Zagreb, 3. tudenoga 2022. (GIA) – Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak održala je sastanak s hrvatskom članicom Europskog revizorskog suda Ivanom Maletić, s kojom je razmijenila podatke o prošloj 2021. godini kao i o trenutnoj iskorištenosti fondova Europske unije u prvih deset mjeseci 2022. godine.

Do 20. listopada 2022. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,73 milijardi eura. Ukupno je isplaćeno 8,35 milijardi eura, odnosno 77,81% dodijeljenih sredstava te je ovjereno 6,90 milijardi eura, odnosno 64,34% dodijeljenih sredstava.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pohvalila je napore korisnika da sve svoje ugovorene projekte završe do kraja 2023. godine nakon čega će se povući crta i vidjet će se koliko je Republike Hrvatske ukupno iskoristila sredstava.

„Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije učestalo obavještava sve korisnike koji koriste sredstva fondova Europske unije da svoje projekte trebaju privesti kraju kako bi uspjeli povući sva sredstva koja su ugovorili, a brojka od 78% isplaćenih sredstava već sada je pokazatelj da se veliki broj projekata priveo kraju“, naglasila je ministrica Tramišak.

Ministrica se osvrnula i na podatke od početka mandata te je istaknula kako od srpnja 2020. godine bilježimo značajno povećanje sa 37% na 78% isplaćenih sredstava, a ukoliko ovim tempom nastavilo isplaćivati sredstva krajnjim korisnicima i ovjeravati ih prema Europskoj komisiji, Republika Hrvatska bi na kraju financijske perspektive mogla biti među najuspješnijim državama Europske unije.

U odnosu na druge države Europske unije, prema zadnjim podacima Europske komisije (https://cohesiondata.ec.europa.eu/), iza Hrvatske je 12 država, a Hrvatska se po iskorištenosti sredstava fondova Europske unije, zajedno s Maltom, nalazi ispred Španjolske, Italije, Slovačke, Rumunjske, Luksemburga, Danske, Austrije, Velike Britanije (koriste sredstva fondova Europske unije za razdoblje 2014.-2020.), Belgije, Švedske, Irske i Latvije.

Izvor i grafika: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Objavljeno 3. studenoga 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM