Među najvažnijim ljudskim potrebama je želja da nas razumiju i da mi razumijemo druge. Pitamo se zašto se tako često s drugim ljudima ne uspijevamo razumjeti? Frustrirani smo, jer drugi ne prihvaćaju naša gledišta. Oni ne vide ili ne žele vidjeti što mi vidimo. I naravno, nikako ne prihvaćaju da smo mi “u pravu.“

✔Razumijevanje nije pravilo u međuljudskoj komunikaciji, već je to NERAZUMIJEVANJE.

Nerazumijevanje je dodatno eksplodiralo oslanjanjem na svakovrsnu tehnologiju i prateću brzu pisanu komunikaciju. Pored njih, izbjegavamo se čuti i slušati čak i telefonom, te uopće izravno razgovarati i „trošiti vrijeme“ na razgovore s drugima. Zato pišemo.

Sjećam se riječi mog kolege i prijatelja, vrsnog korporativnog pravnika: „Ma Srđane o čemu pričaš, kakva medijacija i nastavak pregovora u medijaciji? O kakvom mirnom rješenju neslaganja govoriš? To je nemoguća misija? Pa mi s drugom stranom pregovaramo dvije godine bez ikakvog uspjeha.“

„Dobro, a reci mi molim te kako pregovarate?“ – upitao sam ga. „Kako? Pa izmijenili smo najmanje 200 mailova. I ništa! Oni uporno i tvrdoglavo kao mazge ostaju kod svog stava i nikako ne prihvaćaju naš.“ Toplo sam se nasmijao, a moj prijatelj me začuđeno gledao.

✔Tvrdi se da same riječi čine 7% ukupne komunikacije, 38% ton glasa, a čak 55% neverbalna komunikacija.

A mi se u suvremenoj komunikaciji i posebno u poslovanju najčešće oslanjamo samo na riječi i uz to pisane. Tako se svjesno ili nesvjesno unaprijed lišavamo cjelokupnog doživljaja izravne komunikacije i potom čudimo se zašto nas drugi ne razumiju?

✔Nama su naše riječi naravno, jasne, jer izlaze iz naše glave. Međutim, drugima nisu.

✔Riječi same po sebi, posebne one pisane, jednostavno nisu dovoljne za međusobno razumijevanje.

✔Zato umjesto da samo pišete na ovaj ili onaj način, nazovite i razgovarajte izravno. Sastanite se oči u oči, ili to učinite barem online i s upaljenim kamerama.  

✔Gledajte sugovorniku/ci u lice. Slušajte njihove riječi. Obratite pažnju na njihov  ton glasa i pratite neverbalne signale. I tako iskoristite priliku da promptno otklonite uzroke mogućeg nerazumijevanja, neslaganja ili konflikta, a time i njihove posljedice.

Možda vam se čini da ćete tako potrošiti više vremena. U pravu ste, sigurno u tom trenutku hoćete. Međutim, prava je istina da ćete ga tako zapravo uštedjeti u velikim količinama. Ovo zato što nakon izravnog razgovora više nećete trošiti vrijeme na nova i beskonačna pisanja, nerazumijevanja, neslaganja, te konflikte i njihovo (ne)rješavanje.

Autor: Srđan Šimac

Objavljeno 27. lipnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.