Hrvatska je dugo vremena bila zadnja na svjetskoj ljestvici po broju domaćih franšiznih koncepata. No, zadnje dvije godine kod nas se dogodilo, može se to i tako nazvati, pravo čudo.  Upravo taj sektor poslovanja bilježi snažan rast. Veliki doprinos tome vezan je uz krizu koja nas je zadesila s pandemijom, koja je poduzetnike natjerala da razmišljaju o strategiji i novim poslovnim modelima te iskoracima.

Zato je ovo pravo vrijeme da se okupi mladi hrvatski franšizni sektor na prvoj dodjeli nacionalne franšizne nagrade Franchise Brand Leader Award čiji su idejni začetnici i organizatori prvi poslovni radio Poslovni FM i Hrvatska udruga za franšizno poslovanje. Možda je nekim dionicima bilo čudno da se organizira franšizna nagrada godine kad je znanje o ovom načinu poslovanja i atraktivnost istoga za naše poduzetnike još u ranoj fazi. No, pokazala se sva ispravnost promišljanja pokretača kako je upravo pravo vrijeme za takvu nagradu. Sam tijek natjecanja, rad međunarodnog stručnog žirija, dodjela nagrade pa i sama nagrada događaj su za pamćenje. I sa veseljem će ga se sjećati svi sudionici, posebno dobitnici, kao i finalisti.

PoslovniFM i FIP, pokretači nagrade, željeli su nagraditi hrabre pionire koji su se usudili ne samo širiti svoje poslovanje putem franšiznog poslovnog modela već na taj način i iskoračiti na globalno tržište i postići već sjajne rezultate. S druge strane, Hrvatska ima franšiznog iskustva još iz okvira Jugoslavije i to su neke marke, brendovi, koje i dan danas posluju kod nas, tako da je organizatore vodila ideja šire promocije ovog sektora poslovanja i želja da se nagrade hrabri i uspješni.   

Za nagradu su se prijavile, ne samo Hrvatske već  i vrlo uspješne regionalne franšize te je ovo natjecanje od nacionalnog preraslo u snažno regionalno.  Sama prijava za nagradu imala je puno pozitivnog utjecaja na prijavitelje. Sve je zapravo imalo svoje  pozitivne učinke i za nominirane, finaliste i pobjednike. Sve je imalo i svoju težinu i  jak utjecaj na kredibilitet svakog prijavljenog branda.

Imati jake marketinške kampanje vrijedno je za podizanje reputacije, ali niti jedna marketinška kampanja ne može dati takvu vrijednost kakvu daje prepoznavanje i nagrađivanje iz struke. Biti prepoznat i nagrađen od stručnjaka, posebno međunarodnih, ima veći i presudniji utjecaj na reputaciju brenda od samohvale. Kada je brend među finalistima ili pobjednicima to nije samo vrijednost za davatelja franšize već i za cijeli njegov lanac, koliko god on bio veliki ili mali. Uspjeh je zarazan. Biti pobjednik daje poruku stabilnosti i vrijednosti već postojećim primateljima franšize i kupcima franšize, ali pomaže i reputaciji brenda općenito pa i u očima krajnjih kupaca, što se opet reflektira i na prihode primatelja franšize. Pobijediti na ovakvim natjecanjima znači također i pobijediti konkurenciju jer samo je jedan pobjednik u kategoriji. Ako ste redovito nominirani, finalist ili pobjednik to vas postavlja na pijedestal lidera u svom sektoru poslovanja. Nagrađeni se osjećaju i djelatnici takvih firmi jer ponos da su dio te priče utječe na njihovu motivaciju i zadovoljstvo.  

U toku izbora za Franchise Brand Leader Award svi finalisti i pobjednici dodatno su promovirani kroz marketinške kampanje koje promoviraju samu nagradu tako da možemo reći kako je veliki medijski prostor bio posvećen nagrađenima i samom izboru. To je  još jedan važan razlog zašto je važno sudjelovati u ovakvom natjecanju.

Osim što je ovo bila prva i jedina dodjela franšiznih nagrada u Jugoistočnoj Europi, bila je to ujedno i najava nove ere u franšiznom poslovanju u Hrvatskoj. Sadašnji veliki interes poduzetnika za takav način poslovanja, puno upita organizatorima za projektiranje franšize kao i veliki interes budućih poduzetnika za kupnju franšize pokazali su ono što je i tijekom ceremonije dodjele nagrade i objavljeno, a to je da je za transparentnost franšiznog sektora u Hrvatskoj neophodno kreirati Franšizni registar koji bi okupio sve davatelje franšize i na taj način stvorio mjesto transparentne ponude i potražnje franšiza u našoj regiji. S obzirom da po izboru organizatora naše dvije nagrađene franšize: Surf’n’fries i Carwiz predstavljaju Hrvatsku na European Franchise Award natjecanju čije proglašenje će biti na gala večeri u Briselu 19. rujna. Ne preostaje nam ništa drugo nego poželjeti im sreću i držati fige da hrvatski predstavnici i njihovi uspjesi budu prepoznati i od naših europskih kolega.

I da, PoslovniFM i FIP već su krenuli u postavljanje cjelokupnog projekta izrade Franšiznog registra. Uskoro više.