• Prihodi od prodaje iznose 2.204 milijuna kuna i 9% su viši u odnosu na prethodnu godinu
  • Bruto dobit iznosi 254,3 milijuna kuna što je 46% više u odnosu na prethodnu godinu Bruto marža bilježi porast na 11,5%
  • Neto dobit iznosi 177,2 milijuna kuna što je porast od 88% u odnosu na prethodnu godinu.

Zagreb, 24. veljače 2022. (GIA) – Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2021. godini uspješno je poslovala te ostvarila izvrsne rezultate, rekordan prihod i rast na svim tržištima.

„U Ericsson Nikola Tesla Grupi 2021. pamtit ćemo kao još jednu godinu u kojoj smo se uz puno umijeća, znanja i predanosti učinkovito nosili sa zdravstvenim, ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije te u kojoj smo, unatoč svim izazovima, uključujući poremećaje u globalnom opskrbnom lancu kao i političku i ekonomsku situaciju na nekim tržištima, ostvarili izvrsne poslovne rezultate. Na rezultate kompanije značajan pozitivan utjecaj imali su strateški višegodišnji ugovori koje smo potpisali s kupcima na hrvatskom i izvoznim tržištima tijekom zadnje dvije godine, nove odgovornosti koje su od Ericssona dodijeljene našem R&D centru i ostalim ekspertnim centrima za cjelovita rješenja i usluge, kvaliteta i inovativnost naših stručnjaka kao i kontinuirani fokus na nova područja za rast te transformacijske procese u  kompaniji.

Naši rezultati pokazuju da smo rizike  većinom uspjeli otkloniti ili ublažiti. Nastavili smo graditi inovativnu organizacijsku kulturu visokih performansi i investirati u budućnost. Naš kontinuirani fokus na kupce, ulaganje u tehnološko liderstvo te izniman doprinos naših zaposlenika zaslužni su za još jednu uspješnu godinu. Zato koristim i ovu priliku zahvaliti svim zaposlenicima na fokusiranosti, profesionalnosti i integritetu te upornosti i predanom radu u ovako složenim okolnostima kao i našim kupcima i partnerima na ukazanom povjerenju.“ istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle te nastavila: „ U 2021. godini ostvarili smo rast prihoda na svim tržištima. Prihodi od prodaje iznosili su 2.204 milijuna kuna što je 9% više u odnosu na prethodnu godinu. S više od milijardu kuna prihoda ostvarenih na inozemnim tržištima naša je Grupa i dalje visoko na ljestvici najuspješnijih hrvatskih izvoznika te predvodnik kada je riječ o izvozu znanja.

Kvalitetnom isporukom inovativnih rješenja, proizvoda i usluga nastavili smo jačati suradnju s našim strateškim partnerima u sva tri naša poslovna područja – operatorskom segmentu, segmentu razvoja ICT rješenja za Industriju i društvo kao i u prodaji usluga za Ericsson i druge.

U operatorskom segmentu najznačajniji događaj protekle godine bila je javna dražba za dodjelu  frekvencijskog spektra za 5G mrežu, koja je dala zamah implementaciji 5G tehnologije u Hrvatskoj. Ericsson Nikola Tesla Grupa kao isporučitelj rješenja, opreme i usluga za 5G, pružila je veliku podršku svojim strateškim partnerima, operatorima HT-u i A1 Hrvatska. Kao što neovisna međunarodna testiranja iz godine u godinu pokazuju,  mreže naših kupaca među najboljima su u svijetu što potvrđuje da smo prepoznati kao pouzdan partner koji kupcu pruža najbolje korisničko iskustvo na kvalitetnoj i sigurnoj infrastrukturi.

Značajan doprinos ostvarenju rezultata u operatorskom segmentu dala je tvrtka kćer Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. koja je uspješno realizirala dogovorene ciljeve na području izgradnje i održavanja fiksne i mobilne telekomunikacijske infrastrukture pri čemu ističemo dovršetak izgradnje FTTH priključaka za više od 100.000 kućanstava.

Na naše ukupne poslovne rezultate pozitivno su utjecali i rezultati u poslovnom segmentu Industrija i društvo gdje smo intenzivno radili na projektima u području e-zdravstva, e-poslovanja i javne sigurnosti te na brojnim inovativnim rješenjima za Industriju 4.0, a također smo napravili i značajni iskorak u područje e-okoliša.  

Na izvoznim tržištima treba istaknuti ugovore s našim dugogodišnjim partnerima u operatorskom segmentu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bjelorusiji i na Kosovu. U segmentu ICT rješenja za Industriju i društvo naš trenutno najveći izvozni projekt je isporuka nacionalne zdravstvene IT platforme za Bjelorusiju. Projekt se odvija u skladu s planom, no izazovna politička situacija na pojedinim tržištima, poput bjeloruskog, nastavlja se i u trenutku izvještavanja stoga aktivno pratimo razvoj situacije i kontinuirano procjenjujemo rizike kako bismo pravovremeno reagirali na moguće izazove.

Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, a naš R&D centar kao i drugi ekspertni centri nastavljaju znanjem i radom naših stručnjaka graditi pozitivnu percepciju u globalnoj korporaciji  i pridonositi rezultatima naše kompanije. Najveći softverski dizajn centar u Hrvatskoj nalazi se upravo u Ericssonu Nikoli Tesli u kojem na razvoju najnovijih tehnologija radi više od 1700 stručnjaka i koji ima potencijal za daljnji rast.

Zahvaljujući povjerenju investitora u kvalitetu i stabilno poslovanje kompanije te važnosti ICT industrije, a unatoč svim neizvjesnostima i oscilacijama na tržištu kapitala, dionica Ericssona Nikole Tesle na razini cijele godine zabilježila je rast od 22,67%.

I u prošloj godini nastavljena je vrlo dobra suradnja s tehničkim i drugim fakultetima zahvaljujući kojoj više od 150 studenata ima priliku svakodnevno učiti i razvijati svoje vještine kroz sudjelovanje u našim razvojno istraživačkim projektima. Uz suradnju s fakultetima, rad sa studentima nastavili smo i kroz naš Ljetni kamp. U  protekloj godini obilježeno je 20 godina Ljetnog kampa tijekom kojih je uz 150 mentora na 380 projekata u njemu sudjelovalo 820 studenata.

Briga o zaposlenicima jedan je od prioriteta naše kompanije. Kroz brojne pogodnosti i kvalitetne edukativne programe našim zaposlenicima pružamo podršku u očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Također kontinuirano ulažemo u razvoj kompetencija naših stručnjaka te nastavljamo zapošljavati.

Tijekom 2021. godine tim Ericsson Nikola Tesla Grupe osnažen je s preko 400 novih zaposlenika, uglavnom visoko obrazovanih stručnjaka iz STEM područja tako da sada u našoj Grupi radi oko 3500 zaposlenika. Stručnjaci s ICT kompetencijama i interesom za rad na zanimljivim poslovima i najnovijim tehnologijama, prije svega na razvoju softvera, dobrodošli su u našu kompaniju.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, zaključila je svoje obraćanje riječima: „U 2022. godini očekujemo daljnji nastavak trenda rasta potreba za ICT rješenjima što našoj kompaniji otvara  nove prilike na tržištu. Nastavit ćemo investirati u istraživanje, razvoj i implementaciju suvremenih ICT rješenja te vlastitu digitalnu transformaciju. Kao i do sada ulagat ćemo u razvoj znanja i vještina naših zaposlenika koji su ključni za naš uspjeh te otvarati nova radna mjesta. Na taj način osiguravamo uspješno i dugoročno održivo poslovanje naše kompanije te doprinosimo ostvarenju ciljeva EU u digitalnom desetljeću. Imajući na umu značaj ICT-a kao temeljne digitalne infrastrukture umreženog društva, pozitivni smo oko daljnjeg razvoja naše industrije te uloge koju Ericsson Nikola Tesla Grupa ima u tom procesu.

Uz prilike koje donosi, 2022. godina bit će izazovna zbog političkih i ekonomskih nestabilnosti, poremećaja u lancu opskrbe, značajnih povećanja cijena energenata, materijala, sirovina i usluga te će zahtijevati veliko znanje, liderstvo i snažan fokus na strateške odrednice kompanije. Ostajemo i dalje fokusirani na upravljanje rizicima, profitabilnost i novčani tok te na društveno odgovorno poslovanje.

Maksimalno ćemo se truditi da i nadalje budemo učinkoviti i uspješni kako u prevladavanju izazova tako i u realizaciji novih poslovnih prilika.

Ostvarenje odličnih poslovnih rezultata u 2021. godini motivira nas da nastavimo putem izvrsnosti u svemu što radimo.“

Izvor: Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Objavljeno 24. veljače 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.