Zagreb, 24. kolovoza 2022. (GIA) – Mliječna staza tradicionalna je UNICEF-ova humanitarna utrka koja se održava šestu godinu zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj.

Svake godine u UNICEF-ovu se utrku uključuje sve veći broj korporativnih partnera, a Kaufland Hrvatska podržava Mliječnu stazu kao glavni sponzor od njezina prvog izdanja 2017. godine. Uz podršku više od 20 tisuća sudionika u prvih je pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno 4,5 milijuna kuna za potporu najugroženijoj djeci u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. Kroz ovu šestogodišnju suradnju Kaufland Hrvatska, kao važan partner UNICEF-a i humanitarne utrke, kontinuirano značajno doprinosi ostvarivanju pozitivnih promjena za najranjiviju djecu i obitelji u Hrvatskoj.

Ove će godine UNICEF sredstvima prikupljenima na utrci podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama (PoMoZi Da), koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika, a izravnu će korist imati više od 20 000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza bit će središnje događanje u UNICEF-ovoj kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja još uvijek prisutne stigme oko mentalnog zdravlja, a koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

Rezultati prvih pet godina

Prva utrka Mliječna staza održana je 2017. godine s ciljem prikupljanja sredstava za prvu banku humanog mlijeka u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Za otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj Ministarstvo zdravstva osiguralo je pet milijuna kuna, a UNICEF 3,4 milijuna, od čega je na utrci te godine prikupljeno 750 000 kuna. U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Otvaranjem banke humanog mlijeka osigurani su najviši standardi zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.

U okviru kampanje „Svako dijete treba obitelj” UNICEF-ova utrka 2018. godine trčala se za podršku udomiteljskim obiteljima koje se brinu o najmlađoj djeci. U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (tada Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku), a zahvaljujući i sredstvima prikupljenima na Mliječnoj stazi – ukupno 700 000 kuna, UNICEF je udomiteljskim obiteljima osigurao kolica, sjedalice za auto, krevetiće, komode za prematanje, stolce za hranjenje i drugu potrebnu opremu.

Na trećoj Mliječnoj stazi, 2019. godine, prikupljeno je ukupno više od 700 000 kuna, koje je UNICEF uložio u podizanje standarda brige u svim rodilištima diljem Hrvatske.Tako je prihod od kotizacija utrke utrošen za nabavu opreme koju su nacionalna rodilišta prepoznala kao prioritetnu, a to su: bežični CTG uređaji koji mjere djetetov puls, a majci omogućuju kretanje, fototerapijske dekice za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetići za bebe prilagođeni majkama koje su rodile carskim rezom.

Utrka je 2020. godine slijedom okolnosti postala virtualna te samim time i nacionalna. Okupila je rekordnih 7210 sudionika, a UNICEF je osigurao 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih kabineta i osposobljavanje terapeuta za senzornu integraciju. Terapija senzorne integracije iznimno je važna za djecu s teškoćama jer ih potiče na igru i kretanje te aktivno sudjelovanje u smislenoj aktivnosti, dok se senzorni kabineti koriste kako bi djeci s teškoćama osigurali dodatnu stimulaciju izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorne podražaje i tako djeci omogućili da se opuste. Sredstvima prikupljenim u utrci 2021. godine UNICEF je podržao uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja. Jubilarna peta utrka prošle je godine okupila više od 6200 sudionika te je prikupljeno 1,1 milijun kuna.

Potaknuti uspješnom suradnjom, Kaufland Hrvatska k. d. i Ured UNICEF-a za Hrvatsku ove su godine potpisali trogodišnji sporazum o suradnji kojim se obvezuju na predani nastavak poticanja trajnih i sustavnih promjena za boljitak djece u Hrvatskoj i svijetu. Sporazum je rezultat dugogodišnje plodne suradnje koja se temelji na snažnoj podršci programima koje UNICEF predano provodi u Hrvatskoj, dok je Kaufland Hrvatska od 2010. godine donirao ukupno 878 761 kunu. Ulaganje u budućnost djece svojevrsna je nit vodilja suradnje Kauflanda i UNICEF-a koja se, osim na svim dosadašnjim izdanjima utrke, uspješno ostvarila i na projektu opremanja inkluzivnih kabineta na visokim učilištima diljem Hrvatske. Kaufland će ovogodišnje izdanje utrke Mliječna staza dodatno podržati sponzoriranjem trkačkih paketa za 50 učenica i učenika iz Sisačko-moslavačke županije. Uz to, zaposlenici Kauflanda Hrvatska svake godine aktivno sudjeluju u utrci te na taj način dodatno podržavaju utrku i njezin vrijedan cilj.

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2022. odvijat će se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, od 9. do 18. rujna. Uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo djeca, mladi, obitelji, trkači, udruge, klubovi i svi ostali hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći će podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih te podržati poboljšanje brige za mentalno zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj.

Prijavite se na utrku Mliječna staza 2022. na www.mlijecnastaza.hr.

Izvor i foto: Unicef

Objavljeno 24. kolovoza 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.