Zagreb, 3. ožujka 2022. (GIA) – Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) primljeno je u članstvo IFRRO-a (International Federation of Reproduction Rights Organisations), krovnog udruženja organizacija za kolektivnu zaštitu prava autora i nakladnika na globalnoj razini, što je međunarodna afirmacija predanog rada DZNAP-a na zaštiti autorskih prava u Hrvatskoj.

U članstvu IFRRO-a dvije su kategorije organizacija: kolektivne organizacije za zaštitu autorskih prava i udruženja stvaratelja i nakladnika: okuplja milijune autora, vizualnih umjetnika, glazbenika i izdavača knjiga, časopisa, novina… Nakon priključenja DZNAP-a broji 159 društava iz 85 zemalja.

– Izuzetno smo ponosni što smo postali ravnopravan član i partner u ovom uglednom udruženju koje je prepoznalo naša nastojanja da zaštitimo autorstvo u procesu donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, ali i u svakodnevnim aktivnostima kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava posljednjih 15 godina. Sad ćemo, uz njihovu podršku, to još uspješnije raditi. Dobili smo vjetar u leđa!  – prokomentirala je primanje u članstvo predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Naglasila je kako o povjerenju i priznanju govori i činjenica da je IFRRO podržao DZNAP još dok nije bio službeno u članstvu kada je u rujnu, nakon puštanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u drugo čitanje, poslao pismo zakonodavcima tražeći da se u zakon uvrste pravične naknade za autorska prava u prekograničnoj i internetskoj nastavi koje je predvidjela Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu EU. Hrvatski zakonodavci to nisu učinili.

Formalni je prijedlog za učlanjenje, uz predaju potrebne dokumentacije nakon usvajanja odluke na Skupštini društva, DZNAP predao u listopadu prošle godine, a odluku o prihvaćanju aplikacije za članstvo Upravni je odbor IFRRO-a izglasao na prvoj sljedećoj sjednici.

– Nakon književnika i izdavača knjiga treće smo udruženje iz Hrvatske u članstvu IFRRO-a i kanimo ne koristiti samo beneficije članstva, nego i dati svoj doprinos kroz dijeljenje know how-a onima koji imaju manje iskustva od nas u kolektivnoj zaštiti autorskih prava i njihovoj monetizaciji. U nekim smo aspektima i pioniri i seniori, već raspolažemo zavidnom razinom znanja o ovoj kompliciranoj materiji koja može bitno doprinijeti popravljanju profesionalnog i materijalnog položaja novinara i fotoreportera, i u Hrvatskoj i globalno – ističe čelnica DZNAP-a.

Misija IFRRO-a je razvijanje i promicanje učinkovitog upravljanja kolektivnim pravima kako bi se osiguralo da se autorska prava autora i izdavača vrednuju kroz zakonitu i plaćenu upotrebu djela koja se temelje na tekstu i slikama. Kroz organizacije za prava na reprodukciju djeluju uime autora i izdavača kad god je individualno ostvarivanje njihovih prava neizvedivo, dajući pristup djelima zaštićenim autorskim pravima i omogućavajući reprodukciju i digitalnu upotrebu tih djela. IFRRO olakšava suradnju među organizacijama, kao i među kreatorima, izdavačima i njihovim udrugama te potiče kreativnost, raznolikost i ulaganje u kulturna dobra kao koristan alat za nositelje prava, potrošače, gospodarstvo i cijelo društvo. Radi na razvoju i povećanju svijesti javnosti o potrebi za učinkovitim organizacijama za kolektivnu zaštitu autorskih prava i na podršci zajedničkim naporima izdavača, autora i drugih nositelja prava na razvoju globalnog sustava upravljanja autorskim pravima.

– Sa svojim vrijednostima i aktivnostima IFRRO se uklapa u strategiju DZNAP-a i usklađen je s interesima naših članova. Ovim članstvom dižemo ljestvicu te naš rad u lokalnim okvirima širimo na globalne, kroz pravovremeni pristup svim bitnim informacijama koje se tiču autora na svjetskoj razini, kroz umrežavanje te savjetodavnu i pravnu podršku – poručila je predsjednica DZNAP-a.

Izvor DZNAP Foto: DZNAP/Sandra Simunovic/PIXSELL

Objavljeno 3. ožujka 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.