Zagreb, 6. ožujka 2024. (GIA) – Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava održao je u utorak, 5. ožujka 2024. svoju prvu radionicu na temu „Religijska sloboda – izazov demokraciji“, u Almeria centru u Zagrebu.

Na tom prvom ekumenskom i međureligijskom susretu sudjelovali su maturanti triju konfesionalnih gimnazija sa svojim ravnateljima: Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti, Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića i Srpska pravoslavna opća gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“. Glavni predavač bio je g. Željko Mraz, predsjednik Udruge za vjersku slobodu u RH, a posebna gošća bila je Antonia Hrvatin Roth, urednica Religijskog programa HTV-a.

Gospođa Hrvatin Roth iznijela je stanje o vjerskim slobodama u susjednoj Sloveniji u povodu novog zakona o medijima u toj zemlji. U raspravu su se uključili svi maturanti i njihovi ravnatelji.

„Unutarnja duhovna sloboda temelj je svake druge slobode i čovjekovog dostojanstva, a povreda religijske slobode ugrožava bit naše ljudskosti i ujedno nanosi ozbiljnu štetu demokraciji i društvu.“ – istaknuo je potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Augustin Bašić.

Izvor i foto: HHO

Objavljeno 6. ožujka 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.