Odlučnost i čvrsti stavovi često se navode kao neke od najvažnijih osobina u poslovanju i donošenju odluka. No, je li to baš uvijek tako? Jesu li zaista najvažnije i koliko neodstupanje od stavova donosi štete, a koliko koristi?

Za sve što radimo u životu važan je stav i naravno, bitno je i korisno ga imati. Stav je jednostavno način na koji pristupamo životu i često je važniji od inteligencije, talenta, resursa kojima raspolažemo ili okolnosti u kojima se nalazimo.

Stavove gradimo kroz socijalizaciju s drugim ljudima od rođenja pa tijekom cijelog života. Na naše stavove utječe ego, način odgoja, način života u primarnim obiteljima, iskustva u različitim životnim situacijama te naše društveno okruženje, a oni pak dalje utječu na naša opažanja, razmišljanja i ponašanja. Možemo zapravo reći da nam stavovi određuju život.

Imati čvrst stav gotovo se redovito podrazumijeva kao nešto poželjno i pozitivno u poslu, no ako nismo spremni u određenim trenucima niti malo odstupiti od svog stava, ako u trenucima odluka i dogovora uvijek imamo uključenu selektivnu percepciju koja radi u službi za nas željenog i očekivanog rezultata, slažete li se da bismo tada to mogli nazvati jednostavno – tvrdoglavošću? A ona najčešće, ni u jednom životnom području ne donosi dobre rezultate.
Kroz svoje dugogodišnje poduzetničko iskustvo naučila sam da su stavovi tu da se preispituju, mijenjaju i prilagođavaju ili jednostavno utišaju onda kada je potrebno i kada to u konačnici donosi bolji poslovni rezultat.

Imajući na umu kako je izražavanje svojih stavova često obojeno emocijom i afektom, naučila sam umiriti sebe i sagledati nastalu situaciju iz više različitih kuteva. U većini odluka zato prednost pred samim stavom dajem brzinskoj, mini SWOT analizi, koju doslovno odradim u sekundi u svojoj glavi. Jednostavno – ZA i PROTIV te očekivani rezultat u oba slučaja. I često tada osvijestim sebi da moj stav, od kojeg možda u tom trenutku osobno ne želim odstupiti, tvrtki zapravo ne donosi dobro.
Mislim da nam takvo osvještavanje i pristupanje situacijama hladne glave s vremenom donosi još veću snagu i zrelost te vježba našu sposobnost donošenja ispravnih odluka.
Kada sam u par rečenica iznad napisala „u većini odluka“ napisala sam to jer u svakom od nas pa tako i u meni postoje ipak određeni čvrsti stavovi od kojih nikada ne odustajem smatrajući da bi time u potpunosti izdala sebe i svoje najvažnije životne vrijednosti, te mi u tom slučaju nikakva financijska dobit ne može nadoknaditi izgubljeno.

U svim djelatnostima zaista morate od samog starta donijeti odluku na koji način se želite izgraditi na tržištu. No kada ste proizvođač ta odluka mora biti još konkretnija. U maloj tvrtki koja zapravo „ovisi“ o vama i vašim potezima ta odluka mora biti usklađena s vama kao osobom kako bi ju mogli dosljedno provoditi i uvijek imati dovoljno snage, želje i volje „braniti“ je pred različitim upitima, ponudama i promijenjenim okolnostima.

Moja odluka je bila da će naše pozicioniranje ići kroz vrhunsku kvalitetu proizvoda, od čega nikada nećemo odustati. Od prvog dana radimo na tome kako zadržati ili poboljšati kvalitetu proizvoda, neovisno o svemu što se događa. I zaista uspijevamo u tome, rekla bih upravo zahvaljujući čvrstom stavu i spremnosti da odbijemo poslovnu priliku koja bi podrazumijevala smanjivanje kvalitete. I da, zaista se jesmo više puta našli pred naizgled odličnim poslovnim ponudama koje bi nam donijele veliku financijsku korist, no uvjet je gotovo uvijek bio smanjivanje cijene na uštrb kvalitete. To bi značilo odstupiti od naših najvažnijih životnih vrijednosti – iskrenost, poštenje i odgovornost prema našim kupcima. A kako naš proizvod spada u skupinu proizvoda koje ljudi često koriste zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje, naša odgovornost time je veća, pa su nam i stavovi time čvršći.

Odbili smo sve takve poslovne ponude, često na čuđenje ali i očito negodovanje druge strane. Pritom osobno nismo smatrali potrebnim niti dodatno obrazlagati našu odluku, upravo zato što svoje stavove o kvaliteti našeg proizvoda uvijek jasno i glasno komuniciramo, a to je upravo ono čime smo se pozicionirali na tržištu.
Smatram da s tako čvrstim stavom, u ovom slučaju, branimo ne samo svoje životne vrijednosti već reputaciju tvrtke, proizvoda, sebe i svojih djelatnika ali i vrijednost novca svojih klijenata. Stoga sam u ovom slučaju visokomotivirana da čvrsto i beskompromisno branim svoj stav bez obzira sve.

U konačnici možemo zaključiti kako bi i u životu i u poslu trebali „birati bitke“ koje vodimo te hladne glave sagledavati situacije u kojima nam obrana vlastitog stava donosi pozitivan ili negativan rezultat kao i što taj rezultat u konačnici znači za nas kao osobu, a što za tvrtku i poslovanje.
Idealno bi bilo poslovanju moći pristupiti dovoljno zrelo da shvatimo kada je doista nužno i korisno utišati sebe u korist poslovanja, a s druge strane kada je neki naš osobni stav zapravo ono najvažnije što smo utkali u naš način rada te ga stoga trebamo beskompromisno braniti.
Svjesna sam dakako da je to idealno teško postići, no uvijek možemo težiti boljem i tu težnju konkretizirati kroz rad na sebi i svojim sposobnostima što u konačnici uvijek donese više osobnog i poslovnog uspjeha.

Autorica: Sanja Dajak Matanović

Objavljeno 21. veljače 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.