Ne, ne potječe iz slastičarske obitelji, no slastice su je očarale još u tinejdžersko doba. Iako je završila matematičku gimnaziju, kreativnost i eksperimenti sa slasticama odveli su je na Prehrambeno- biotehnološki fakultet jer je znala budući put svoje karijere. I kao u pravim bajkama, sve ostalo je priča o Luxury Gelato slasticama.

Gošća podcasta Vrijeme je za gospodarstvo, kojeg uređuje i vodi Darko Buković, je mlada poduzetnica, Nina Šarić, vlasnica i direktorica tvrtke Pri suncu.

Zanimljiva je situacija – otac i kći su direktori, ali je vlasnica kćer.

– Tako je, da. Mi smo, volim reći poslovni partneri, a usput i kćer i otac odnosno otac i kći. Ja sam stopostotna vlasnica, otac je tu više kao podrška, iako puno od njega učim i daje mi razne savjete što se tiče najviše životne neke škole, a gelato proizvodnja je moja strana businessa, ističe Nina.

Na upit otkud ‘zaluđenost’ sladoledom, odgovara kako je sve počelo 2017. godine kad je bila u Italiji na školovanju. Gelato je dio slastičarstva, ima tu jako puno detalja koji su skroz drugačiji od slastica i tu sam se zaljubila u tu filozofiju.

Mala proizvodnja ručno rađenog talijanskog gelata, torti i kolača po narudžbi, krenula je usred krize, listopadu 2020. i nalazi se na zagrebačkoj Savici. Najavljuje i iskorak prema dućanima i to sa dva proizvoda – Gelato boxom sa svježim sladoledom, drugi je sladoled na štapiću.

– Sve je to jako zahtjevno, jer od mikro proizvodnje sada pokušavamo preći tu granicu, svladati sve barijere i izaći na tržište. Tu imam veliku očevu podršku i puno toga svakodnevno učim. A i ja kroz svoj razvoj, osobni i poslovni, vidim i osvješćujem pojedine stvari i na koji način ustvari mogu pravilnije razmišljati što se tiče biznisa. Proizvodnja je jedno, tržište je drugo, ističe Nina.

Hrvatska, istaknuo je urednik, negdje prosječno godišnje potroši oko 5,76 kilograma sladoleda po stanovniku, time nismo niti među prvih 10.

– Svijest o sladoledu i konzumaciji tijekom cijele godine, a pogotovo u zanatskom sladoledu se jako širi. Hrvatska srećom ima i jaku sezonu. Zato i mi planiramo i zainteresirani smo za obalu i otvoreni za suradnje, kazala je Nina Šarić.

– Svaki dan poduzetništva je mala roller coaster vožnja, istaknula je u smiješak. Na upit kako je to biti poduzetnicom u Hrvatskoj, odgovara: Jako zanimljivo.

Pojašnjava kako nije nikad radila u nekom sustavu, jer je odmah nakon fakulteta krenula u poduzetničke vode.

– Kroz ove dvije godine rada imala sam ogromne šokove, svašta se tu izdogađalo – predivnih i ružnih stvari. Tako da se još uvijek učim funkcionirati kao poduzetnica. Naprosto svoj posao ne doživljavam kao posao, ne kažem idem na posao, kažem – idem u proizvodnju, na sastanak. Meni je to svojevrstan lifestyle, što ima i dobre i, naravno, loše strane, istaknula je Šarić.

Detaljniji prikaz i kroz što je sve prošla mlada poduzetnica poslušajte odmah u podcastu ili preuzmite za kasnije slušanje.

Autor: Darko Buković Foto: PoslovniFM

Objavljeno 5. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.