Zagreb, 9. veljače 2023. (GIA) – Hrvatska udruga proizvođača bioplina na svojoj je Skupštini danas usvojila tri zaključka koja su, kako su istaknuli, presudna za spas i opstojnost bioplinskog sektora u Hrvatskoj. Zaključeno je kako je bioplinska postrojenja potrebno izuzeti iz Uredbe o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije. Ta će mjera omogućiti da 26 MW bioplinskih postrojenja nastavi proizvodnju. Kao drugo, potrebno je u novu Uredbu o poticanju električne energije iz obnovljivih izvora, implementirati prethodno usuglašenu formulu, u članak 48., koja je bioplinskim postrojenjima u okviru HROTE-a omogućuje financijski bonus neophodan za pozitivno poslovanje bioplinskih elektrana.
Treći zaključak je da je potrebno donijeti Uredbu kojom će se postrojenjima, koja su bila prisiljena raskinuti svoje ugovore, omogućiti ponovno potpisivanje ugovora s HROTE-om uz otkupnu cijenu električne energije koja će se računati prema novoj metodologiji. Navedena mjera omogućiti će da 26 MW bioplinskih postrojenja nastavi s proizvodnjom i pozitivno posluje do kraja važenja ugovora s HROTE-om.
Predsjednik HUPB-a Marijan Cenger kazao je kako je gorući problem s kojim se suočavaju od kraja 2021. enormni porast cijena svih inputa.
-Taj je problem eskalirao u jesen 2022. čime je poslovanje bioplinskih elektrana dovedeno do toga da je postalo neisplativo. Stanje je alarmantno jer se svaki mjesec generiraju gubici u desecima tisuća eura i to nije održivo. Zbog toga su neka postrojenja ugašena, a neka su značajno smanjila proizvodnju – istaknuo je Cenger koji je na Skupštini ponovno izabran za predsjednika Udruge. Na Skupštini je za njegovog zamjenika izabran Emil Guščić, te za potpredsjednike Toni Raič, Josip Puljko i Dalibor Vrček. Za tajnika je izabran Ante Topalović. Na Skupštini je izmijenjen i Statut, te su usvojena financijska izvješća o radu Udruge u 2021. i 2022.

Izvor: HUPB Foto: pixabay/ADMC credit

Objavljeno 9. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.