Da su krafne big biznis sigurno niste niti sanjali. No, one su to postale zahvaljujući franšiznom poslovanju. To je stabilni sektor poslovanja i u stalnom je rastu. Predviđa se da će globalno tržište krafni do 2025 godine doseći 63 milijardi dolara.  Vodeći američki franšizni lanac proizvođača krafni Duck Donuts,  svoj je najveći zamah ostvario upravo u ovo krizno vrijeme i unatoč uglavnom zatvorenim prodajnim mjestima. Što je tome doprinijelo i kako izgleda zapravo biznis s krafnama.

Krafne su dizano tijesto pečeno u dubokom ulju, s dugačkom povijesti u Europi. Svoju veću ekspanziju dosegnule su u srednjem vijeku. Krenule su kao loptice tijesta koje sa žlice padaju u vrelo ulje. Kao takve kod nas su poznate kao fritule, no isto tako su poznate u velikom broju drugih kultura. Vjeruje se da su za njihovo širenje zaslužni Arapski trgovci koji su recept u 15. stoljeću prenijeli Europljanima. To su u početku bile trakice tijesta pečenog u dubokom ulju koje su kod nas poznate kao kroštule. U tom loptastom obliku gastronomski su pokorile Englesku, Njemačku i Nizozemsku. S Nizozemcima su prešle i Atlantik i došle do New Yorka ( New Amsterdam ). Ipak moramo se složiti da su one postale američki nacionalni desert i da su ih oni usavršili i kroz franšizne mreže proširili svijetom. U Americi krafne dobivaju prstenast oblik iz čisto praktičnih razloga. Naime, ono što je najteže kod pečenja krafni je uloviti ravnotežu između dovoljno pečenog vanjskog oboda krafni i njezine sredine. Kako je sredina vrlo često ostajala nedovoljno pečena i uvijek se nakon pečenja ulegla jedino rješenje da one budu izgledne i dobro pečene bilo je napraviti rupu u sredini. Tako su nastale današnje tzv. američke krafne.

Čak dva Dana krafni godišnje

Krafne su toliko popularno jelo da imaju i svoj Nacionalni dan. Ne jedan već dva u godini. Uskoro se bliži Dan krafni koji se slavi u nekim zemljama, posebice u Americi, a to je ove godine 4. lipnja.  Uobičajeno je da je to prvi petak u lipnju kao dan krafni u sjećanje na žensku Armiju spasa u Francuskoj za vrijeme Prvog svjetskog rata, kad su žene pekle krafne i dijelile vojnicima. Nazivali su ih “Doughnut Girls”.  Drugi je datum 5. studenoga, ali malo je nejasno kako je on nastao. Hrvati, iako nisu takvi ljubitelji krafni kao Amerikanci ipak imaju ne samo Dan krafni već cijeli period krafni, no nismo do sada od toga uspjeli napraviti veliki biznis. 

Duck Donuts franšizni koncept relativno je kasno ušao na tržište krafni u SAD, no svojom naglom ekspanzijom na domaćem i stranom tržištu pokazao je da je ovaj poslovni sektor u stalnom rastu.  Globalno tržište krafni očekuje da će doseći 63 milijarde dolara do 2025 godine. Ovaj proizvod  bilježi značajan rast i radi rasta potražnje za brzom i jednostavnom hranom, ali  i radi promjene u prehrambenim navikama u velikim gradovima. Zato se smatra da je Duck Donuts odlična franšiza za popunjavanje i raznovrsnost poslovnog portfelja pogotovo u ovo vrijeme kad nam je pandemija pokazala koliko je važno ne imati „sva jaja u istoj košari“.

Duck Donuts stižu iz gradića Duck u Sjevernoj Karolini, SAD, i vrlo su brzo osvojile svijet svojim odličnim i jedinstvenim proizvodom rađenim po narudžbi. Do sada Duck Donuts ima više od 100 prodajnih mjesta u franšizi i traže nove franšizne partnere i u Hrvatskoj.

Sve je započelo obiteljskim izletom, kad je vlasnik Russ Di Gillio zaželio tople krafne negdje 2006 godine. Kada nisu mogli ispuniti tu svoju želju u nekom od lokala, odlučili su otvoriti jedno takvo mjesto sami. Već 2011. započelo je njihovo širenje. Vrlo brzo vlasnik se više nije mogao braniti od kupaca koji su željeli pokrenuti nešto takvo u svojem mjestu. Tako je franšiziranje bilo jedno od najboljih i najbržih rješenja. Već 2013. prodaju prvu franšizu u Virginiji, a onda do danas i 97 drugih franšiza u 19 država Amerike. Sljedećih 157 lokacija su u fazi realizacije za drugih 26 država. Međunarodni put Duck Donuts započeo je u Dubaiju, s još dva Master franšizna ugovora za Saudijsku Arabiju i Porto Rico.  U ovoj godini očekuju ulazak i na tržište UK i Australije.

Cijeli koncept počiva na jedinstvenom poslovnom modelu izrade krafni po narudžbi na licu mjesta i to svih mogućih vrsta. Kroz vrlo osebujno iskustvo klijenti kreiraju svoje vlastite krafne. U ponudi imaju sve moguće kombinacije od raznih premaza, preljeva, posipa kao što je klasični premaz od čokolade posipan raznim dodacima pa do onih ekstravagantnih kao što je javorova glazura sa slaninom. Unutarnje uređenje svih fiksnih prodavaonica ima staklom pregrađen prostor kuhinje kako bi djeca mogla gledati kako nastaje njihova krafna od početka do kraja avanture. Ono što je vrlo atraktivno kupcima je činjenica da ih Duck Donuts često iznenadi s nekim novim okusima koji se nude na određeno vrijeme i povodom određenih prilika. Neke od tih su: premaz od limete ili naranče, preljev od nasjeckanih jabuka i sl. Kompanija je vrlo orijentirana na stalnu inovaciju proizvoda i zadovoljstvo kupaca tako da u ponudi imaju i veganske krafne, tijesto temeljeno na čokoladi, sendvič od krafne, krafna sa sladoledom, ponudu kava i mliječnih napitaka.
Iako u Americi postoji značajna ponuda franšiznih brendova koji nude krafne, ovaj lanac je jedan od najbrže rastućih. Zato je poduzeće fokusirano na internacionalni rast smatrajući svojim ciljnim tržištima zemlje s jakim turističkim regijama i one s ne tradicionalnim lokacijama za ovu vrstu proizvoda, za što je, ocjenjuju, Hrvatska idealna.
Odlučili su ponuditi fleksibilnu franšizu prilagođenu za sve vrste lokacija. Ti novi fleksibilni modeli već su se dokazali da mogu biti odlični za ne tradicionalne lokacije kako što su street food kamioni, aerodromi i stadioni, a sve to prati i mobilna aplikacija vjernosti povezana s prodajnim mjestom, koju je već skinulo 100.000 osoba.

Ono što je važno franšiznim partnerima Duck Donuts franšize, ali i svima koji se odliuče na ovaj način poslovanje je podrška od strane davatelja franšize. Duck Donuts svakom primatlju franšize stavlja na raspolaganje tim iskusnih eksperata koji su spremni pomoći primateljima franšize u njihovom putu osamostaljenja. Od istraživanja tržišta do izbora lokacije, uređenja, treninga i marketinga tim usko surađuje sa svakim primateljem kako bi osigurao njegov uspjeh. Raznovrsnost ponude i formata omogućava da šira paleta potencijalnih partnera nađe svoj put u vlastiti biznis u ovom jako čvrstom i rastućem sektoru poslovanja.