Zagreb, 17. ožujka 2021. (Spona) – Besplatna aplikacija Službe za klimatske promjene Copernicus Europske unije jedan je od mnogih primjera kako programeri mogu stvoriti maštovite i inovativne nove načine za iskorištavanje besplatne i dostupne baze podataka Climate Data Store.

  • CDS omogućuje pristup besplatnim aplikacijama koje se nadovezuju na podatke koji su također dostupni za preuzimanje
  • Primjeri uključuju novu aplikaciju za praćenje, kao i aplikacije za Fire weather index, Mountain tourism ili Monthly Explorer for COVID-19
  • Znanstvenici i tehnički stručnjaci mogu pristupiti podacima i izvornom kodu koji stoji iza ovih aplikacija putem API-ja i ugrađenog alata

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) razvila je aplikaciju koja može svakome pružiti uvid u trenutnu stopu globalnog zatopljenja. C3S, koji u ime Europske komisije provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa, kaže da je nova aplikacija „Global Temperature Trend Monitor“ samo jedan od primjera kako klimatski podaci koje Copernicus prikuplja i analizira mogu biti transformirani u raznolike aplikacije i za poslovanje i za društvo općenito.

Besplatna aplikacija omogućuje svima da trenutne promjene u globalnim trendovima prosječne temperature stave u kontekst ciljane granice od 1,5°C utvrđene Pariškim sporazumom. Sporazum, koji su sada potpisale 196 države i Europska unija, ima za cilj ojačati globalni odgovor na prijetnju klimatskih promjena održavanjem globalnog porasta temperature u 21. stoljeću znatno ispod 2°C iznad predindustrijske razine i nastaviti s naporima na ograničavanju porasta temperature na 1,5°C. Broj zemalja koje su trenutno potpisale Pariški sporazum čini oko 79% globalnih emisija stakleničkih plinova.

Aplikacija nudi ljestvicu za istraživanje promjena temperature u usporedbi s predindustrijskim razdobljem za bilo koju točku između 2000. i danas. Crvena linija – koja pokazuje prosječnu stopu zagrijavanja tijekom posljednjih 30 godina – produžena je u budućnost dok ne dosegne granicu od 1,5°C. Ažurirana na mjesečnoj bazi, aplikacija pruža grafiku gotovo u stvarnom vremenu izvorno iz posebnog izvješća Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), „Globalno zagrijavanje od 1,5°C“.

Znanstvenici i tehnološki stručnjaci koji žele razvijati ovakve aplikacije mogu pronaći praktičan način za to, pristupanjem i preuzimanjem podataka ili korištenjem ugrađenog okvira s alatima, za izradu aplikacija izravno na mreži.

Podacima se može pristupiti ručno putem grafičkog korisničkog sučelja (GUI) ili korištenjem sučelja aplikacijskog programa (API) C3S Climate Data Store. C3S-ov API pruža programski pristup svim podacima dostupnim u njegovoj trgovini klimatskih podataka. C3S API stranica nudi objašnjenja i primjere kako koristiti sučelje za lak pristup podacima za poticanje inovativnih rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama.

Sami programi nadovezuju se na alate dostupne u Climate Dana Store instrumentariju. Za sve aplikacije korisnici mogu pristupiti kodu koji stoji iza aplikacije, klikom na karticu „Izvorni kod“, kao i korištenjem opće dokumentacije o alatu.

Freja Vamborg, viša znanstvenica u Službi za klimatske promjene Copernicus, komentira: „C3S pruža besplatne klimatske podatke koje svatko može koristiti za razvoj aplikacija, a nadamo se da ćemo potaknuti inovacije među tehničkim stručnjacima i programerima. Naši podaci i primjeri mogu se koristiti na sve načine za podizanje svijesti o klimatskim promjenama i za poticanje komercijalno održivih rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama. Omogućavajući našim podacima jednostavan i slobodan pristup, vanjski programeri aplikacija dobivaju početne blokove za izmišljanje vlastitih aplikacija, bilo za širu javnost ili industrije poput energetike i poljoprivrede. Aplikacije koje mogu iskoristiti promatranje Zemlje i klimatske podatke kako bi pomogle i industriji i društvu igrati će važnu ulogu u pomaganju da se prilagodimo našem planetu koji se mijenja. “

„Za kreiranje aplikacije Global Temperature Trend Monitor, koristimo jednu procjenu temperature iz skupa podataka ERA5, koristeći se i izvorno objavljenim 1979. za predstavljanje podataka, kao i nedavno objavljenim proširenjem koje skup podataka proširuje na 1950-te. Korištenjem ovog skupa podataka možemo lako redovito ažurirati aplikaciju i koristiti je kao ilustraciju ili vodič da bismo otprilike vidjeli u kojem smjeru idemo “, dodaje.

Svestranost C3S podataka o okolišu ilustrira niz drugih aplikacija stvorenih kroz okruženje alata usluge.

Jedna od takvih aplikacija je novoobjavljeni Fire Weather Index (FWI) koji ima format interaktivne karte koja pomaže korisniku da istraži trenutnu i buduću opasnost od požara u bilo kojoj administrativnoj regiji u Europi. Aplikacija je kreirana posebno s obzirom na sektor turizma jer promjena rizika od požara može negativno utjecati na odredišta koja se oslanjaju na aktivnosti na otvorenom. FWI uključuje upotrebu dva različita C3S skupa podataka. Dugoročni pokazatelji izvedeni iz klimatskih projekcija i re-analize kombiniraju se kako bi povezali klimatske uvjete s vjerojatnošću požara u Europi. Aplikaciju može besplatno koristiti bilo tko, bilo znatiželjni građani, organizacije za upravljanje vatrom, tvrtke, kreatori politika ili istraživači. Svatko ga može jednostavno isprobati u C3S Climate Data Store, koji nudi korisnički vodič, uporabljene skupove podataka i izvorne kodove.