Zagreb, 8. ožujka 2021. (IMC) – Prema PwC-ovim stručnjacima i autorima izvješća „Women in Work Index. The impact of COVID-19 on women in work”, žene će više nego muškarci osjetiti utjecaj pandemije COVID-19, koji mjeri ekonomsko osnaživanje žena u 33 zemlje članice OECD-a. Više je žena nego muškaraca zaposleno u sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom COVID-19, a preliminarni podaci već pokazuju da su u 17 od 24 zemlje članice OECD-a koje su izvijestile o porastu nezaposlenosti u 2020. godini žene više pogođene gubitkom posla nego muškarci.

Pandemija COVID-19 imala je ogroman utjecaj na tržišta rada širom svijeta. Brojni lockdowni i zatvaranja određenih sektora tijekom mnogih mjeseci doprinijeli su gubitku mnogih radnih mjesta. U usporedbi s 2019. godinom, procijenjena godišnja stopa nezaposlenosti u OECD-u u 2020. porasla je za 1,7 postotnih bodova za žene (s 5,7 % u 2019. na 7,4 % u 2020.) i 1,5 postotnih bodova za muškarce.

Podaci prikupljeni u PwC-ovom izvješću pokazuju da je globalno 40 % zaposlenih žena (gotovo 510 milijuna) zaposleno u sektorima koje Međunarodna organizacija rada identificira kao najteže pogođene pandemijom COVID-19, u usporedbi s 37 % muškaraca koji rade u tim sektorima. Dotični sektori uključuju turizam, zabavu i rekreaciju, trgovinu i usluge prehrane.

„Pozitivan trend izjednačavanja prilika za žene na tržištu rada prekinut je pandemijom  pa je potreban sustavan pristup kako bi se suzbili negativni učinci ove krize. Odgovor bi mogle biti inicijative za promicanje provedbe strategija ravnopravnosti spolova na radnom mjestu, povećanje broja žena zaposlenih u sektorima koji trenutačno najbrže rastu ili nastojanje da žene i muškarci budu jednako plaćeni za rad jednake vrijednosti. Uska suradnja između vlada i poslodavaca ključan je element bez kojeg se neće postići uspjeh ”, rekao je Cezary Żelaźnicki, partner u PwC-u Poljska, zadužen za aktivnosti poticanja raznolikosti i uključenosti u srednjoj i istočnoj Europi.

Women in Work Index 2021

Kao i svake godine, PwC-ovi stručnjaci pripremili su popis zemalja članica OECD-a u pogledu pristupačnosti pojedinih tržišta rada za žene. Čimbenici uzeti u obzir uključuju razliku u plaćama među spolovima, udio u radnoj snazi i stope nezaposlenosti u obje skupine te broj ljudi koji rade puno i skraćeno radno vrijeme. Ovogodišnje izdanje PwC-ovog izvještaja obuhvaća podatke za 2019. godinu.

Prva mjesta na ovogodišnjoj ljestvici drže Island, Švedska i Novi Zeland, dok posljednje pozicije pripadaju Meksiku, Južnoj Koreji i Čileu.

Među zemljama srednje i istočne Europe, Slovenija se nalazi na najvišem mjestu (4. mjesto). Poljska je rangirana 11., Mađarska 18., a Estonija 19. Češka i Slovačka nalaze se tek u posljednjoj trećini popisa, zauzevši 22. i 26. mjesto.

„Određene zemlje regije srednje i istočne Euopre imaju razloga biti zadovoljne, jer je u mnogim specifičnim pokazateljima analiziranim pri kreiranju indeksa žena na poslu njihov položaj znatno iznad prosjeka OECD-a”, dodaje Cezary Żelaźnicki. 

Pojedinačni pokazatelji rada:

  • Razlika u plaći među spolovima – Poljska zauzima 5. mjesto od 33 zemlje OECD-a
  • Udio žena u radnoj snazi – 9. mjesto pripalo je Estoniji
  • Razlika između stope udjela žena i muškaraca u radnoj snazi  – 7. mjesto pripada Sloveniji
  • Stopa nezaposlenosti žena – Mađarska je ovdje na 7. mjestu
  • Stopa zaposlenosti žena s punim radnim vremenom – prva 4 mjesta zauzimaju zemlje srednje i istočne Europe: Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska

Autori izvještaja ističu da bi se, ako bi sve zemlje OECD-a uspjele podići stopu zaposlenosti žena na onu u Švedskoj (81 %), BDP cijele skupine mogao dugoročno povećati za čak 6 bilijuna američkih dolara. Zemlje koje trenutačno imaju najniže stope zaposlenosti žena, poput Meksika, Italije i Grčke, imale bi najviše dobiti.

Puno izvješće dostupno je na: https://www.pwc.co.uk/economic-services/WIWI/women-in-work-2021-executive-summary.pdf