Zagreb, 26. lipnja 2024. (GIA) – U sklopu Brend Foruma 2024. dodijeljene su prve Brand Leader nagrade za korporativne brendove. Laskavo priznanje prvi su put ponijeli JGL, Ledo, Končar, Kraš, Podravka i Zvijezda.

Organizator, prvi poslovni radio PoslovniFM, odlučio je utemeljiti i u sklopu Brend Foruma dodijeliti prvu BRAND LEADER nagradu, koja napokon cijeni i promovira najbolje korporativne brendove na našem prostoru djelovanja.

U Stručnom žiriju, koji je radio pod presjedanjem jednog od najvećih stručnjaka za robne marke u nas, prof.dr.sc. Tihomira Vraneševića, bili su i prof. dr.sc. Božo Skoko, dr.sc. Ljiljana Kukec, dr.sc. Saša Petar, Darko Buković, direktor Brend Foruma i Nikola Nikšić, koji je posebno za potrebe Nagrade kreirao, razvio i jedinstvenu analizu „univerzalni“ model sa 6 kriterija, od kojih su 3 modeli kojima se mjeri financijska izvrsnost (BEX), rentabilnost kapitala i imovine (DuPont) i financijske stabilnosti (Kraliček), a uz njih je koristio iznos prihoda (kao neku vrstu tržišne imovine), prosječan rast prihoda u zadnje 2 godine nakon korona krize (tržišna agilnost), te neto maržu profita.

‘Univerzalni’ znači da je model kreiran tako da pomiri različite osobine poduzeća iz raznih djelatnosti i veličina. Dodjeljivane su ocjene vrijednosti po pojedinom kriteriju. Prema težinskom udjelu za svaki od kriterija izračunava se ukupna ocjena „izvrsnosti“. U podlozi rekapitulacije nalazi se baza s podacima iz financijskih izvješća za odabrana poduzeća za razdoblje 2019 – 2023.  

Dodatno, svaki je korporativni brend koji je ušao u širi, kasnije uži izbor, promatran po svim osnovama – financijsko-analitički, reputacijski, rangom brendiranja na temelju istraživanja i analiza istraživačkih agencija tijekom cijele godine. Ujedno je analiziran i kroz prizmu pojedinih komunikacijskih varijabli.

Vizual nagrade i sam logo, autora Darka Bukovića, simbolizira razmišljanje izvan okvira, jer brendovi su uvijek malo izvan ustaljenih praksi. Dakle, ništa ih ne omeđuje niti smije omeđivati.

Tu simboliku sjajno je uklopila u kamen i isklesala akademska kiparica Dina Jakšić Pavasović, vlasnica Galerije Jakšić s Brača. U svojoj jednostavnosti, nenapadnoh uklesanog naziva ne samo nagrade nego i korporativnog brenda, uzdiže posao i nagrađene na pijedestal, s jasnom porukom da brendovi imaju svoje čvrste temelje.

Brand Leader nagrade, autorice Dine Jakšić Pavasović, Galerija Jakšić s Brača.

Brand Leader 2023. nagrade u ime Kraša preuzeo je direktor marketinga Nikša Farac, Končara – direktorica korporativnih komunikacija Vlatka Kamenić Jagodić, JGL-a – direktor Korporativnih financija Anton Barbir, Podravke – direktorica Sektora Korporativni marketing, Sanja Garaj Miloš, u ime Zvijezde – rukovoditeljica marke Lidija Đukić te u ime Leda – direktorica korporativnih komunikacija Tatjana Petričušić.

Izvor i foto: Brend Forum/PoslovniFM

Objavljeno 26. lipnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.