Ovo je povijesni trenutak, napominju iz HKZP-a, jer smo uspostavljanjem cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja kontrolora zračnog prometa postigli značajne uštede, omogućili razvoj domaćeg stručnog kadra, ali i otvorili prostor osposobljavanju kontrolora zračnog prometa iz regije i cijele Europske unije.

Zagreb, 6. listopada 2021. (GIA) – Nakon uspješnog uspostavljanja cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja toranjskih, prilaznih i oblasnih kontrolora zračnog prometa, ali i uvođenja novog toranjskog simulatora za osposobljavanje, koji je u potpunosti proizvod domaće pameti, neophodan za praktično osposobljavanje, iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) objavili su kako je upravo ovih dana svoje osposobljavanje završio prvi toranjski kontrolor zračnog prometa u potpunosti osposobljen u Hrvatskoj.

Do 2020. godine, svi kontrolori zračnog prometa koji nadziru hrvatsko nebo, morali su dio ovog zahtjevnog osposobljavanja završiti u europskim organizacijama za osposobljavanje. Samo se zadnji dio osposobljavanja provodio u HKZP-u. Uz značajan trošak, ovako organizirano osposobljavanje rezultiralo je i izostankom razvoja domaćih eksperata osposobljavanja.

”Ponosan sam što sam uspješno položio zahtjevne provjere znanja i praktičnih vještina i što ću biti u prilici kontrolirati nebo iznad Splita. Učenje na simulatoru čije su vježbe osmislili kolege kontrolori iz cijele Hrvatske predstavlja visoki standard edukacije kakva se provodi u Europi”, izjavio je Ante Olujić, novi kontrolor zračnog prometa koji je za malo više od 15 mjeseci uspješno završio cijelu obuku u Hrvatskoj.

Bilježi se interes iz regije

Na novom toranjskom simulatoru u Splitu uskoro započinje osposobljavanje još dodatnih 9 kandidata za toranjske kontrolore zračnog prometa, a iz HKZP-a s obzirom na visoku kvalitetu edukacije očekuju visoku prolaznost kao i za prethodnu generaciju.

Osim toranjskih kontrolora zračnog prometa, nakon uspostave cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja, HKZP osposobljava i oblasne kontrolore zračnog prometa. U studenom se očekuje početak osposobljavanja prve grupe prilaznih kontrolora zračnog prometa za potrebe HKZP-a. Uz postojeći suvremeni simulator za osposobljavanje oblasnih i prilaznih kontrolora, s  implementacijom toranjskog simulatora koji je u potpunosti razvijen od strane stručnjaka iz HKZP-a, u cijelosti su zadovoljeni infrastrukturni zahtjevi za potrebe osposobljavanja kontrolora zračnog prometa.

”Ovo je povijesni trenutak jer smo nakon desetljeća školovanja kontrolora diljem Europe konačno pokazali kako u Hrvatskoj imamo i znanja i tehnologije i kapaciteta da školujemo sami svoje kontrolore zračnog prometa. Bilježimo značajan interes za školovanje kontrolora iz zemalja u regiji u Hrvatskoj i vrlo brzo ćemo pokazati ne samo da možemo školovati vlastite kontrolore, već da možemo tu vrijednu uslugu pružati i naplaćivati susjednim zemljama”, izjavio je Vlado Bagarić, direktor HKZP-a.

Stabilno poslovanje omogućilo značajna ulaganja

Uz ulaganje u uspostavljanje cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja kontrolora zračnog prometa, u HKZP-u su u 2020. i u prvoj polovici ove godine u nadogradnju raznih sustava i modernizaciju opreme uložili ukupno preko 117 milijuna kuna. Odgovornim poslovanjem osigurana je stabilnost i visoka razina ulaganja unatoč pandemiji bolesti COVID-19 i značajnom padu zračnog prometa, pa time i prihoda HKZP-a.

Izvor i foto: HKZP

Objavljeno 6. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM