• Pravo sudjelovanja na natječaju imaju startupovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije
  • Kao i na najvećim svjetskim startup natjecanjima, investitor će odrediti finalni iznos sredstava, a najniži zajamčeni iznos je 5000 eura
  • Osnovni je uvjet za sudjelovanje da prijavljena ideja izravno ili neizravno pridonosi smanjenju onečišćenja zraka u regiji

Zagreb, 23. rujna 2020. (Hauska) – Europski lider u istraživanju i razvoju te najveća njemačka kemijska kompanija BASF raspisuje regionalni natječaj za investiranje u domaću startup scenu, s posebnim naglaskom na one startupove čija rješenja pridonose održivu razvoju.

Prijave za BASF Startup Science počinju danas i traju do 1. studenoga u ponoć. Minimalna nepovratna novčana sredstva određena za najbolje ideje iznose 5000 eura, a najbolji startupovi ostvarit će priliku za daljnje financiranje od strane BASF-a.

Natječaj je namijenjen za startupove iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, a osnovni je uvjet za sudjelovanje da prijavljena ideja izravno ili neizravno pridonosi smanjenju onečišćenja zraka.

„Kvaliteta zraka jedan je od najvećih izazova današnjeg vremena i tema na koju čovječanstvo sve više obraća pozornost. Bez obzira na to radi li se o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, višegodišnjem iskustvu u proizvodnji katalizatora za smanjenje emisije štetnih plinova u automobilima ili entuzijastičnim idejama pojedinaca, očito je da moramo zajedno pristupiti rješavanju problema koji već sada utječe na kvalitetu života svakoga od nas“, ističe Simon Franko, direktor BASF-a u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Srbiji.

Franko napominje da je nedostatak novčanih sredstava najčešći razlog zašto individualne ideje ne budu ostvarene te ističe da će BASF omogućiti da, uz novčanu podršku, startupovi i dalje razvijaju svoje ideje.

„Često naiđemo na vijest o nečijoj dobroj zamisli, ali rijetko vidimo što se s njom dalje dogodilo. Mnogo je i onih projekata za koje nikada nismo imali priliku ni čuti jer su zbog nedostatka inicijalnih sredstava njihovih autora ostali samo na papiru. Neovisno o tome odnosi li se ideja na energetsku učinkovitost stanova, proizvode za pročišćavanje zraka, smanjenje ispušnih plinova ili što drugo, BASF nudi novčanu podršku. Želimo da i neafirmirani inovatori razviju svoje projekte do kraja“, objašnjava Franko.

Franko dodaje da će najbolja ideja biti nagrađena s najmanje 5000 eura: „BASF ima jedan od najvećih odjela za istraživanje i razvoj na svijetu i može podržati razvoj startupa do kraja. Naravno, kao i na svakom velikom startup natjecanju, investitor se može odlučiti za više dobrih ideja ili pak odlučiti ne podržati nijednu od njih. Kakva god bila krajnja odluka, BASF je osigurao investiciju od 5000 eura za najbolje rješenje prema izboru stručnog žirija.“

Pravo sudjelovanja na natječaju BASF Startup Science imaju startup ideje pojedinaca ili timova od 18 do 35 godina, a projekt može biti u početnoj ili poodmakloj fazi razvoja. Dodatne informacije o natjecanju, uvjetima i načinu prijave dostupne su na stranici www.start-up-science.com.