Zagreb, 28. veljače 2022. (GIA) – Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, danas, 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti* (Priopćenje ESB-a). U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati. Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes (Priopćenje SRB-a).

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna. Podsjećamo da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura.

Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci. Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita. Detaljnije informacije u vezi osiguranja depozita možete dobiti od Hrvatske agencije za osiguranje depozita.   * Izraz “banka propada ili će vjerojatno propasti” je kategorija koju upotrebljavaju nadzorna tijela za institucije čije poslovanje više nije održivo. Sanacija je proces restrukturiranja banaka koje propadaju, s minimalnim utjecajem na gospodarstvo i javne financije.

Izvor: HNB

Objavljeno 28. veljače 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.