Kad bi se u jednoj riječi opisalo Splićanku Petru Lemešić tad bi to bila riječ – multipraktik. Ugostili smo je u Poslovnom điru, podcastu prvog poslovnog radija PoslovniFM kao vlasnicu OPG Dragičević, modnu kreatoricu koja je radila za uglednog kreatora Jean Paula Gaultiera, te turističku djelatnicu.
Kako je krenuo njezin prilično neobični poduzetnički put od crvenih tepiha do motike i zemlje ispričala je urednici i voditeljici Ojdani Koharević.

Davnih je godina krenula u svijet mode na poznatoj modnoj manifestaciji i u tom svijetu ostala veliki dio života, a u taj svijet zakoračila je zahvaljujući poznatoj Splićanki.

– To je stvarno jedna posebna priča. Neda Makjanić Kunić gurnula me u to, da na ‘Fashion week’ popratim njezinu reviju modnim dodacima. Radila sam torbe za nju, te su torbe jako dobro prošle i tada mi se otvorio taj svijet dizajna. Stjecajem okolnosti, išla sam kod prijateljice u London, pao je veliki snijeg, bile su prekinute sve veze i tada sam naišla na oglas da Jean Paul Gaultier traži mlade dizajnere. Aplicirala sam samo da vidim kako funkcionira taj studio…. prisjeća se Petra.

– Bez ikakve veze, aplicirala sam, oni su me pozvali, a kako je moj otac u to vrijeme imao tvrtku za proizvodnju plastičnih masa, naučio me raditi s gedorama, žicom, pilama….Oni su se iznenadili koliko znanja ima u mojim rukama, odgovorila je Petra. Za nekoliko mjeseci bila je jedna od sedam izabranih, dobila je stipendiju i počela raditi za tu uglednu modnu kuću, raditi na modnim dodacima, torbama…

Kako kaže, rad za njih je potpuno neobičan doživljaj, to je kao rudnik na 2000 metara gdje čovjek traži svoj dijamant. Na pitanje urednice i voditeljice po čemu se njihov sustav poduzetništva razlikuje od našega.

– Razlika je u tome što kod njih nema pametnih, nego vrijednih, upornih radnika. Ogromna je konkurencija, stalno moraš raditi na sebi i prepoznaju se talenti. Ovdje kod nas to nije tako, ovdje se može uspjeti i bez talenta, govori Petra. Njezina mentorica bila je 82-godišnja Ruskinja, žena koje se slavni kreator nije želio odreći. To, kaže, najbolje oslikava koliko se u svijetu cijene talentirani i vrijedni radnici. Cjelovit podcast poslušajte na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnoga radija PoslovniFM ili preuzmite za kasnije slušanje.

Nakon te modne epizode, uslijedilo je nešto sasvim drugo, umjesto perli, šljokica, svile i dijamanata, Petra se uhvatila zemlje i motike, te osnovala OPG.

 – Moji roditelji su imali ranč u Planom kraj Trogira, nakon očeve smrti, naslijedila sam ranč i našla svoj mir. I dalje sam crtala, kreirala, ali vratila sam se među masline…. Sve je bilo super do 2017.godine kada se dogodio požar, izgorilo je 130 maslina, izgorjela su dva vinograda, jedan vinograd crljenka….Nakon godina rada trebalo je krenuti iz početka, moram priznati da sam nakratko izgubila i motiv, no trebalo je krenuti dalje, prisjeća se Petra Lemešić. Od ržave je dobila maksimalnu odštetu i sve je podigla ponovo, doslovno iz pepela.

– Birokracija je troma, ima puno ljudi, puno zahtjeva… Primjerice mi smo imali problem jer makadamskim putem kroz naša polja nisu mogla proći vatrogasna kola. Puno je vremena prošlo i konačno smo to riješili. To je samo jedan jedan dio problema s kojima se susreću poduzetnici, navodi Petra.

S drugim suprugom Matkom krenula je u turističke vode, imaju brod za turističke izlete, apartmane za iznajmjivanje. Teško je, no ako se predano radi, može se uspjeti.

– Moj Matko, nakon teškog dana u turizmu, kaže ‘Ajmo u masline’- kroz smijeh govori Petra. Kako kaže turizam je važna gospodarska grana, no gospodarstvo naše države se ne smije bazirati na turizmu, već treba jačati poljoprivredu, jer uskoro nećemo imati što jesti.

Za sam kraj je prava poslastica: Petra Lemešić je bila u braku s poznatim moreplovcem Leom Lemešićem i nakon razvoda je s njim ostala u dobrim odnosima, povezuju ih sinovi, unuci i ljuba prema moru.

Stoga dok ovo budete slušali i čitali, Petra će s bivšim suprugom, njegovom suprugom, svojim suprugom Matkom Pavkovićem te prijateljem Marinom Ružićem i njegovom suprugom,  krenuti na put oko svijeta brodom ‘Simbad’ koji bi trebao trajati oko 7 godina. Iako projekt traje sedam godina, posade će se izmjenjivati pa će se tako i Petra s broda vraćati doma kako bi odradila sezonu, napravila posao na OPG-u, a zatim ponovno nastavila s plovidbom.

– Putovanje se planira već 7 godina, projekt se bazira na tome da se obitelj druži, da nam na brod dolaze djeca, da upoznajemo svijet, ali i pronosimo ime Hrvatske, poručuje Petra Lemešić.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 27. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.