Zagreb, 28. listopada 2021. (GIA) – Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) danas je objavilo priopćenje kako bi podsjetilo na što treba obratiti pozornost ako se preporučuju ulaganja putem društvenih mreža. Obično, preporuke izrađuju društva kao što su banke i brokeri, ali i financijski analitičari. Međutim, moglo bi se smatrati da i drugi pojedinci koji predlažu strategiju ulaganja daju preporuku za ulaganje, posebno ako su objave namijenjene široj distribuciji.

Zato, ESMA podsjeća na EU Uredbu o zlouporabi tržišta i upozorava što se može dogoditi ako se ne poštuje izdana preporuka. U svojoj objavi pojašnjava što se smatra investicijskom preporukom te naglašava da se ona odnosi na sve pojedince koji na svojoj internetskoj platformi i društvenim mrežama preporučuju određena ulaganja i na taj način mogu utjecati na potencijalne ulagatelje.

ESMA podsjeća na što je potrebno paziti prilikom objave preporuka o ulaganjima na društvenim/internetskim platformama, a to je da pojedinci kod iznošenja preporuke trebaju otkriti svoj identitet, svoje izvore informacija, razlikovati činjenice, tumačenja i cjenovne ciljeve; objaviti sve interese ili sukobe interesa; u objavi sažeti metodologiju, planirana ažuriranja, prethodne preporuke itd.

Ukoliko se ne poštuju navedene preporuke ESMA smatra da može doći do obmanjujućih informacija i rizika od manipuliranja tržištem. Nacionalna regulatorna tijela EU-a proaktivno prate postupke, naloge i transakcije ulagača, a nepoštivanje Uredbe EU-a o zlouporabi tržišta može rezultirati novčanim kaznama ili druge nadzorne mjere i prijave drugim tijelima. Navedena pravila se uvijek primjenjuju, čak i u slučaju izjava o ograničenju odgovornosti (npr. tvrdnja da nešto nije preporuka za ulaganje i/ili da netko nije stručnjak).

Zaštita potrošača jedan je od ciljeva ESMA-e zajedno s održavanjem financijske stabilnosti i reda na financijskim tržištima. S obzirom na porast broja objava na društvenim mrežama koje se odnose na ulaganja te zabrinutost ESMA-e da potencijalni ulagatelji nisu svjesni rizika koji donosi uvažavanje takvih objava ESMA naglašava da investicijske preporuke moraju biti objavljivanje na nepristran i transparentan način, kako bi ulagatelji mogli razlikovati činjenice od subjektivnih mišljenja. Pritom je važno da ulagatelji mogu lako identificirati izvor informacija i eventualni sukob interesa onoga tko daje preporuku i objavu.

Ako se ta pravila ne poštuju EU regulator podsjeća da se pojedinca koji krši takva pravila može i novčano kazniti.

Više detalja u originalnoj objavi ESMA-e.

Izvor: Hanfa

Objavljeno 28. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM