London, 26. lipnja 2024. (GIA) – Među više od 56.000 zaposlenika u 50 zemalja i teritorija, veliki broj njih prednost daje dugoročnom razvoju vještina kako bi ubrzali svoje karijere uslijed sve veće količine posla i povećane neizvjesnosti u vezi sa zadržavanjem radnog mjesta, zaključuje se u danas objavljenom PwC-ovom globalnom istraživanju o očekivanjima i strahovima zaposlenika za 2024. godinu.

Zaposlenici kažu da im se u posljednjih dvanaest mjeseci povećala količina posla (45 %) i ubrzao tempo promjena na radnom mjestu. Gotovo dvije trećine (62 %) kaže da su doživjeli više promjena na poslu u protekloj godini nego u godini ranije, a dvije petine (40 %) navodi da su se njihove svakodnevne obveze promijenile u velikoj ili vrlo velikoj mjeri. Gotovo polovica (44 %) ne razumije svrhu promjena koje se događaju.

Zaposlenici se suočavaju s raznim pritiscima, a rezultati sugeriraju da su otvoreni za nove prilike te da su jako usredotočeni na razvoj vještina i prihvaćanje umjetne inteligencije.

Više od jedne četvrtine (28 %) navodi da će vjerojatno promijeniti poslodavca u sljedećih dvanaest mjeseci, što je daleko veći postotak nego tijekom „Velike ostavke“ (19 %) u 2022. godini. Dvije trećine (67 %) onih koji razmišljaju o promjeni poslodavca ističu kako su vještine važan čimbenik u odlučivanju o tome žele li ostati kod sadašnjeg poslodavca ili ga promijeniti.

Carol Stubbings, voditeljica usluga za globalna tržišta i porezne i regulatorne usluge (TLS), PwC UK, izjavila je sljedeće:

„Dok se zaposlenici suočavaju s povećanom neizvjesnošću, sve većom količinom posla kao i financijskom nesigurnošću, prioritet im je razvoj vještina i prihvaćanje novih tehnologija, kao što je generativna umjetna inteligencija (GenAI), od kojih očekuju da će značajno ubrzati njihov rast i napredak u karijeri. Nalazi pokazuju da samo zadovoljstvo poslom više nije dovoljno. Zaposlenici sve više važnosti pridaju razvoju vještina u okruženju koje je obilježeno stalnim tehnološkim promjenama. Poslodavci moraju osigurati uvjete za ulaganja u svoje zaposlenike i tehnološke platforme kako bi ublažili pritiske na zaposlenike i zadržali najsposobnije talente.”

Gordana Mahović, menadžerica za usluge savjetovanja za zaposlenike, PwC Hrvatska dodala je:

„Istraživanje pokazuje da više od polovice zaposlenika smatra da im se na poslu događa previše promjena odjednom, a 44 % ne razumije zašto su promjene uopće potrebne. Iako je većina zaposlenika spremna prilagoditi se novim načinima rada i mnogi su voljni usavršavati se i koristiti generativnu umjetnu inteligenciju za povećanje produktivnosti, više od četvrtine zaposlenika izjavilo je da je vjerojatno da će promijeniti poslodavca u sljedećih 12 mjeseci te je većini zaposlenika važna pravedna plaća. Stoga poduzeća moraju dobro objasniti razloge za promjene svojim zaposlenicima kako bi osigurali uspjeh transformacije i zadržali najsposobnije talente.”

Zaposlenici prihvaćaju umjetnu inteligenciju kako bi ublažili pritiske na radnom mjestu i potaknuli svoj osobni rast

Zaposlenici se suočavaju s povećanim pritiscima na radnom mjestu i istovremeno se za pomoć okreću novim tehnologijama, kao što je generativna umjetna inteligencija (GenAI). Među zaposlenicima koji svakodnevno koriste GenAI, 82 % očekuje da će ona povećati njihovu učinkovitost na poslu u sljedećih dvanaest mjeseci.

Zaposlenici su također optimistični u pogledu mogućnosti koje GenAI nudi, a koje mogu podržati njihov rast. Polovica (49 %) svih korisnika očekuje da će zbog primjene GenAI-ja porasti plaće. To očekivanje je čak i veće (76 %) među zaposlenicima koji tu tehnologiju koriste svakodnevno. Više od 70 % korisnika slaže se da će GenAI alati stvoriti prilike da budu kreativniji na poslu (73 %) i poboljšati kvalitetu njihovog rada (72 %).

Imperativ usvajanja novih vještina

Zaposlenici sve više drže do razvoja vještina kako bi smanjili zabrinutosti povezane s poslom i ubrzali razvoj svojih karijera. Za zaposlenike koji kažu da će vjerojatno promijeniti poslodavca u sljedećih dvanaest mjeseci gotovo je dvostruko vjerojatnije da će kod donošenja takve odluke ozbiljno razmotriti mogućnost usavršavanja, u usporedbi s radnicima koji planiraju ostati kod trenutačnog poslodavca (67 % naspram 36 %). Manje od polovice svih zaposlenika (46 %) donekle se ili u potpunosti slaže da im poslodavac pruža odgovarajuće prilike za učenje novih vještina koje su korisne za njihovu karijeru.

Zaposlenici koji će najvjerojatnije napustiti svog poslodavca tijekom sljedeće godine možda su, u odnosu na većinu zaposlenika, svjesniji potrebe za učenjem novih vještina, pri čemu se 51 % donekle ili u potpunosti slaže da će se vještine koje njihov posao zahtijeva promijeniti u sljedećih pet godina (za razliku od 29 % onih koji vjerojatno neće promijeniti poslodavca).

Osobito je zanimanje pobudio utjecaj umjetne inteligencije na razvoj vještina, pri čemu 76 % svih korisnika očekuje da će ona otvoriti prilike za učenje novih vještina na poslu. Međutim, poslodavci će morati uložiti značajna sredstva u edukaciju i pristup novim tehnologijama. Među zaposlenicima koji nisu koristili GenAI na poslu u posljednjih dvanaest mjeseci, jedna trećina (33 %) ne smatra da postoje prilike za korištenje takve tehnologije na njihovom radnom mjestu, dok 24 % nema pristup alatima na poslu, a 23 % ne zna koristiti takve alate.

Unatoč tempu promjena, vidljivi su i znakovi optimizma i angažiranost na radnom mjestu. 60 % radnika izrazilo je barem umjereno zadovoljstvo poslom (porast u odnosu na 56 % u 2023. godini), dok se više od polovice (57 %) zaposlenika, koji smatraju da je pravedna plaća važna, slaže da su pravedno nagrađeni za svoj posao. Pritisci u pogledu troškova života ponešto su se smanjili od 2023. godine (udio zaposlenika kojima svaki mjesec preostane nešto novca porastao je na 45 %, s 38 %). Međutim, više od polovice (52 %) kaže da još uvijek osjećaju određeni financijski pritisak.

Pete Brown, globalni voditelj usluga povezanih s radnom snagom, PwC UK, izjavio je sljedeće:

„Tehnologija iz temelja mijenja način na koji se posao obavlja i vrste vještina koje poslodavci traže. Zaposlenici stoga sve više cijene organizacije koje ulažu u razvoj njihovih vještina kako bi mogli ostati relevantni i napredovati u digitalnom svijetu. Poduzeća pak moraju biti proaktivna u svojim programima usavršavanja – dajući prednost iskustvu zaposlenika te moraju biti transparentna. Jer kada angažirate svoje zaposlenike na smislen način, oni postaju čimbenik koji ubrzava uspješnu transformaciju.”

Izvor: PwC/IM&C agencija FOto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno 26. lipnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.