Zagreb, 12. ožujka 2024. (GIA) – Na nedavno završenom devetom po redu Festivalu maslina u Zagrebu, u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, više od 40 OPG-ova i renomiranih proizvođača iz Hrvatske predstavilo je svoju raznoliki asortiman proizvoda baziran na maslinama. Rekordan broj posjetitelja je u hotelu Sheraton imalo priliku degustirati vrhunske proizvode, a Festival je bio popraćen i natjecanjem u ocjenjivanju maslinovih ulja na kojem su sudjelovali proizvođači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije. Ukupno 308 uzoraka maslinovih ulja podvrgnuto je pažljivoj analizi stručnog žirija, a rezultat ocjenjivanja je razvrstavanje svih ulja u tri kategorije – ekstra djevičanska maslinova ulja, djevičanska maslinova ulja te lampantna maslinova ulja. Titulu ovogodišnjeg šampiona odnio je OPG Stranić iz Pazina, dodatno osvojivši i prvo mjesto u kategoriji višesortnih ulja.

Uoči Festivala završeno je ocjenjivanje maslinovih ulja pristiglih iz pet zemalja, a stručni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar proveo je analizu 308 uzoraka. Prema ocjeni senzorskih analitičara, 73,4 posto ulja svrstano je u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU), 19,8 posto u kategoriju djevičanskih (DMU), dok je 6,8 posto bilo lampante. Šampion natjecanja s najvišom ocjenom 95 je OPG Stranić iz Pazina, osvojivši i prvo mjesto u kategoriji višesortnih ulja – rosinjola i istarska bjelica. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Lupić iz Bala, dok je treće mjesto osvojio Santini – Agro Fructus.

Najbolje monosortno ulje pripalo je Maslinaru iz Mednjana – sorta istarska bjelica, dok je najbolje ekološko ulje na ovom ocjenjivanju proizveo OPG Deša iz Poličnika. Nadalje, uljara Cuj iz Umaga proglašena je najboljom uljarom, a Udruga Paićuša iz Pisaka najboljom udrugom. Svečana dodjela diploma i medalja održana je u petak, 8. ožujka, u hotelu International u Zagrebu. Sam Festival obuhvatio je prodajnu izložbu maslinovih ulja i proizvoda povezanih s njima.

Tijekom dva dana održane dvije vrste radionica i niz korisnih predavanja

Uz samo natjecanje te proglašenje najboljih, tijekom subote i nedjelje su u sklopu bogatog programa održane dvije vrste radionica, degustacija ulja te izrada kozmetike i dijetetskih pripravaka od masline, kao i stručna predavanja iz područja maslinarstva, nutricionizma i pozitivnog utjecaja maslinovog ulja na zdravlje. Temeljito su istražene teme poput: „Načina prerade i kvalitete maslinovog ulja kroz povijest“, „Prehrane za zdravlje – dobrobiti maslinovog ulja“, „Nutritivnih aspekata maslinovog ulja“ te „Zaštite masline od bolesti i štetnika s osvrtom na ekološku proizvodnju na primjeru južne Istre“.

Iznimno smo zadovoljni postignutim uspjehom ovogodišnjeg 9. Festivala maslina u Zagrebu. Uložili smo veliki trud kako bi stvorili događaj koji zadovoljava visoke standarde i nadmašuje očekivanja, a rekordan broj posjetitelja i pozitivne reakcije svih sudionika potvrđuju našu predanost i kvalitetno odrađen posao. Očekivanja su visoka, ali vjerujemo da će jubilarni 10. Festival maslina u Zagrebu 2025. donijeti još veći spektakl, a s pripremama smo već počeli. Nastavit ćemo raditi s istim entuzijazmom i posvećenosti kako bismo podignuli Festival na još višu razinu. Radujemo se pružanju nezaboravnog iskustva i promicanju vrhunskih maslinovih ulja i gastronomske kulture i u budućnosti“, zaključio je ovogodišnje 9. izdanje Festivala maslina u Zagrebu Srećko Gross, predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta.

Gospodin Gross vodio je radionice posvećene izradi kozmetike s maslinovim uljem, listom i košticama, a koje su okupile više od stotinu polaznika zainteresiranih za kozmetičke pripravke. Ovaj snažan odaziv ukazuje na rastući interes za ovakvim događanjima u Zagrebu jer nije samo pitanje degustacije i uživanja u maslinovim uljima, već i stvaranje svijesti o prirodnom pristupu kozmetici.

Posebno je zanimanje pobudila panel diskusija o brendiranju Hrvatske kao zemlje vrhunskih maslinovih ulja, na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja poljoprivrede, turizma, maslinarstva i dizajna. Panelisti su predstavili svoja stajališta o ovoj ključnoj temi, naglašavajući potrebu za intenzivnim naporima kako bi se poboljšala prepoznatljivost i istaknula kvaliteta hrvatskog maslinovog ulja. Jedan od predloženih koraka u ovom smjeru uključuje uvođenje određenih standarda kvalitete na nacionalnoj razini, a za očekivati je da će zaključci panel diskusije postati osnova za daljnje razmatranje ove važne teme na nivou Republike Hrvatske.

Izvor i foto: Millenium promocija

Objavljeno 12. ožujka 2024.