Zagreb, 31. kolovoza 2022. (GIA) – Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) snažno su porasli tijekom srpnja u odnosu na lipanj, za 4,1 milijardu kuna ili 1,6 %, na osnovi transakcija, te su na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj 2021., ubrzali rast sa 7,9 % u lipnju na 8,9 % u srpnju, navodi se u novom HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za srpanj ove godine.

Taj se mjesečni rast uglavnom odnosi na kredite koji su u srpnju porasli za 3,8 milijardi kuna ili 1,5 % (na osnovi transakcija). Promatrano po sektorima, najveći mjesečni rast bilježe krediti poduzećima (2,6 milijardi kuna), od čega se otprilike 2,0 milijarde kuna odnosi na kredite manjem broju poduzeća koja se bave distribucijom električne energije i plinovitih goriva, a sredstva namjeravaju iskoristiti za financiranje investicija i obrtnog kapitala. Snažan rast kredita poduzećima tijekom srpnja zajedno s padom tih kredita u istom mjesecu prošle godine rezultirao je znatnim ubrzavanjem rasta na godišnjoj razini (na 15,7 % u srpnju, s 12,3 % u lipnju).

Krediti stanovništvu također su nastavili rasti (1,2 milijarde kuna) na mjesečnoj razini odražavajući ponajviše rast stambenih kredita (1,0 milijardu kuna) pod utjecajem programa državnog subvencioniranja stambenih kredita, dok su gotovinski nenamjenski krediti tek blago porasli, za 0,2 milijarde kuna. Unatoč razmjerno snažnom porastu stambenih kredita u srpnju u odnosu na lipanj ti su krediti na godišnjoj razini usporili rast s 9,5 % na 9,3 % zbog učinka baznog razdoblja, odnosno nešto većeg rasta stambenih kredita u srpnju prošle godine. Stopa rasta gotovinskih nenamjenskih kredita stagnirala je na razini iz svibnja (3,6%), pa su tako ukupni krediti stanovništvu blago usporili godišnji rast s 5,6 % na 5,5 %

Izvor: HNB

Objavljeno 31. kolovoza 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.