Zagreb, 31. kolovoza 2022. (GIA) – Nakon dvije godine na čelnoj poziciji u dogovoru s vodstvom Hrvatske udruge poslodavaca g. Damir Zorić povlači se s mjesta glavnog direktora HUP-a.

Gospodin Zorić, dugogodišnji član Izvršnog odbora HUP-a ima bogatu poslovnu karijeru, obnašao je različite državne dužnosti te niz godina proveo na vodećim pozicijama osiguravajućih društava. Damir Zorić vodio je HUP tijekom perioda obilježenog krizom uzrokovanom koronavirusom te tijekom tog razdoblja zastupao interese hrvatskog gospodarstva, poduzetništva i potvrdio status HUP-a kao kvalitetnog socijalnog partnera. U mandatu gospodina Damira Zorića započeti su pregovori o novom Zakonu o radu te je izrađen prijedlog cjelovite porezne reforme kojeg je Udruga uputila Vladi.

Izvršni odbor HUP-a je na svojoj je sjednici imenovao gđu. Irenu Weber novom glavnom direktoricom koja će svoju dužnost preuzeti 1. rujna 2022.

Irena Weber menadžerica je s bogatim iskustvom u korporativnom i financijskom sektoru. Radila je na najvećim transakcijama spajanja, preuzimanja i restrukturiranja u Hrvatskoj i regiji. Bogato iskustvo rada s kompanijama iz gotovo svih poslovnih sektora dalo joj je kvalitetan uvid u izazove s kojima se suočavaju poduzetnici u hrvatskom gospodarstvu.

Hrvatsko gospodarstvo je pod pritiskom energetske krize i povijesno visoke inflacije. Teret energetske krize u prvoj polovini tekuće godine u najvećoj je mjeri pao na poduzetnike, čiji su troškovi za plin i električnu energiju narasli i do pet puta. Ključni izazov stoga je, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, što hitnije osmisliti model kojim će se smanjiti pritisak na poduzetnike i osigurati stabilna poslovna budućnost za velike proizvodne sustave ali i male i srednje poduzetnike.

“Pred nama je vrlo  izazovna jesen. Fokus Hrvatske udruge poslodavaca bit će u vrlo kratkom roku iznaći dogovor o cijenama plina i električne energije za poduzetnike. U ovom trenutku tvrtke plaćaju i do pet puta veće račune za energente nego u istom periodu prošle godine, što nijedan poduzetnik ne može izdržati bez teških posljedica. Poslovni sektor više nije u mogućnosti samostalno iznijeti poskupljenje energenata i predstojeću energetsku i digitalnu tranziciju, koja im je nužna za opstanak. Poduzetnici su ti koji osiguravaju plaće svim zaposlenicima i mirovine građanima, investicije, razvoj i rast standarda. Ovo je trenutak kada im moramo pomoći da prevladaju ovu rastuću krizu“, poručila je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber. 

Hrvatska udruga poslodavaca zahvaljuje gospodinu Damiru Zoriću na predanom radu i zagovaranju kvalitetnije poduzetničke klime u Hrvatskoj.

 „Damir je preuzeo vođenje HUP-a u izazovnim vremenima za poduzetnike i gospodarstvo u Hrvatskoj, uspješno je konsolidirao organizaciju i ostvario postavljene ciljeve te doprinio prepoznavanju važnosti poslodavaca. Zahvaljujemo se Damiru na dosadašnjem doprinosu, a Ireni želimo puno uspjeha u radu.“ izjavio je predsjednik HUP-a Mihael Furjan.

Izvor i foto: HUP

Objavljeno 31. kolovoza 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.