Zagreb, 6. listopada 2021. (GIA) – Rejtinška agencija Standard&Poor’s (S&P) podigla je ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede s BB+ na BBB-. Ocjena rejtinga je izjednačena s ocjenom kreditnog rejtinga Republike Hrvatske te je prvi put nakon 2009. vraćena na investicijsku razinu.

U izvješću agencije navodi se da rast rejtinga odražava uspješnost HEP-a u pogledu čvrstih kreditnih pokazatelja u okolnostima promjenjivih hidroloških uvjeta i cijena energenata. Prema analitičarima agencije S&P, to je rezultat postupne evolucije HEP-a prema tržišno orijentiranoj tvrtci s fleksibilnijom strukturom troškova. Agencija također navodi da HEP pokazuje da je u odnosu na stanje zabilježeno u prethodnoj ocjeni sposoban učinkovitije i sve robusnije upravljati izloženošću cijenama energenata i nižom implicitnom volatilnošću. Ostvareni vrlo dobri rezultati dokaz su zalaganja tvrtke za zadržavanje financijske snage, zaključuje se u izvješću.

S velikim zadovoljstvom i ponosom primili smo najnovije izvješće agencije Standard&Poor’s kojim je Hrvatska elektroprivreda vraćena u globalno društvo kompanija s investicijskim kreditnim rejtingom. Ovime su prepoznati naši kontinuirani napori na poboljšanju upravljanja rizicima i ukupnim financijskim položajem i to u zahtjevnim okolnostima pandemije koronavirusa”, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. i podsjetio da je HEP zahvaljujući vrlo dobrim poslovnim rezultatima u 2020. godini, početkom rujna u Državni proračun uplatio dio dobiti u iznosu od 840,6 milijuna kuna te da je nastavio uspješno poslovati i u ovoj godini, jer je u prvih šest mjeseci ostvario konsolidiranu neto dobit od 1,25 milijardi kuna, što je 291 milijun kuna više u odnosu na prvo polugodište prošle godine.  “Investicijski kreditni rejting dat će nam vjetar u leđa kad je riječ o realizaciji naših ambicioznih investicijskih planova u idućem razdoblju fokusiranih na ostvarenje obnovljivog niskougljičnog scenarija razvoja i pružanje potpore Vladi Republike Hrvatske u aktivnostima koje provodi s ciljem oporavka i rasta hrvatskog gospodarstva”, zaključio je Barbarić.

Izvor: HEP

Objavljeno 6. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM