Zagreb, 18. lipnja 2021. (Hauska) – Dvogodišnji projekt P4 Platforma za personaliziranu prehranu u predškolskoj dobi, koji provodi Dječja bolnica Srebrnjak, rezultirat će uvođenjem koncepta personalizirane uravnotežene prehrane u odabranim dječjim vrtićima. Koncept će pratiti informatički sustav tvrtke IN2 koji će omogućiti prikupljanje i razmjenu podataka između Dječje bolnice Srebrnjak te vrtićkih ustanova.

Stalan porast stanja i bolesti u dječjoj populaciji nastalih ili kao posljedica nepravilnih prehrambenih navika ili koji zahtijevaju poseban prehrambeni režim potaknuo je stručnjake iz Dječje bolnice Srebrnjak da osmisle koncept uvođenja personalizirane uravnotežene prehrane u dječjim vrtićima. Ovaj jedinstveni projekt usmjeren je na rješavanje jednog od vodećih javnozdravstvenih izazova i zahtijeva suradnju multidisciplinarnog tima, a svoj doprinos projektu dat će i stručnjaci iz tvrtke IN2. Važnost ovog projekta vrijednosti 7,6 milijuna kuna prepoznala je i Europska unija te je financiranje većim dijelom ostvareno u okviru poziva za Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projekt P4 službenog je naziva ”Koncept personalizirane uravnotežene prehrane u dječjim vrtićima kroz istraživačko-razvojnu informatičku platformu” (KK.01.1.1.07.0074).

„Zdrava prehrana preduvjet je zdravlja pa je kod djece od najranije dobi neophodno poticati zdrave prehrambene navike te prilagođavati prehranu sukladno profesionalnim nutricionističkim standardima i savjetima. Suočeni smo s problemom manjka stručnog osoblja u vrtićkim ustanovama koje bi vodilo brigu o potrebama prehrane djece, sastavljalo te prilagođavalo jelovnike. Od roditelja djece s alergijom na hranu najčešće se zahtjeva da od kuće donose hranu koju dijete smije konzumirati, a vrtići su nerijetko prisiljeni odbijati djecu s alergijama na hranu budući da nemaju adekvatne uvjete za posebne režime prehrane. Postoji značajna potreba za razvojem ove platforme čiji će rezultat biti odgovarajuća zdravstvena usluga po pitanjima problematike prehrane djece u obliku individualno prilagođene pravilne prehrane“, pojasnila je izv. prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, dr.med. iz Dječje bolnice Srebrnjak, voditeljica referentnog centra Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju djece.

Dr.sc. Ivo Dumić-Čule, dr.med., ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, ističe da su „odobrena sredstva za ovaj projekt, prvi takav u Hrvatskoj, još jedna u nizu potvrda kvalitetnog i naprednog znanstveno-istraživačkog rada DB Srebrnjak.  Kako je riječ o javnozdravstvenom projektu koji je usmjeren na dobrobit najmlađih članova našeg društva, a i kao potpora roditeljima i vrtićkim ustanovama, potrebna je šira znanstveno-stručna suradnja i iznimno mi je drago da u partnerstvu s tvrtkom IN2 imamo tim koji može ovu viziju pretvoriti u stvarnost.“

Ovaj će dvogodišnji projekt rezultirati uvođenjem koncepta tzv. personalizirane uravnotežene prehrane u ciljanim dječjim vrtićima tri hrvatske županije u cilju očuvanja zdravlja i prevencije kroničnih bolesti, s osobitim naglaskom na pružanje adekvatne skrbi, odnosno prehrane djeci s alergijama na hranu i drugim stanjima koja zahtijevaju posebne prehrambene uvjete. Koncept će pratiti informatički sustav tvrtke IN2 koji će omogućiti prikupljanje i razmjenu podataka, odnosno poveznicu između sudionika u procesu prehrane, u ovom trenutku vrtićkih te u budućnosti i osnovnoškolskih ustanova.

„Ponosni smo i veseli nas što imamo priliku razviti novo IT rješenje kao rezultat opsežnog znanstveno-istraživačkog rada ostvarenog multidisciplinarnom suradnjom.  Posebno nas motivira ovaj izazov s kojim se većina nas može i poistovjetiti kroz svoju roditeljsku ulogu. U razvoju projekta prvo nam slijede dizajn rješenja u koji se od samog početka uključuje tim nutricionista i liječnika te izgradnja rješenja u našim razvojnim centrima u Zagrebu i Puli. Potom ćemo rješenje implementirati u pilot ustanove te pratiti i potvrditi rezultate na temelju znanstvenih podataka. Kako bismo imali što cjelovitije i kvalitetnije rješenje obuhvatit ćemo sve regije Hrvatske, svaku sa svojim prehrambenim specifičnostima. Na osnovu dobivenih podataka i znanstveno-istraživačkog rada partnera na projektu formirat će se Registar alergija uz dodatne korisne opcije poput jelovnika na Internet stranicama vrtića te mobilne aplikacije za praćenje prehrane djeteta za njihove roditelje“, izjavio je Siniša Košćina iz IN2.