Split/Zagreb, 26. travnja 2023. (GIA) – Objavljeni su rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prvo tromjesečje 2023. godine koji konačno pokazuju početak stabilizacije opskrbnih lanaca, točnije opskrbe poluvodičima. Poslovni prihodi Grupe iznose 33,07 milijuna eura i niži su za 1,1 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ali glavni razlozi takvog kretanja su značajno smanjeni prihodi s ruskog tržišta. Istovremeno, poslovni prihodi matičnog društva porasli su za 8,2 posto i iznose 25,37 milijuna eura, dok su prihodi Grupe na tržištima Europske unije i Srbije porasli za 18,8 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) na razini Grupe iznosi 2,8 milijuna eura i niža je za 14,5 posto, no primjetno je njezino poboljšanje u odnosu na prethodna izvještajna razdoblja. Ostvarena neto dobit Grupe za prva tri mjeseca iznosi 0,68 milijuna eura i bilježi značajan rast u odnosu na usporedno razdoblje.
„S obzirom na geopolitičku situaciju te znatno niže prihode i aktivnosti na ruskom tržištu, rezultati Grupe su očekivani, ali značajno je smanjen udio s tog tržišta u ukupnim prihodima grupacije pa iznosi svega 7,21 posto. Unatoč okolnostima i situaciji u kojoj jedna ruska tvornica ne radi, a druga proizvodi sa smanjenim kapacitetima, važno je napomenuti kako su ruska društva promatrana kao cjelina samoodrživa i financijski neovisna o matičnom društvu. Istovremeno, u Europi broj novoregi-striranih automobila raste i to na svim važnijim tržištima. Uz više od 95 milijuna eura novih poslova ugovorenih u promatranom razdoblju za europsko tržište, takvi nam pokazatelji daju razloga za um-jereni optimizam. Zbog neizvjesnosti na tržištu, oprez je i dalje nužan, ali naša je primarna zadaća u narednom razdoblju ojačati svoju poziciju razvojnog dobavljača i očuvati financijsku stabilnost“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.
Iako su i dalje prisutne geopolitičke neizvjesnosti te značajni inflatorni pritisci, cijene sirovina i ener-genata donekle su se stabilizirale. To ima pozitivan utjecaj na rezultate društva, uz određena uskla-đenja prodajnih cijena koja su provedena.
„Pred nama je razvojna godina i potpuno smo usmjereni na kvalitetnu pripremu ugovorenih poslova, s obzirom da je tijekom 2024. godine planiran početak serijske proizvodnje gotovo svih projekata ugovorenih tijekom ove i prošle godine. Prilagođavamo se okolnostima, ali imamo jasnu viziju i cilj. Proširenjem svojih razvojnih i proizvodnih portfelja želimo osnažiti svoju poziciju na europskom trži-štu i spremno se pridružiti novoj eri automobilske industrije“, rekao je Marinko Došen.

Izvor i foto: AD Plastik

Objavljeno 26. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM