Hvar, 10. veljače 2023. (GIA) – Više od 70 hvarskih, te maslinara iz ostalih krajeva Hrvatske sudjeluje na 8. manifestaciji maslinara i uljara,’Dani maslinova ulja otoka Hvara’, koja se ove subote  održava u Jelsi. Organizator manifestacije i ove je godine Udruga maslinara otoka Hvara “Sv.Špirijun”, a predsjednik Đordan Gurdulić kaže kako je sve spremno za još jedan susret maslinara i uljara u jelšanskom Hotelu ‘Hvar’.

-Drago nam je što smo ponovno okupili vrijedne maslinare i uljare s našega škoja, od Sućurja do Hvara, a osim njih sudjeluju i maslinari s Brača, iz Kaštela, Šibenika te maslinari i uljari iz Istre. Naša je manifestacija postala tradicionalna, a posebno smo ponosni što smo i za vrijeme covid krize uspjeli održati natjecanje. – kaže Gurdulić.

Tijekom manifestacije predavanje ‘Utjecaj klimatskih promjena na maslinu s osvrtom na 2022.’ održat će poznati stručnjak mr. sc. Stanislav Štambuk,  a o zaštiti maslina od bolesti i štetnika govorit će dipl.ing Tihana Pipilić. 

Uz to mag. ing. agr. Ivan Jozinović  održat će  prezentaciju s temom  ‘Ishrana masline, problematika i rješenja’.  

Manifestacija će završiti dodjelom nagrada i proglašenjem najboljih maslinara i uljara. Osim Udruge sv Špirijun, u organizaciji manifestacine pomogli su Općina Jelsa, TZ Jelsa, Grad Hvar te TZ grada Hvara.

Autorica: Ojdana Koharević/PoslovniFM Foto: Pixabay

Objavljeno 10. veljače 2023.