Jastrebarsko, 16. ožujka 2021. (Media val) – Još jedan projekt sufinanciran europskim novcem u Jastrebarskom – Izgradnja zajedničke osnovne i zelene infrastrukture u Gospodarskoj zoni Jalševac – uspješno je završen te su njegovi rezultati predstavljeni na današnjoj završnoj konferenciji za medije. Radovi ukupne vrijednosti 6,47 milijuna kuna s uključenim PDV-om obuhvatili su izgradnju prometnica T2 i T3, uvođenje sustava kanalizacije i vodoopskrbe, postavljanje javne rasvjete, izvedbu elektroenergetskih vodova i DTK kanalizacije te uređenje zelene infrastrukture, sve u ukupnoj površini od 10.713 četvornih metara.

O projektu su govorili Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, Zdravko Režek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Jastrebarskog i Danijela Bučar Trivičević, voditeljica Odsjeka u Upravnom odjelu za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Jastrebarskog.

„Najprije želim zahvaliti i čestitati svim kolegicama i kolegama koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta, od same izrade projektno-tehničke dokumentacije preko procesa prijave projekta pa sve do njegove provedbe. Ovim smo projektom još jednom pokazali da je Jastrebarsko zaista primjer u povlačenju sredstava iz europskih fondova kojima unapređujemo i poboljšavamo život naših sugrađana i poduzetnika koji upravo u našem gradu prepoznaju povoljno okruženje za razvoj svog biznisa. S takvim pristupom nastavljamo i dalje. Iza nas je 11 realiziranih projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije ukupne vrijednosti 32,4 milijuna kuna, trenutno je u provedbi 7 projekata vrijednih 281,7 milijuna kuna, a prijavili smo još 2 projekta vrijednosti 4,7 milijuna kuna“, istaknuo je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog. Podsjetio je i na to da Jastrebarsko kontinuirano radi na privlačenju novih investitora i daljnjem gospodarskom razvoju kroz pružanje raznih poticaja poput oslobođenja i olakšica od komunalnog doprinosa i komunalne naknade.

Gospodarska zona Jalševac jedna je od najvećih gospodarskih zona u Hrvatskoj, površine 354,3 hektara, u kojoj posluje 25 gospodarskih subjekata s oko 1.000 zaposlenih. Smještena je 35 kilometara jugozapadno od Zagreba i zagrebačke zračne luke te 120 kilometara od morske luke u Rijeci, a uz to je paneuropskim prometnim koridorom Vc povezana s cijelim tržištem EU, čime nudi poduzetnicima izuzetnu geostratešku prednost u poslovanju. Razvoj Gospodarske zone Jalševac među glavnim je strateškim ciljevima gospodarskog razvoja Jastrebarskog te je od 2002. godine u razvoj zone i poduzetničke infrastrukture Grad uložio preko 31 milijun kuna.

Projekt Izgradnje zajedničke osnovne i zelene infrastrukture u Gospodarskoj zoni Jalševac u gradu Jastrebarskom prijavljen je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ KK.03.1.2.03, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Provodio se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu Prioritetne osi 3 „Poslovna konkurentnost“ i specifičnog cilja 3a2 „Stvaranje povoljnog okruženja za rast i razvoj novih poduzeća“. Ukupna je vrijednost iznosila 6.472.802,61 kuna, od čega su odobrena sredstva iz EU fondova iznosila 4.170.759,19 kuna. Projekt se provodio od 1. kolovoza 2019. do 1. siječnja 2021. (aneks 1. travnja 2021.), a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.