toga su naša rješenja spoj drva, konoplja, kreč… Koristimo hemp blokove jer je industrija konoplja obnovljiv materijal, nezapaljiv, akumulira sunčevu toplinu, sjajan je i parapropusan izolator, istaknula je u razgovoru za podcast Vrijeme je za gospodarstvo Kramar dodajući da je proizvodnja kućica u Hrvatskoj.

Što se tiče dobavljača, tu postoji problem jer se dosta potrebnih održivih materijala s kojima gradimo ne proizvodi u Hrvatskoj. Dodatano, s obzirom da drvo koje koristimo je teže nabavljivo, govorimo o trenutačno sibirskom arišu, težimo tome da se koristi lokalno autohtono drvo koje se koristi u građevini, to su onda hrast i bukva, pojasnila je Kramar. Cjelovit razgovor s Darkom Bukovićem, urednikom podcasta, poslušajte na podcast platformama Mixcloud i Spotify, streamu poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Zbog zakonske regulative ovakvi objekti su zapravo montažni mobilni objekti, montažni s nekakve pravne strane, naglašava Kramar. Proizvodnja je nedaleko Varaždina, podno Ivanščice, nastaju u prirodnom okruženju, tako da je objekte moguće vidjeti. Plan je i otvaranje svog kampa, kao još jedan iskorak u ponudi kontinentalnog turizma.

Mateja je i pokretačica kampanje “Zasadi stablo, ne budi panj”. Pokrenula je i prvu hrvatsku burzu za investiranje u ekološke projekte.

– Potražnja za investitorima je sve veća i veća. Primjerice, za investitora tražim projekt u koji može on uložiti, govorim o projektima kod kojih nema financijske povrati, nego isključivo se vrijednost dobiva kroz društvenu korist prema društvu. Najčešće su to sadnje stabala, podizanje voćnjaka kod odgojno-obrazovnih ustanova, kvalitetnija školska i šira prehrana. Jedan od dobrih primjera je sadnja prvog gradskog voćnjaka u Varaždinu, naglasila je Kramar.

Na upit o vlastitoj edukaciji u poduzetništvu, jer to nije njezina struka, Mateja spremno odgovara kako su joj brojne edukacije, tečajevi, radionice, akademije, konferencije, bile jako bitne na putu postizanja što većeg neformalnog obrazovanja i što više nauči potrebna znanja kako bi kvalitetnije mogla nastaviti s projektima, istaknula je na kraju razgovora za PoslovniFM Mateja Angelina Kramar.

Autor: Darko Buković

Objavljeno 15. rujna 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.