Zagreb, 28. lipnja 2024. (GIA) – Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) nastavio je serijal radionica na temu: „Religijske slobode – izazov demokraciji?“ i to radionicom s temom „Identitet manjinskih vjerskih zajednica – odnos prema njima u našem društvu“.

Skup se održao na adresi sjedišta HHO-a, Domagojeva 16, Zagreb. A o stanju religijskih sloboda govorio je glavni tajnik Udruge za vjersku slobodu u RH, g. Josip Takač.

Tijekom tri desetljeća rada te udruge, istaknuo je da je u području vjerskih sloboda i prava učinjen značajan iskorak u javnosti – od negiranja, posebno manjinskih vjerskih zajednica, njihova osporavanja, sve do prihvaćanja njihova identiteta i značaja u društvu. To se pokazalo kao znak zrelosti našeg pluralnog društva.

Glavni rabin u Hrvatskoj, g. Luciano Prelević, tumačio je židovsku religijsku misao (Talmud donosi 613 pravila življenja), njezin utjecaj u razvoju ove civilizacije, imajući u vidu Mojsijev Dekalog kao ključni stup vrijednosti. Posebno je iznio stav da židovstvo nije za prozelitizam i iznio je svoje pozitivno mišljenje o stanju svoje zajednice u Hrvatskoj.

Udruga „David“ zauzima se za potpunu sekularnost društva i protivi se bilo kojoj religijskoj dominaciji u društvu, istaknuo je predstavnik udruge, g. Boris Stanojević. Upozorio je da se većinska Crkva identificirala s državom i nerijetko s vlašću što bitno otežava razvoj demokratskih procesa ne samo u Hrvatskoj. Stoga, kazao je, udruga „David“ je protiv svih religijskih institucija koje žive od državnog proračuna, tj. od svih građana. Bitan je pojedinac i njegov osjećaj za religioznost.

Uslijedila je interaktivna rasprava u kojoj su svi sudionici iznosili svoje poglede, a veliki je interes izazvalo pitanje „Za što vjerujem ili ne vjerujem?“ te „Kako uspostaviti dijalog između ateista i teista?“. Ovo posljednje pitanje je otvoreno i ne nazire se adekvatni odgovor, rečeno je.

Voditelj radionice, g. Augustin Bašić, potpredsjednik HHO-a, poručio je da je religija u sva vremena bila izazov čovjeku i zato je važno voditi dijalog, posebno ekumenski, kako između religijskih zajednica, tako i svih interesnih skupina za zdravije društvo.

Izvor i foto: HHO

Objavljeno 28. lipnja 2024.