Zagreb, 6. listopada 2021. (GIA) – Hrvatski savjet za zelenu gradnju potpisao je ugovor s Njemačkim društvom za održivi razvoj, po kojem će se moći koristiti sustavom certificiranja održivosti zgrada na nacionalnoj razini – DGNB-om. Međunarodni sustav DGNB predstavlja vodeći svjetski znak kvalitete za održivu gradnju usklađen s vrijednostima dekarbonizacije i učinkovite zaštite od klimatskih promjena.

Uloga zgrada u globalnom zatopljenju iznimno je važna jer su zgrade u Europi odgovorne za 40 posto potrošnje energije, 36 posto emisije CO2 i 35 posto generiranog otpada. Zgrade certificirane prema sustavu DGNB jamčit će visok stupanj održivosti i sigurnosti uključujući sve elemente važne za produktivnost te očuvanje zdravlja i blagostanja ljudi, poput štedljivog sustava grijanja, hlađenja, smanjenja emisije CO2, odabira netoksičnih materijala prilikom gradnje, visoke kakvoće unutarnjeg zraka i dr.

“Ovaj sustav usklađen je s EU regulativom i projektom LIFE Level(s) koji provodi Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji s ukupno osam zemalja Europske unije, a koji definira stupnjeve održivosti zgrada. Nama je bilo iznimno važno da se, prilikom definiranja ekoloških, ekonomskih, klimatskih, geografskih i drugih praktičnih kriterija, velika pozornost posvetila potresnoj otpornosti zgrada u Hrvatskoj s obzirom na niz nedavno zabilježenih katastrofalnih potresa u Hrvatskoj”, prilikom potpisivanja istaknuo je Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Smolar je pojasnio kako su odlučili preuzeti sustav DGNB jer je najkvalitetniji, najnapredniji te pruža holistički pristup u analizama cjeloživotnog ciklusa zgrada. Riječ je o tome da to nije samo sustav ocjenjivanja već i kvalitetan alat za planiranje projekata bez dodatnih skupih administrativnih procesa, uz pružanje značajne tržišne vrijednosti zgradama.

U svijetu više od 8.200 zgrada dobilo certifikat DGNB

Više od 8.200 javnih i privatnih zgrada i prostora u 27 zemalja svijeta dobilo je certifikat DGNB, dok je u Hrvatskoj ukupno certificirano devet zgrada prema kriteriju održivosti, a i prvi DGNB certifikat dodijelit će se poslovnoj zgradi Matrix C u Zagrebu. Zgrade s tim certifikatom troše manje resursa tijekom izgradnje i uglavnom se prilikom dekonstrukcije mogu reciklirati, čime smanjuju otpad i tako pridonose zaštiti okoliša.

“Veliko nam je zadovoljstvo što su naši hrvatski partneri odlučili lokalno promovirati sustav DGNB. S jedne strane, to pokazuje da dijelimo zajedničko, ambiciozno razumijevanje zahtjeva održive gradnje u velikom dijelu EU-a. S druge strane, ovakvim partnerstvima možemo ostvariti mnogo dublji utjecaj na odgovarajuća tržišta i slijediti svoj sveobuhvatni cilj, a to je da održiva gradnja postane novo normalno”, kazala je Christine Lemaitre, direktorica Njemačkog društva za održivi razvoj.

Projekt LIFE Level(s) omogućava uporabu seta EU-ovih kriterija procjene održivosti zgrada i izvor je uputa o tome kako uzeti cijeli životni vijek zgrade u obzir pri proizvodnji materijala, izgradnji, operativnom životu zgrade, dekonstrukciji i rušenju.

Ovaj projekt iznimno je važan za tijela javne vlasti koja provode procese javne nabave jer će se integracijom održivih kriterija razvijati zelena javna nabava i akteri na tržištu usmjeravati prema održivim materijalima. Certificiranjem zgrada prema DGNB-u jamčit će se veća kontrola kvalitete gradnje, energetska učinkovitost, ekonomska isplativost te optimiziranje cjeloživotnih troškova zgrada, sigurnost od potresa i ekološka održivost.

Izvor i foto: Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Objavljeno 6. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM