Zagreb, 26. studenoga 2020. (Erstebank) – Prema istraživanju o navikama kupnje, koje je tvrtka IMAS na uzorku od 500 ispitanika u rujnu 2020. godine provela za potrebe Erste Grupe, u Hrvatskoj su žene sklonije online kupnji, a taj je oblik nabave posebno popularan među dobnom skupinom od 15 do 29 godina.

Bez obzira na specifičnu situaciju povezanu s pandemijom koronavirusa, putovanja ili karte za prijevozna sredstva i dalje su najpopularnija kategorija u online kupnji – 56% ispitanika na ovaj je način već obavilo ili namjerava obaviti kupnju. To je ujedno i povećanje od 6% u odnosu na 2019. godinu. Online kupnjom knjige je nabavilo ili namjerava nabaviti 53% ispitanika, dok je treća najpopularnija kategorija kupnja odjeće, obuće i modnih dodataka (51%).

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koristeći online kupnju najmanje skloni kupovati prehrambene proizvode, 36%, što ipak predstavlja porast od 5% u odnosu na 2019. godinu.

Dodatno, istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj 48% ispitanika koristi online/mobilno bankarstvo za obavljanje kupnje i prijenos novca što je, u odnosu na 2019. godinu, porast od 3%.

Online kupnja više se koristi u ostalim zemljama SIE regije

Kad govorimo o ostalim zemljama Srednje i Istočne Europe, u kojima posluje Erste Grupa, online kupnja najpopularnija je u Češkoj gdje su ispitanici najskloniji online kupnji putovanja i karata za prijevozna sredstva (85%), dok su gotovo podjednako skloni online kupnji odjeće, obuće i modnih dodataka te knjiga (84%). Kao i u Hrvatskoj, najmanje ispitanika u Češkoj online kupnjom nabavilo je ili namjerava nabaviti prehrambene proizvode (61%). Zanimljiva je situacija u Slovačkoj gdje je 88% ispitanika izjavilo da bi online kupnjom nabavljalo knjige, zatim putovanja i karte za prijevozna sredstva te elektroničku opremu (85%), dok su odjeća, obuća i modni dodatci zauzeli četvrto mjesto s 84%.

Online/mobilne načine plaćanja u Češkoj koristi 80% ispitanika, slijedi je Slovačka sa 79% ispitanika, dok se online/mobilno bankarstvo za obavljanje kupnje i prijenos novca najmanje koristi u Rumunjskoj (47%) i Srbiji (39%).

Sigurnost pri online kupnji iznimno je važna

„S obzirom na to da je pred nama tzv. Black Friday vikend, odnosno vikend kada mnogi trgovci nude popuste na svoje proizvode i usluge, prema iskustvima koje imamo iz prethodnih godina, broj transakcija veći je od uobičajenog. Tako smo prošle godine tijekom „Black Friday“ vikenda koji je trajao od petka 29.11. do nedjelje 1.12., zabilježili više od 222 tisuća transakcija Diners Club karticama, odnosno 24% više transakcija u odnosu na vikend ranije. Osim toga, istoga vikenda zabilježen je i 59% veći volumen transakcija napravljenih Diners Club karticama. Upravo zbog povećanog broja i volumena transakcija u danima koji su pred nama, a posebno ako znamo da će velik broj kupnji biti učinjen online, izrazito je važno obratiti pažnju i da online kupnja bude obavljena uz sve potrebne mjere sigurnosti. Jedan od načina praćenja svojih transakcija je i kroz Erste Card Club mobilnu aplikaciju koja omogućuje detaljan i transparentan pregled troškova“, rekla je Anita Markota Štriga, članica Uprave Erste Card Cluba.

Iako je ove godine sigurnost u svakom smislu (pa i sigurnost na internetu) postala jako važna, s porastom broja korisnika raznih digitalnih usluga i porastom online kupaca, povećava se i mogućnost raznih pokušaja prijevara. Stoga nije naodmet prilikom obavljanja online kupnje pripaziti na nekoliko stvari.

Kupnja bi se uvijek trebala obavljati u provjerenim internetskim trgovinama, a osim provjeravanja uvjeta poslovanja internetske trgovine u kojoj se obavlja kupnja, potrebno je nikad ne odgovarati na e-mailove ili SMS poruke koje od korisnika zahtijevaju podatke o računu, a od iznimne je važnosti redovito provjeravati svoje račune te voditi evidenciju o učinjenim troškovima.

Korisnički podatci nikad se ne bi trebali zapisivati niti pohranjivati na računalu, a računalo bi se redovito trebalo ažurirati novim sigurnosnim protokolima i ‘zakrpama’. Više savjeta o sigurnosti moguće je pronaći na web stranicama Erste banke.