Zagreb, 20. studenoga 2020. (Deloitte) – Na ovogodišnjem 21. izdanju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe sudjelovale su tvrtke iz 18 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Kosovo, Litva, Latvija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno šest tvrtki. Pet tvrtki ostvarilo je plasman u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, jedna u kategoriji Zvijezda u usponu, dok su tri tvrtke posebno predstavljene u novoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja.

U glavnoj kategoriji natječaja (Technology Fast 50), među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki ove godine su se plasirale po prvi put, čak 42 nove tvrtke te je postalo posve jasno kako je regija žarište inovativnih i kreativnih mladih tvrtki koje oblikuju budućnost. Od toga su 8 tvrtki koje su prošle godine ostvarile plasman u kategoriji Zvijezda u usponu (Rising Stars – posebna kategorija za brzorastuće tvrtke koje još nisu dovoljno zrele da bi bile uvrštene u glavnu kategoriju Fast 50). Ovo također ukazuje na dobro zdravlje tehnološkog sektora u regiji, jer tvrtke koje su pokrenule poslovanje prije samo nekoliko godina ostvarile su značajan rast i postale etablirane brzorastuće tehnološke tvrtke.

“I ove godine nas je osobito razveselila činjenica što se čak 42 od 50 najuspješnijih društava na ljestvici našlo prvi put. To samo dodatno svjedoči o iznimnoj brzini kojom se poduzeća s najboljim idejama i inovativnim rješenjima mogu razvijati. Velika je čast biti dijelom toga te je zbilja inspirativno vidjeti na djelu visokokvalitetne inovacije i predvodnički stav u brojnim poduzećima u Srednjoj Europi.“ istaknuo je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Izvještaj u kojem je rangirano i profilirano 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki cijele regije, istaknuo je poljski “Packhelp” kao najbrže rastuću sa prosječnom stopom rasta u četverogodišnjem periodu od 2016. do 2019. od 9.077%. Packhelp je razvio rješenje koje tvrtkama svih veličina omogućuje pristup prilagođenoj personaliziranoj ambalaži s minimalnim utjecajem na okoliš.

Drugi na ljestvici je “DoDo” iz Češke, sa stopom rasta od 8.427%.” DoDo-ova” tehnologija dostavne službe specijalizirana je na rješenja koja optimiziraju dostavu u posljednjoj milji isti dan.

Treće mjesto na ljestvici pripalo je drugoj češkoj tvrtki, “UlovDomov.cz” – prvoj, najvećoj i najopsežnijoj bazi podataka za iznajmljivanje stanova u Češkoj.

Hrvatska

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno šest tvrtki, od kojih pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, jedna u kategoriji zvijezda u usponu, dok su u novoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Star) posebno predstavljene i istaknute tri tvrtke.

  • U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Electrocoin d.o.o. na 6. mjestu s rastom od 2.617 posto, Bazzar.hr na 36. mjestu (695%), AGRIVI na 39. mjestu (640%), Include na 44. mjestu (549%) te ECO MOBILE d.o.o. na 47. mjestu (530%).
  • U kategoriji Zvijezde u usponu tvrtka Speck se plasirala na 3. mjestu s rastom od  1076 posto.
  • U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta ove godine predstavljene su tri hrvatske tvrtke: Rimac automobili, Infinum i Infobip.

U glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih tvrtki najbolji plasman ostvarila je tvrtka Electrocoin na šestom mjestu s rastom od 2.617 posto. Oni su debitanti na natječaju, a glavna djelatnost im je posredovanje u trgovanju kripto valutama i procesiranje kripto uplata.

Na 36. mjestu slijedi ih prošlogodišnja najbolje plasirana tvrtka iz Hrvatske, potrošačka platforma za online kupovinu Bazzar.hr s rastom od 695 posto.

Prošlogodišnji 50. plasirani AGRIVI, tvrtka koja je razvila sustav za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, ove godine je ostvario značajan napredak sa plasmanom na 39. mjesto sa svojih 640 posto rasta.

Pobjednik kategorije Zvijezda u usponu 2018.,  solinska tvrtka Include, ove godine se plasirala na 44. mjesto u glavnoj kategoriji s rastom od 549 posto. Include se bavi razvojem i proizvodnjom urbane ulične opreme namijenjene pametnim gradovima i proizvodnjom već poznatih solarnih klupa.

Peta hrvatska tvrtka na glavnoj listi je debitant po ostvarenom plasmanu, ECO MOBILE d.o.o. na 47. mjestu s rastom od 530 posto. Radi se o zagrebačkoj tvrtki specijaliziranoj za razvoj, proizvodnju i implementaciju naprednih informacijsko-komunikacijskih rješenja za potporu procesima u gospodarenju otpadom.

Ponovo imamo jednu tvrtku visoko plasiranu u kategoriji Zvijezda u usponu, na trećem mjestu sa 1076 posto rasta plasirao se Speck, tvrtka koja se bavi dizajnom i razvojem vrhunskih softwarea i inovativnih aplikacija za globalne klijente.

„Electrocoin d.o.o. je osnovan iz hobija, kako bi isprobali nešto novo i kako bismo vidjeli možemo li se zabaviti inovacijama u potpuno novoj industriji kripto valuta. Ispostavilo se da možemo, ne samo inovirati, već i ostvarivati profit, rasti warp brzinom, pogurati kripto u mainstream te započeti revoluciju u industriji plaćanja. I dalje se uspijevamo zabavljati usrećujući naše kupce. Fantastično, zar ne? “ Nikola Škorić, CEO.

„Posjedovanje svestranog tima stručnjaka u Speck timu omogućuje nam prevođenje poslovnih vrijednosti u digitalne proizvode vođene tehnologijom koje ljudi vole koristiti. Pokrenuo sam Speck s vizijom da stvorim jedinstvenu platformu znanja i stručnosti na kojoj svaki član tima može učiti, rasti i profesionalno napredovati. Nakon 3 godine rada u timu od preko 40 stručnjaka i stvaranja rješenja za globalne klijente svjetskog utjecaja na Fintech, EdTech i MarTech, ponosan sam što mogu reći da timski rad uistinu čini san!“Tomislav Tenodi, CEO i suosnivač.

Poredak

Kategorija 50 najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe

Kategorija Zvijezde u usponu

Više o Programu pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Deloittea u Srednjoj Europi možete saznati na: http://www.deloitte.com/2020/ce-technology-fast-50