ZAGREB, 27. listopada 2023. (GIA) – Vodeća hrvatska kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, Dalekovod, uspješno je završila iznimno zahtjevan projekt zamjene dalekovoda Barsebäck-Sege u Švedskoj, naručen od strane nacionalne energetske kompanije Svenske Kraftnät. Švedski investitor Dalekovodu je dodijelio i posebnu nagradu za doprinos zaštiti okoliša te održavanju zdravlja i sigurnosti na radu.

Projekt Barsebäck-Sege je obuhvatio radove na dalekovodu u dužini od 28 kilometara, dok je u samo 52 dana, kroz dvije etape, uklonjeno ukupno 78 postojećih stupova, izgrađeni su novi temelji, sastavljeni i podignuti stupovi te odrađeni elektromonterski radovi. Svi stari dijelovi su pažljivo uklonjeni, a teren se vraća u prvobitno stanje s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša, biljnog i životinjskog svijeta. Projekt je mobilizirao stotinu radnika Dalekovoda, vrhunskih inženjera i građevinara, stručnjaka zaštite na radu i montera, čime je Dalekovod potvrdio svoju poziciju međunarodno priznate kompanija u području energetike.

„Projekt zamjene dalekovoda Barsebäck-Sege dodatna je potvrda kako Dalekovod ima kapacitete, iskustvo i vrhunske ljude za realizaciju najzahtjevnijih projekata. Ovime smo dodatno ojačali svoju poziciju na skandinavskom tržištu, ali i na tržištu Europe, koje otvara brojne prilike kroz najavljena značajna ulaganja u modernizaciju energetske infrastrukture. Zadovoljni smo jer smo opravdali dugogodišnje povjerenje švedskog investitora te tako ohrabreni nastavljamo uspješnu suradnju na drugim projektima. Realiziran projekt predstavlja i konkretan argument domaćim i stranim investitorima da povjerenje u realizaciji projekata u energetici i prometnoj infrastrukturi daju Dalekovodu.“, rekao je Tomislav Rosandić, predsjednik Uprave Dalekovoda.

Dalekovod kao primjer drugima

O profesionalnosti Dalekovoda i njihovom položaju na Skandinavskom tržištu govori i nedavno priznanje za izuzetne napore u području sigurnosti u energetskom sektoru, koje im je dodijeljeno u sklopu godišnjeg Health&Safety Summita u organizaciji Svenske Kraftnät, održane u Stockholmu. Riječ je o godišnjoj konferenciji koju

švedska nacionalna kompanija organizira u sklopu Europskog tjedna radnog okruženja, a fokusira se na održivost i sigurnost svih aktera u energetskom sektoru. Nagrada je ove godine dodijeljena po prvi put, a Dalekovodu je pripala zahvaljujući besprijekornom upravljanju projektom Grundfors ledningsåtgärder koji je obuhvatio rekonstrukciju četiri postojeća 400 kV voda i jednog 220 kV voda oko nove trafostanice.

Uime Dalekovoda nagradu su preuzeli: voditeljica odjela za poslovnu izvrsnost Sanja Svilković, voditelj projekta Grundfors Milan Brnas, voditelj službe za zaštitu na radu Milan Matošević te član Uprave Tvrtko Zlopaša, koji je prilikom preuzimanja nagrade rekao: “Sigurnost i zaštita zdravlja ljudi su Dalekovodu u posebnom fokusu već gotovo 75 godina i zato nas ova nagrada posebno veseli. To je priznanje za sve naše dosadašnje napore u sustavnom upravljanju i brizi o ljudima i okolišu. Vidimo je i kao dodatnu motivaciju za daljnje iskorake, jer Dalekovod svakodnevno analizira postojeće procedure i razvija sigurnosne i zaštitne mjere na dobrobit svojih zaposlenika.”

Nakon nagrade i uspješne realizacije projekata u Švedskoj, Dalekovod ima ambiciozne planove za budućnost. Kao međunarodno prepoznatu kompaniju posebno ohrabruju i najave kako Njemačka, Norveška, Švedska, Finska uz ostale zemlje, u narednih 10 do 15 godina intenzivno planiraju realizaciju projekata energetske infrastrukture vrijednih više desetaka milijardi eura.

Budući da kompanija vrhunski kotira u području energetike, uz kapacitete, znanje i iskustvo, projekte u europskim zemljama, ali i na domaćem tržištu, Dalekovod otvara nove mogućnosti za rast i razvoj te doprinosi stvaranju novih radnih mjesta.

Izvor i foto: Millenium promocija/Dalekovod

Objavljeno 27. listopada 2023.