Mi kao fond ulažemo u ljude, a ne u hale! Ako nema vlasnika s ciljem, menadžmenta, ako nemamo ljude i ekipu koja to zna voditi i koja ima viziju što želi s tvrtkom i gdje želi stići, koja želi rasti i nema straha i od akviziranja drugih društava za rast, a uklapa se u našu viziju, otvara se put za moguću suradnju. Sve je to nama bitno jer imamo relativno kratak rok investiranja, moramo u 3 do 5 godina dosta narasti. Zato će se Fond usmjeriti na tvrtke od kojih se očekuje rast, osobito one koje imaju jedinstvene ili diferencirane proizvode i usluge pogodne za održavanje kompetitivne prednosti i stjecanje značajnih tržišnih udjela. Naša investicija ne može biti mala, ulažemo od 3 do 10 milijuna eura po projektu i sektoru, zato i moramo imati neku značajnu količinu prihoda kako bi sve to imalo smisla i da bi mogli financirati, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Tomislav Tičić, partner i član uprave Prosperus Growtha, fonda rizičnog kapitala kojim upravlja društvo PROSPERUS-INVEST. Naglašava kako su oni fond osnovan za rast, o čemu i samo ime govori, za financiranje faze rasta te da imaju izričitu zabranu investitora za ulaganja u startupe.

Ljudi kada čuju rizični kapital, malo zastanu jer je malo nespretan prijevod s engleskog jezika na hrvatski. Znači to su private equity fondovi, koji daju kapital, novac, koji se ulaže u kapital društva, kompanija. I on je, po samoj definiciji kada ulazi u kapital, zadnji na redu naplate. Znači, najprije dobiju dobavljači, radnici, banke… i onda dođu vlasnici. Mi ulazimo u vlasničku strukturu dokapitalizacijom ili otkupom od postojećih vlasnika te smo zadnji na naplati, pa smo zato najrizičnija vrsta kapitala koja financira društvo, pojasnio je Tičić.

Na upit urednika emisije Vrijeme je za gospodarstvo Darka Bukovića, na koji način traže propulzivne domaće tvrtke i tvrtke koje imaju potencijala postati regionalni lideri u svojim djelatnostima, Tičić odgovara kako ne postoji samo jedan izvor. To može biti s jedne strane prijedlog angažiranih savjetnika, pojedine baze ili i neka emisija na vašem prvom poslovnom radiju u kojoj čujemo nešto zanimljivo ili novine ili prijatelji koji znaju nekog. Hrvatsko je tržište nakon 30 godina logično došlo u fazu da se polako dolazi i do generacijskih smjena, mlađi ulaze i traže dodatne injekcije ili pak osnivači shvaćaju da jednostavno nemaju nasljednike ili nemaju kome prepustiti tvrtku i onda izlaze ili djelomično ili u cijelosti iz poduzeća, pojasnio je Tičić. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

U zadnjih godinu dana pojavila su se tri-četiri nova fonda. Međutim, fondovi rizičnog kapitala postoje već 11 godina nešto organiziranije i u većem broju nakon inicijative Vlade Republike Hrvatske, preko HBOR-a sa domaćim investitorima, kada su organizirani popularno zvani FGS-ovi. To su fondovi za gospodarsku suradnju, gdje smo i mi bili jedno od društava za upravljanje, koji je imao jedan fond. To je bio malo jači početak. Zadnji val investicijskih fondova je uz podršku i sponzorstvo Europskog investicijskog fonda i HBOR-a, gdje je kroz program CROGIP (Croatian Growth Investment Programme) potaknut novi val fondova, koji nosi novi kapital cca 200-300 milijuna eura, istaknuo je Tičić.

Prosperus Growth je sada trenutno u drugom valu, fazi dokapitalizacije u kojoj su investitori uložili oko 59 milijuna eura. I nešto smo već od toga uložili, slijede nam još sljedećih četiri, pet godina pune investicijske faze kada planiramo uložiti veliki dio tog odnosno sav taj kapital, navodi Tičić dodajući da Fond ima obvezu uložiti najmanje 75 posto kapitala u tvrtke iz Hrvatske, a ostatak može biti uložen u zemlje regije. Fond se neće ograničiti na pojedine industrije, ali u Prosperusu najveći potencijal vide u turizmu, obnovljivoj energiji, zelenoj održivosti, farmaceutskoj industriji, zdravstvu, robi široke potrošnje i upravljanju poslovnim procesima.

– Ulazimo u brak iz interesa u tvrtke, gdje i Fond i postojeći vlasnici imamo isti interes – da tvrtka vrijedi više za tri-četiri godine. Ulazimo s vlasnicima u partnerski odnos, gdje ne možemo samo mi zaraditi ili samo druga strana. Na istom smo brodu, zajedno plovimo, imamo isti kurs i ono što je bitno znati da mi nakon tri do šest, maksimalno devet godina, izlazimo iz te iste priče u nadi da će to biti uspješno, da ćemo zaraditi i za sebe. i naravno onda i za sve druge uključene. I za zaposlenike koji će imati stabilniju, sigurniju, veću firmu. U većini situacija spremni smo i voljni te zainteresirani da ključni zaposlenici sudjeluju u vlasničkom kapitalu i na neki način kroz svoj rad zasluže udjele. Nije riječ o pola firme, ali to su značajni iznosi, posebice ako tvrtka vrijedi 20-30 milijuna eura pa netko ima 1 %. Nije malo! Odnosi se grade dugoročno, želimo zadržati ključne ljude, razvijati djelatnike, što je naš strateški interes, naglasio je Tičić.

Prosperus Growth je do sada uložio u dvije visokotehnološke IT kompanije, nedavno u Neos, a ranije u SV Group, a u svojoj trećoj transakciji od osnutka uložio je u IntechOpen, uspješnu hrvatsku kompaniju koja je svjetski lider na tržištu Open Access Book znanstvenih knjiga.

Autor: Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Emisija Vrijeme je za gospodarstvo pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 4. veljače 2022. godine.