Split, 4. studenoga 2020. – Magazin Global Finance je u sklopu svog novog programa u kojem odaje priznanje financijskim institucijama i kompanijama širom svijeta za način vođenja poslovanja u uvjetima pandemije dodijelio priznanje OTP banci d.d. za iznimno upravljanje krizom vrednujući odnos prema klijentima, zaposlenicima, ali i cjelokupni odnos prema zajednici u kojoj djeluje za vrijeme trajanja korona krize.

2020. godina je pred sve poslovne subjekte stavila do sada nezamislive izazove koji nisu uključivali samo vještinu poslovanja, već i posebnu brigu za očuvanjem zdravlja zaposlenika i klijenata vodeći računa o posebno ugroženim skupinama društva. U sasvim novom poslovnom okruženju renomirani magazin Global Finance je predstavio novi program za dodjelu priznanja bankama i korporacijama koje su demonstrirale iznimne napore u smanjenju posljedica pandemije pod nazivom Outstanding Crises Leadership 2020.

OTP banka je brzom reakcijom na potrebe poslovnih i privatnih klijenata krenula u odobravanje moratorija uz minimalnu dokumentaciju za poslovne klijente te prva u Hrvatskoj omogućila online zahtjeve moratorija na kredite za građane bez potrebe dolaska u poslovnicu i bez potrebe potpisivanja solemnizacije dodatka ugovoru  kao dodatnog troška. Svoje je poslovanje prilagodila iznimno brzo i učinkovito kako bi zaštitila zdravlje zaposlenika i klijenata što je više moguće. U tu svrhu promptnom reakcijom su postavljene pleksiglas pregrade u poslovnicama, a svim djelatnicima kojima je posao to dozvoljavao omogućen je rad od kuće.

Nakon razornog potresa u Zagrebu, svi kojima je stradala imovina bili su automatski uključeni u mogućnost odobrenja moratorija. Uz to, banka je financijski pomogla i svoje zaposlenike kojima su stanovi stradali u potresu. S preko 3 milijuna kuna banka je pomogla rad bolnica u Zagrebu oštećenih potresom, te 7 lokalnih bolnica širom Hrvatske u borbi s pandemijom koronavirusa. Pokretanjem akcije „Zeleno svjetlo za one koji pomažu“ donirano je 30 udruga širom Hrvatske koje su svojim djelovanjem pomagale najugroženije skupine društva u lokalnim zajednicama za vrijeme „lock downa“ od prevoženja u bolnicu, dijeljenja hrane beskućnicima i starijim osobama koje žive same do dječjih sportskih klubova koji su organizirali online treninge za djecu i psihološku pomoć u izvanrednim uvjetima. 

Troje nezavisnih analitičara i urednik Global Finance magazina su uzimajući u obzir veličinu subjekta i tržišta na kojem posluje, važeće zakone i mjere koje su provodile lokalne vlade te utjecaj pandemije na lokalno okruženje, na globalnoj razini odabrali financijske institucije koje su svojim postupcima i dodatnim naporima pružili podršku svojim klijentima, zaposlenicima, ali i cjelokupnoj zajednici u kojoj djeluju dodjeljujući im priznanje za Iznimno upravljanje u kriznim uvjetima. OTP banka d.d. je zahvaljujući trudu i znanju svojih djelatnika te svojim pristupom pomaganju u krizi zaslužila ovo značajno priznanje.