Plehan je mjesto nedaleko Dervente, u Bosni i Hercegovini, ali zanimljivo je kako je dobilo ime. Plehan je, naime, žargon za postupak klesanja kamena, a Drago Perković naslijedio je obiteljski obrt još iz davnina, od 1938., kada je sve pokrenuo njegov stric Ivan, a pomagao mu je Dragin otac Ilija. On je, na žalost, preminuo prošle godine u 93. godini, no stric Ivan otišao je mnogo ranije, još devedesetih i to od bolesti koja pogađa samo one koji se bave ovim teškim zanatom. Silicij iz kamena ušao mu je u pluća i nije bilo spasa.

No, Drago je odlučio nastaviti obiteljski biznis i 1984. se krenuo baviti obiteljskim poslom.

– Otkako znam za sebe sam u radionici i uz kamen. No, onda je došao rat. Bio sam u dragovoljcima, morali smo 1992. pobjeći iz Dervente i otišao sam u Slavonski Brod. Znao sam da moram nastaviti tradiciju. Otvorio sam obrt u Slavonskom Brodu – „Kamen Plehan”. Klesarski obrt se tijekom godina razvio u suvremenu tvrtku na visokoj tehnološkoj razini zbog neprestanog ulaganja u unapređenje proizvodnih procesa i podizanje kvalitete proizvoda.

Suvremeni proizvodni procesi omogućuju nam pružanje kvalitetnih i brzih usluga rezanja i obrade kamena, a više od 80 godina tradicije jamstvo su znanja, iskustva i profesionalnosti. Posvećenost detaljima, planiranje i projektiranje, pažljiva selekcija materijala i preciznost obrade naše su jake strane – kaže.

Svi znamo da je najpoznatiji brački kamen, no Perković posluje s materijalima iz cijelog svijeta.

– Od Indije do Južnoafričke republike, nabavljamo kvalitetan kamen sa svih strana svijeta. Budući da poslujemo dugi niz godina, imamo uhodanu mrežu pouzdanih dobavljača iz cijelog svijeta kojom garantiramo svojim kupcima najviši nivo kvalitete – kaže.

A pritom nema što ne rade, petero zaposlenih u obrtu su Drago, supruga Antonija i sin Ilija te dvoje radnika. Njihove vješte ruke i poznavanje modernih strojeva za obradu kamena svrstali su ih u sam vrh klesarstva u Hrvatskoj.

Sin Ilija jedno je od četvero djece, ima Drago još dva sina i kćer. Obrazovani su, neki su završili i studije u inozemstvu, no jedino se Ilija prihvatio ovog teškog zanata.

– Nisam siguran bih li to preporučio. Sve je teže raditi. Ali, trudimo se i znamo da moramo raditi i sve više učiti da bi bili kvalitetni. Sve se promijenilo u odnosu na ono vrijeme kad sam ja krenuo. Sada se sve više radi strojevima, manje rukama. Moj je stric preminuo zbog udisanja silicija u kamenolomu, danas takva bolest više ne postoji. Silikoza – kazuje.

U sklopu jednogodišnjeg projekta “Nove forme – unaprjeđenje tehnološkog procesa”, vrijednog 4.000.466,19 kuna, obrt Kamen Plehan je nabavom dva nova stroja za rezanje kamena te dva stroja za poliranje i obradu, vijčanog kompresora te IKT opreme unaprijedio devet i uveo 11 novih procesa proizvodnje. Projekt sufinanciran iznosom od 1.458.957,83 kuna iz europskog fonda za regionalni razvoj, u trajanju od 1. studenoga 2016., svijetli je primjer dugoročne investicije u kvalitetan plasman te povećanje konkurentnosti na tržištu.

– Projekt nam je omogućio nabavu četiri nova stroja koja dosad nismo imali; to je visoka tehnologija u obradi kamena koja je jako slabo zastupljena u Hrvatskoj, pogotovo u našoj regiji. CNC strojevi programirani su pomoću CAD programa, i mogu biti programirani i CAM tehnologijom, a te stvari još uvijek učimo i trebat će nam vremena da ih savladamo – rekao je tada nasljednik Ilija.

Danas, strojevi rade sve, pa i najnaprednije građevinske elemente.

– Recimo, baš smo nedavno radili na vrlo složenom projektu obnove zgrade Teološkog fakulteta na Kaptolu, nedaleko zagrebačke Katedrale. Sposobni smo za najzahtjevnije zadatke – kaže Drago.

Autor: Redakcija PoslovniFM Foto: Kamen Plehan

Objavljeno 25. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovnIFM.