Često čvrsto vjerujemo da smo u pravu. Tada se pitamo kako je moguće da je druga strana toliko tvrdoglava da ne prihvaća naše mišljenje.

Umjesto da tada uložimo trud, energiju i vrijeme u međusobno razumijevanje, upadamo u zamku natjecanja (spiralu konflikta) oko toga tko je u pravu. To činimo sve dok ne shvatimo da naš osjećaj „biti u pravu“ nije mjerilo za njegovu točnost.

Često nam ni to ne pomogne, posebno kada vjerujemo da smo SNAŽNIJI od našeg sugovornika u bilo kojem pogledu. Nismo ni svjesni da naša snaga sama po sebi ne može potvrditi (osnažiti) točnost našeg osjećaja „ja sam u pravu.“

Ovakav pristup štetan je za sve naše odnose. Kako? Odgovorimo na to pitanje opisom istinitog događaja na oceanu iz sredine prošlog stoljeća. Tom prilikom SNAGA JE POSTALA SLABOST.

„Ratni bojni brod plovio je noću uz jak vjetar i velike valove. Vidljivost je bila slaba. Kapetan broda ostao je na navigacijskom mostu kako bi osobno pazio na sigurnost plovidbe. Kormilar se u jednom trenutku iznenada oglasio: „Kapetane, vidim svijetlo po pramcu!”

“Je li svjetlo miruje ili se kreće u odnosu na naš pramac?”, upita kapetan. Kormilar je odgovorio. „Svjetlo ne mijenja položaj.“ To u pravilu znači da je bojni brod u tom trenutku bio na sudarnom kursu s drugim brodom ispred njega.

Kapetan bojnog broda je odmah radio vezom poslao poruku nepoznatom objektu ispred njega: „Oboje se nalazimo na sudarnom kursu. Savjetujem vam da promijenite kurs za 20 stupnjeva u desno.” Odgovor je stigao brzo: “Predlažem da vi promijenite kurs za 20 stupnjeva u desno.”

Uznemiren ovim odgovorom kapetan je poslao novu poruku: “Ovdje kapetan broda. Promijenite kurs za 20 stupnjeva u desno!” Vratio se odgovor: “Ovdje mornar prve klase. Bilo bi dobro da vi promijenite kurs za 20 stupnjeva u desno.”

Kapetan moćnog ratnog broda je sad već izgubio kontrolu nad sobom i snažno podigao glas: „Ja sam kapetan bojnog broda! Naređujem vam, da odmah promijenite kurs za 20 stupnjeva u desno!“

Stigao je odgovor: “Ja sam upravitelj svjetionika. Savjetujem vam da ipak vi promijenite kurs.”

Kapetan je šutke promijenio kurs.

Autor: Srđan Šimac

Objavljeno 7. ožujka 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.