Zagreb, 14. svibnja 2024. (GIA) – U okviru programa društvenog bankarstva Erste banka dosad je za više od 680 klijenata osigurala financijska sredstva u vrijednosti od 17 milijuna eura te na taj način direktno utjecala na otvaranje više od tisuću radnih mjesta u Hrvatskoj, odnosno pomogla ih očuvati čak 2.300. Pritom je svako drugo radno mjesto bilo namijenjeno ženama, a 10% osobama iz marginaliziranih društvenih skupina.Rezultati su to druge po redu procjene učinka Programa društvenog bankarstva međunarodne Erste grupe na lokalnu zajednicu u SIE regiji, provedene prema metodologiji razvijenoj u suradnji s bečkim sveučilištem Vienna University of Economics and Business.

Erste banka jedina je banka na hrvatskom tržištu koji pruža ekspertnu i sveobuhvatnu uslugu segmentu poduzetnika početnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika, s ciljem njihove financijske inkluzije. Program se od 2016. provodi u svima zemljama članicama međunarodne Erste grupe, a osim što nudi pristup individualiziranom financijskom praćenju, program društvenog bankarstva uključuje podršku kroz edukacije, financijsko savjetovanje i poslovne alate. Cilj ovog programa je davanje doprinosa razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana. Društveno bankarstvo Erste banke dosad je edukacijski podržalo više od 20 tisuća poduzetnika početnika i gotovo 1.600 društvenih poduzetnika i neprofitnih organizacija.

„I ovaj izvještaj o društvenom učinku pokazao je da smo kao društveno odgovorno bankarstvo i dalje na pravom putu. Naime, preko 50% naših financiranih klijenata izjavilo je da ne bi imali pristup nekom drugom obliku financiranja da im mi kao banka to nismo pružili. S druge strane, ekspertna usluga neprofitnim organizacijama i društvenim poduzetnicima još je uvijek jedinstvena na tržištu i kao takva prepoznata od klijenata“, rekla je Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno bankarstvo.

U okviru podrške poduzetnicima početnicima financirano je nešto manje od 500 klijenata u iznosu od 9,6 milijuna eura, dok je program edukacije koristilo više od 20 tisuća klijenata. Na taj način sačuvano je oko 1.300 radnih mjesta, a otvorilo se njih 700. Uz navedeno, 85% podržanih klijenata izjavilo je da je njihova financijska situacija bolja, dok 53% klijenata smatra da bez naše podrške ne bi mogli pokrenuti ili razviti poslovanje. Čak 90% podržanih klijenata izjavilo je da su donijeli pravu odluku da započnu ili zadrže svoje poslovanje, dok ih je 94% povećalo promet.

Osim podrške poduzetnicima početnicima, Erste banka je usmjerena i na neprofitne organizacije i društvene poduzetnike. Dosad je kroz program financijski podržano 188 organizacija u iznosu od 7,5 milijuna eura, a edukacije je prošlo gotovo 1.600 polaznika. Njih čak 98% smatra da su poboljšali svoj društveni učinak dok ih je 63% u boljoj financijskoj situaciji nego prije.

Izvor i foto: Erstebank

Objavljeno 14. svibnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.