Najveća hrvatska farmaceutska kompanija, riječki JGL, koji ove godine slavi 30. obljetnicu poslovanja, pokrenula je novi investicijsko-razvojni projekt Integra, vrijedan ukupno 373 milijuna kuna. Strateška ulaganja predviđena su u sterilnu farmaceutsku proizvodnju, istraživanje i razvoj, novi pilot pogon i robotizirani logističko-distribucijski centar, istaknuo je za poslovniFM Mislav Vučić, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora JGL-a.

Ako bi postojao netko spreman osigurati nam licencu i dozvolu za proizvodnju, cjepivo za COVID bi se moglo proizvoditi u pogonima JGL-a, naglasio je Vučić, dodajući da imaju znanja i vještine u proizvodnji sterilnih farmaceutskih oblika. Mi smo tu, zainteresirani i spremni. Naravno, ključno je naći pravog i dobrog partnera s kojim bi se to moglo izrealizirati!, naglasio je Vučić.

U godinu obljetnice, JGL ulazi sa sjajnim poslovnim rezultatima, jer je prvi put u povijesti poslovna godina za grupu, uključujući i naš lanac ljekarni Pablo i kompaniju Adrialab, završila s više od milijardu kuna prihoda (milijardu i 19 milijuna kuna), uz ostvaren rast od 11 posto, s ukupno 1002 zaposlenih, kazao je Vučić. Naglasio je kako je pogrešno razmišljanje koje se može čuti u javnosti kako su zbog pandemije i koronakrize farmaceutske kompanije sretne i uspješno posluju.

-U zdravstvenom sustavu mnoge su stvari stavljene na stranu. Pristup zdravstvenom sustavu je smanjen, bolnice i domovi zdravlja rade smanjenim kapacitetima, ljekarne rade smanjenim kapacitetima i prije ili kasnije ćemo mi to vidjeti kao sekundarni trošak COVID pandemije koju, za sada, zbog tolikog fokusa na akutni problem zanemarujemo. Za dvije, tri ili pet godina svi ćemo mi imati lošije zdravstveno stanje jer se nismo mogli baviti normalnom dijagnostikom, prevencijom, liječenjem. Zbog toga nismo i ne možemo biti sretni, a dodamo li tome i hrvatski problem neplaćanja zdravstvenom sustavu, koje je sad eskalirao premašujući 6,5 milijardi kuna dugovanja, stanje je još dramatičnije.

-Iako je službeni rok plaćanja u zdravstvu 60 dana, mi nikad – od prvog dana kada je taj zakon stupio na snagu do dana današnjeg – nismo došli do tog roka plaćanja. Moramo pritom reći kako postoje dva odvojena segmenta, jedno su bolnice, a drugo su ljekarne. U ljekarnama smo u 2020. skoro došli na taj rok, na nekih 70-ak dana, a u bolnicama nikad. U bolnicama ako dođemo na godinu dana plaćanja, to je kao dobro. Kad sam se vratio iz Njemačke 2012. godine u Plivu, prosječan rok naplate od bolnica bio je čak 530 dana!

Godinu prije krize i prije korone, plaćanja, iako nisu bila u zakonskim rokovima, bila su puno bolja nego ranije. Sad su svi ti rokovi ponovno proklizali i sada je trenutno situacija čak puno, puno gora nego što je bila prije 10 godina. Brzinsko neko rješenje za likvidnost nije rješenje dugoročnog problema. Znači mi očito u sustavu moramo nešto ozbiljno promijeniti! Ako nastavimo raditi isto ono što smo radili do sada, imat ćemo istu situaciju za tri mjeseca ili šest mjeseci ili 12 mjeseci. Znači očito se nešto mora drugačije napraviti!, istaknuo je Vučić u razgovoru s Darkom Bukovićem, urednikom emisije Vrijeme je za gospodarstvo.

Nova ulaganja kroz Integra projekt

Na urednikov upit o planovima, posebno nakon što je početkom godine dobio novi, petogodišnji mandat, Vučić kaže kako su iza njega tri vrlo zanimljive poslovne godine. Kombinacijom fokusa na ključne stvari te brzinom, agilnošću i fleksibilnošću, osigurali smo tržište. I upravo zbog toga uspjeli smo pokrenuti promjene, što unutar kompanije što u samoj tvornici,  smanjiti zaduženost, otvoriti neke nove poslovne prilike. Zbog toga smo i krenuli u novi investicijski projekt, Integra 2020.

Integra projekt sastoji se od tri dijela, a de facto na jednom mjestu integriramo naše i istraživačko-razvojne te proizvodne aktivnosti i kvalitetu. Možda najveći iskorak u kvaliteti i novim sposobnostima JGL-a je investicija u istraživanje, razvoj, kvalitetu i pilot pogon. Taj pilot pogon bit će korak između laboratorija i komercijalne proizvodnje. S obzirom na naše potrebe i rast u budućnosti, važno nam je da sve to bude na jednoj lokaciji. Nedavno smo dobili pravomoćnu građevinsku dozvolu i krenuli s radovima. Upravo to će nam dati novu dimenziju koju trenutno nemamo, odnosno puno brže i lakše razvijati nove proizvode, testirati, činiti ih robusnijima, optimizirati ih prije nego što krenu u komercijalnu proizvodnju.

Kad spominjemo poslovne rezultate, gotovo 83 % proizvodnje odlazi na izvoz, Rusko tržište je i dalje jedno od najvećih, ustvrdio je urednik.

JGL je iznimno izvozno orijentirana kompanija! Nema smisla baviti se istraživanjem i razvojem i proizvodnjom lijekova za tržište od 4 milijuna ljudi, jer tu jednostavno nema računice. JGL je to davno shvatio i prepoznao te se počeo širiti na druga tržišta. Rusija je još uvijek naše najveće tržište, ali iz godine u godinu taj udjel pada zbog rasta na drugim područjima, poput Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana. Jako brzo raste i segment business to business, proizvodnje, koji je lani rastao 45 posto i sada financijski čini 15-ak posto ukupnih prihoda JGL-a, naglasio je Vučić. Tu je i licencna proizvodnja naših proizvoda u drugim zemljama, poput Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske…

JGL je tvrtka još uvijek u jednom većinskom dijelu u vlasništvu malih dioničara. Predsjednik upravnog odbora koji je i najveći dioničar, Ivo Usmiani, ima oko 30 posto vlasništva, imamo drugog najvećeg dioničara s 20 posto, i njih dvojica su od početka u kompaniji. Tvrtka ima i 6-7 posto trezorskih dionica. Preostali dio dionica distribuiran je na relativno velik broj malih dioničara. Kompanija organski raste od početka! Mi do sada, de facto, nismo imali nikakvih akvizicija, kazao je Vučić.

Na urednikovu konstataciju da nikad ne treba reći nikada, Vučić odgovara:

-Nikada definitivno ne reci nikada! Mislim da nikada ne znaš kada će se prilika pojaviti. Sad smo puno spremniji, i financijski i ljudski, da ako nađemo pravi cilj, da bi tako nešto mogli i napraviti, zaključio je Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a, na kraju razgovora za poslovniFM.

Objavljeno 9. travnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM