Osijek, 14. srpnja 2022. (GIA) – Danas je u Osijeku predstavljen “Inklutour”, novi projekt čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Osijek dok su projektni partneri Ugostiteljsko-turistička škola i turistička agencija “Ora-tours” iz Osijeka te Inkluzivna kuća “Zvono” iz Belišća.

Cilj ovog projekta je povećati zapošljivost i integraciju 110 osoba s invaliditetom na području Osijeka u sektoru turizma i ugostiteljstva i to kroz dva nova obrazovna programa: za Koordinatora/icu turističkih sadržaja za osobe s invaliditetom i Koordinatora/icu slobodnih aktivnosti turista za osobe s invaliditetom. Uz teorijski dio, polaznici ovih programa imat će priliku proći i praktični dio na lokalitetima prilagođenima upravo za njih. Uz to, provodit će se i edukacije za stručnjake, predavače i mentore, ali i za poslodavce u turističkom sektoru za rad s osobama s invaliditetom kako bi se svi članovi društva mogli zajedno uključiti u integraciju ranjivih skupina na tržište rada.

“Iznimno sam sretan što ćemo, zajedno s projektnim partnerima, imati priliku raditi na ovakvom projektu te graditi bolje i inkluzivnije društvo u gradu Osijeku. Pučko otvoreno učilište, kao ustanova čiji je osnivač grad Osijek, dobila je veliku podršku grada u provođenju ovog projekta, kao i do sada te najvećim uspjehom projekta samtram to što će obrazovni programi biti poptuno besplatni i dostupni zainteresiranim osobama s invaliditetom.”, rekao je Marin Seleš, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Osijek.

Kroz projekt će biti izvršene i prostorne izmjene na Pučkom otvorenom učilištu Osijek i to ugradnjom rampe za osobe s invaliditetom te će se provesti i prilagodba sadržaja na senzornom izletištu kod projektnog partnera, Inkluzivne kuće “Zvono” kako bi se polaznici programa mogli lakše kretati i osjećati sigurnije.

„Osobito mi je zadovoljstvo sudjelovati na početnoj konferenciji ovoga hvalevrijednog projekta Pučkog otvorenog učilišta Osijek i njegovih partnera. Svjesni smo svih poteškoća s kojima se osobe s invaliditetom susreću na tržištu rada, a upravo projekti poput ovoga povećat će mogućnosti njihova zapošljavanja. Uz pomoć bespovratnih sredstava najvećim dijelom iz Europskog socijalnog fonda, te državnoga proračuna, 110 osoba s invaliditetom integrirat će se na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Grad Osijek sustavno radi na stvaranju okruženja u kojemu će osobama s invaliditetom javni prostori i  javne usluge biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupne. U gradskom proračunu osigurali smo 500 tisuća kuna za besplatan prijevoz osoba s invaliditetom specijalnim kombi-vozilom. Također sve slijepe, slabovidne i gluhe osobe imaju besplatan gradski prijevoz. Trudimo se da osiguramo pristup osobama s invaliditetom u svim gradskim ustanovama. Također, i novi bazeni na Copacabani, koje ćemo otvoriti narednih dana, bit će prilagođeni osobama s invaliditetom.”,istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić, te čestitao svim sudionicima  projekta „Inklutour”.

Kako bi se pomoglo osobama s invaliditetom da se što uspješnije integriraju na tržište rada, tijekom provođenja projekta bit će im omogućena kontinuirana podrška psihologa, ali i individualizirani plan profesionalnog usmjeravanja, dok će po završetku programa biti izrađena i mobilna aplikacija “Digitalni bar-code itinerer” koja će biti prilagođena za korištenje osobama s invaliditetom, a koja će im olakšati rad u budućem poslu.

“Inklutour je hvalevrijedan projekt koji će zasigurno pomoći osobama s invaliditetom na području Osijeka, osobito mladim ljudima da se osjećaju motiviranije i ravnopravnije za izlazak na tržište rada. Ured pravobraniteljice često zaprima poruke osoba s invaliditetom koji imaju želju i volju za radom, no nažalost nisu prepoznati na tržištu rad i sigurni smo da će, ovim projektom, situacija za ranjive skupine ići na bolje.”, zaključio je Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda Osijek.

“Inklutour” započeo je 11. ožujka 2022. i provodit će se sve do 11. studenog 2023. godine. Projekt je financiran iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, broj UP.02.2.2.17.0024 u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.“, broj UP.02.2.2.17 u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Izvor i foto: Pučko otvoreno učilište Osijek

Objavljeno 14. srpnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.